買電視機 / 換電視機 集中討論區 (47)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
起碼要2米x2米😅
1. 電視音響都唔會好得太多
2. 掛牆無分別
3. 同上
4同5先至最大分別,條片鐵塔位好似真是X95J清D
依度都有師兄買左A90J 水都有講光度唔夠光
但太光又燒OLED
想問邊度有得睇實物?
海關依種生物睇電視個個都是黑色畫面放出黎一鳩樣……
可能三部仲要打直黎放MON
數碼brightness 開一半是指開幾多?而家SONY D 機都是開到50就變MAX,好似唔是SCALE 0-100
試下跟頭post設定

用電影mode
Step巴點睇 43 x85j
香港有無機會出
唔該你,另外想問下如果同pan 記新果隻model 比較呢?
Samsung 43Q60A
$6950
1. 50HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
7. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度470nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
Samsung 50TU7000
$4480
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (5000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 色域普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. 舊款搖控
7. HDMI 2.0*2, 支援4K60
43X85J好大機會用IPS PANEL, 唔係太推薦~
我覺得都係ADS Sony好興買一大Lot慳成本 同埋BOE堆ADS已經好佛心 全部已經係直下式 唔使再側光式IPS 算係咁
早晨,今朝用遙控開電視開唔到(全都有電)要關13a插頭再開番,先用到遙控開番機,想問下係唔係要call 3叔上嚟?
一次半次就算啦, 試多幾日如果都係咁就CALL
收到,唔該step巴
咁又唔使😆
Step巴

10-15k budget 65’’ 電視有咩推介?
行/水機都得

已買 samsung q900 soundbar 連9100後置 開心使用中
Samsung 65Q80T 水機
11XXX + 150送貨上門連裝機 (盛澤影音)
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 50分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
8. 有2.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度700nits
同一日兩邊屋企都壞電視,都係同期LG機,都唔知係咪有timer

想問下有冇推介

第一部55吋,父母睇,最好可以喺大鋪買到,費事佢地唔高興,budget ~7k

第二部~47吋 (張枱117cm),後生仔用,行水無所謂,budget ~4k

定係拎去整好,問左幾間報價都~$800-$1000一部
一部唔著機,另一部開機全灰&花畫面(有聲)

thanks
想知有冇x95h 同 qn90a 比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞