買電視機 / 換電視機 集中討論區 (47)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
另外水機50TU8000你有興趣就自行搵盛澤影音, 話係連登巴打可以平D
you are welcome~
已問 無貨
停產先岩
有以下行貨, 貴少少, 不過有3年保養
另外我問左盛澤, 50TU8000過2日有貨到
兩者差1K到, 我建議你都係買行貨有保比較安心
如果想用少D錢就搵盛澤都可以
TU8000顯示顏色比TU7000多少少, TU8000有新款REMOTE, 多一個HDMI插口, 其他一樣

Samsung 50TU7000 行貨
$4480
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (5000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 色域普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. 舊款搖控
7. HDMI 2.0*2, 支援4K60
49吋左右嘅OLED有咩推介?
5成google tv睇YouTube,3成PS4,2成電視台。
之前用開Sony,唔介意其他牌子,行水都可,但唔想要MIC。
BUDGET?
個Google TV UI比鬼佬屌到傻
強制Home screen賣廣告無得opt-out
Sony 48吋 Master Series OLED KD-48A9S
$12930
1. 對比度極高(無限:1), 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0*4, 最高支援4K60
7. X1™ Ultimate 影像處理器
8. 馬來西亞製
點樣賣廣告法
感謝,請問如果其他牌子嘅水貨有冇可能會平啲?

要視乎每個人對「廣告」唔同既定義
有啲會覺得呢種係「建議」多於「廣告」
48" OLED水機價錢同行貨分別不大, 所以冇人入水機
要平既行貨可以買LG, 不過色準同影像處理就冇SONY咁好

LG 48" OLED TV CX OLED48CXPCA
$11300
1. 對比度極高(無限:1), 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1*4, 支援4K120, VRR, ALLM
7. α9 GEN3 影像處理器
可能我冇用過Android TV

第一個智能化自己屋企部老爺電視機就係用Chromecast with Google TV

So far個操作都ok,係Google Play唔可以喺Homescreen撳依下濕鳩
我個人覺得呢啲「廣告」都叫可接受,未去到影響UX

已經好過某国品牌個種開機都要你睇一輪廣告,然後仲要係個UI四圍都pop up出黎好好多倍
同意
嗰啲同電視節目無關嘅植入式廣告諗嗰個都白痴
不過Google都應該比返個權用家去選擇opt-out Home screen ads
始終有用家係鐘意乾淨既UI(我係)

佢地過去Android tv 5.0-7.0, 8.0-10.0個UI係相對乾淨
唔拉去果個tab基本係唔會睇到佢啲suggestion, 仲有得上下自訂排位
巴打預幾多BUDGET?
Samsung 50TU7000 行貨
$4480
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (5000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. 舊款搖控
7. HDMI 2.0*2, 支援4K60
唔該巴打
如果差小小我揀返Sony算了,不過唔知呢個model 短期內會唔會有更新?
SONY 48" OLED今年冇新機
LG 48"新機C1出左, $16980, 同CX差不多規格
Budget $10000 55" 行貨 有冇推介?
屋企人普通用黎睇電視台多 唔打機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞