買電視機 / 換電視機 集中討論區 (47)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
49"?
恭喜巴打

竟然仲搵到貨源
其實側光式你期望啲咩… 不嬲Sony都係要買9系機 你蒲得耐電視機post 都知呢個係定律嚟 9系以下真係無得追求啲咩 仲要細吋數
(可能你會覺得我呢段說話好難聽 但事實嚟)
土地問題呀師傅
廳我都係用緊幾年前既旗艦,除左維修問題同埋前期DV support搞成年之外基本無咩投訴
問左幾間先有 7k包上牆
之前睇開ips 漏光1080p,換完兩個世界
不過老婆表示冇分別
巴打你覺得OK就得啦

Enjoy
Sony A1?

但係我睇完隔離台啲ching既慘況同埋個人經歷, 佢打柴之後未必會再考慮罪大既OLED
正喎,因為本身已經有一部65 X9500H, 想搵部光啲,呢部畫質同光似乎好啲

8K我有用,駁3080,睇YouTube都幾好
你用過OLED未必可以返轉頭
打錯,而家嗰部係X9000H😆
L豬囉,我都算識識地tune機既,最多插多支Chromecast整返個Google TV出黎

L豬幾年前又有嘈到上燒毀會,有案例成立保養係要包括Panel
我見到最新燒印換Panel既例子係今年1月,事主好明顯係睇新聞台燒出黎都有得換
屋企用緊A9F 55, 論畫質LCD電視真係行埋一邊😅
其實都唔差,算OK啦
同廠既只有幾年前既Z9D可以同OLED一戰
Z9G都可以
早知佢咁閪當年比多幾K買65Z9D好過
反正個位其實又唔係掛唔落65"

而家Z9系列真係對得住個身價都要88"起,點玩(Z9F部垃圾唔計)
其實X9500H呢啲旗艦LCD都好正嘅 DCI-P3都去到90%以上 當然OLED 98%更加勁 但相對嚟講LCD長開到好光都無事 但OLED就要用得比較小心
Step巴43有無咩非oled推薦
主要睇Netflix + ps5 打下槍game/gundam

Budget無所謂,行/水都得
其實我認同,寧願比多少少錢
除左HDMI inputs之外不論OLED又好LED都好都唔值得開到盡燃燒個Panel壽命

數碼廣播個brightness我長期都係開一半就夠,日頭要睇就落廉睇
係有HDR先需要peak brightness個種刺眼既感覺
同意,之前入咗3部43 tu7000 triple monitor 打機用,估唔到效果都唔錯😆
想買部49/50吋 裝到藍Viu app
Budget around $5000
ching間房幾大先擺得落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞