買電視機 / 換電視機 集中討論區 (47)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我再試試。今日先折機,開條marvel 4K YouTube 片睇,畫面太多資訊既時候就感覺唔順暢
設定>>圖像>>專家設定
• 圖像清晰度設定 - 自訂
• 模糊消減
• 顫動消減

以上設定你開幾大?
就算你Tune吓 LG調色誤差值都係偏高 仲要偏得唔靚 核突色
tune L豬睇過係最基本要對Hue有基本認識先tune得黎,進階啲就要搵專業調色工具先會準

唔係一般罪大咁較下brightness, saturation, contrast咁簡單
Sony OLED出廠色準好好多,睇Rtings就知道
偏藍偏綠
因為間屋未入伙,要遲d再報告,唔該晒巴打
應該話大廠之中佢都算垃圾 難為呢度同遊戲台咁多人吹奏CX 笑而不語 一塊靚牛排都要廚師識煎先有用 完
LG佢贏在規格全面,價錢相對平,沒有其他了

Sony輸在沒有HDMI 2.1,呢個係硬傷,上年就係死係呢點度,雖然我好多時已經強調4K120不太有用,但係有點都好過冇

睇下今年A90J開價幾多
講HDMI Sony係48Ghz頻寬 LG得40Ghz 根本多又點 但窄過Sony兩個

規格?得數字咋 其實垃圾嚟 就係佢都知自己工程師廢先堆料 鬥OLED Panasonic贏九條街
你講漏一樣人哋所謂權威YouTuber尾嗰句 人哋通常話唔睇價值嘅話通常Sony
偏藍偏綠
應該話大廠之中佢都算垃圾 難為呢度同遊戲台咁多人吹奏CX 笑而不語 一塊靚牛排都要廚師識煎先有用 完
其實玩遊戲對色準要求就冇咁高嘅
另外出面啲權威/youtuber推cx都係因為佢價錢平一截同埋自己識cal,或者去搵人cal都好平
你講漏一樣人哋所謂權威YouTuber尾嗰句 人哋通常話唔睇價錢嘅話Sony
P記OLED一流,可惜系統比較差,又冇HDMI 2.1,加上唔點減價,所以死得仲慘過Sony

Sony行Android TV系統相對好好多

如果今年A90J/A80J開價靚,應該都多人買

LG係低價取勝
Panasonic啲OLED其實細舖買超抵 嚟緊2021款有HDMI2.1啦 係唔知係唔係48Ghz頻寬 Panasonic多咗款用Google TV㗎啦 佢肯放棄
My Home OS 應該做得返起
同埋仲有一樣嘢 就算Sony開靚價又點 LG次次都睇住Sony嚟調整價錢 無用㗎 你同佢同價 佢都會即刻調低平過Sony少少 咪使旨意可以平過佢 Sony做好自己就得 大把有錢識貨嘅人係唔會聽人老點
LG佢贏在規格全面,價錢相對平,沒有其他了

Sony輸在沒有HDMI 2.1,呢個係硬傷,上年就係死係呢點度,雖然我好多時已經強調4K120不太有用,但係有點都好過冇

睇下今年A90J開價幾多
講HDMI Sony係48Ghz頻寬 LG得40Ghz 根本多又點 但窄過Sony兩個

規格?得數字咋 其實垃圾嚟 就係佢都知自己工程師廢先堆料 鬥OLED Panasonic贏九條街
P記OLED一流,可惜系統比較差,又冇HDMI 2.1,加上唔點減價,所以死得仲慘過Sony

Sony行Android TV系統相對好好多

如果今年A90J/A80J開價靚,應該都多人買

LG係低價取勝

呢樣野九成唔會發生
睇佢地今年連啲X80J(仲要聲稱係人門之選)都獅子開大口就知
P記旗艦OLED+旗艦LED都仍然用佢個封閉My Screen Home OS,不過有HDMI 2.1 4K120,VRR,ALLM

可惜JX900仍然用IPS Panel

JX800H/JX700H就用Android TV,不過呢兩款都沒有HDMI 2.1既4K120,只係得ALLM,VRR都未必有
X80J果部電子垃圾等減價啦

進階級X85J要周圍搵資料,好大機會50"先係VA

Samsung/LG新機細鋪都開始減價了,大鋪應該都會減

下個post價錢就會更新,我已經準備好
我又唔覺得IPS有咩問題 有分區控光技術嘅型號 鎖光能力都好唔錯 夠秒晒所有LG LCD款同Samsung Q70或以下嘅款 真係全面用Google TV系統就正了
X85J Rtings出左review, 但係而家呢刻都仲係early access
要過多幾日先公開,我都好期待X85J會係咩表現
今次真係除左XR之外要比既都比晒出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞