買電視機 / 換電視機 集中討論區 (47)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
恭喜巴打
好我研究下先
sounbar阿澤推薦我買q600a 有冇問題
做2380
沒有問題~

10年舊電視 出呢d邊整好定醫返都曬藥費
偏光膜老化~
佢同q700a分別係邊度
1. Q600A唔支援電話APP控制
2. Q600A唔支援Apple AirPlay
3. Q600A只可以另配SWA-9100S後置無線喇叭, Q700A可以配SWA-9500S後置無線喇叭, SWA-9500S有天空反射聲道加強DOLBY ATMOS效果
4. Q600A唔支援5.1 PCM
5. Q600A只有ARC, Q700A有eARC
6. Q600A ARC唔支援DTS:X, Dolby TrueHD, DTS-HD MA, 5.1 PCM, Q700A全部支援

聲音就兩者差不多

https://www.rtings.com/soundbar/tools/compare/samsung-hw-q600a-vs-samsung-hw-q700a/23585/23516?usage=8767&threshold=0.10
如果只需要睇下NETFLIX, 佢一般用DOLBY DIGITAL PLUS, HW-Q600A已經足夠, HW-Q600A已經支援到DOLBY ATMOS.
HW-Q600A (盛澤水機$2380), SWA-9100S($1080行貨)

如果要全部音訊格式都支援, 又想有更好DOLBY ATMOS效果, 可以買HW-Q700A (盛澤水機$3800), SWA-9500S($2290行貨
換機吧, 10年都係時候上4K, 你呢個情況要換PANEL, 不如換機
BUDGET?
電視距離坐位幾遠?
YOU ARE WELCOME~
收到
想請教各位巴打

電視用緊q80t
用電視內置hbo app 無論揀咩片睇都會卡死喺開頭 無限藍圓圈load load load.....

有無巴打有同樣情況?
多謝step巴推介
始終費事屋企人睇電視要就住就住
啱啱終於決定買LCD, 去買咗65” X9500H
恭喜巴打~
唔好意思,想問下各位巴打 第一頁設定電視嗰到個少味精係咩意思?
顏色比較準確, 真實
唔該step巴
另外想問
我跟左三叔少味精既設定
雖然亮度少味精度寫自訂,
但我用開標準好光,一較電影mode睇唔慣好暗
所以亮度較左最高(50)
想問下會唔會唔太好?
先用電影mode
再推高光度
就OK
我而家就係咁,唔該晒你🙏🏻🙏🏻
YOU ARE WELCOME~
阿澤唔知仲有冇sony 9500水機呢
同問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞