買電視機 / 換電視機 集中討論區 (47)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我一直都比較推薦Sony

LG如果唔係價平加上齊料我基本唔想推,佢既LCD全部唔推薦,除了少部份用VA面板會推薦

Samsung就入門機都用VA面板性價比高,旗艦表現都OK,水機就價錢無敵又無閹割功能
其實無意思㗎 X85J連X9000H都贏唔到 X9000H舊款係FALD X85J仲係普通直下式LED
唔使咁緊張 我唔係話你點人用LG 只係我見遊戲台 成日推人買CX我覺得有趣啫 講真 買Samsung QLED都唔買LG
X9000H除左個Panel有分別之外啲料根本就係X85黎
純粹係出黎撚2020個班狗,得呢部同埋最貴既Z9先有HDMI 2.1
P記好興用Edge LED做local dimming,最少日本本土係

所以比唔到信心我

用Android TV系統的確加分不少了

Samsung就算入門機都用VA Panel,已經算好好,先天黑位都秒殺IPS

不過Samsung今年竟然有部份貴價MiniLED機種用IPS,我就比較失望
X85J肯定有HDMI 2.1齊料,入門打機之王

推薦50X85J

其他尺寸如冇意外都係IPS
噤聽巴打你講留意下samsung機先,今年sony太貴
X85J算平價入門打機王,以往細尺寸43"冇一部有HDMI 2.1,今年終於可以補完
其實FALD同非FALD已經係致命一擊 仲未計無咗X Tended Dynamic Range同未知佢有幾多分區 X85J真係畀無要求嘅人 只求玩到PS5
我身經百戰,點會緊張,我只係根據要求推薦

LG堆LCD我9成都唔推薦,除非巴打指定要
遊戲撚要4K120嘛,LG有成4個,咪推上天囉
50"真係唔知佢想點開價
而家55X9000H都係賣緊9K尾-10K頭
但係實際上就只係一部有埋local dimming既X85J黎
X9000H到時就會消失啦,現在好似都已經斷貨

X9500H就真係斷貨了,要周圍搵
今年Sony 8系或以下用BOE ADS板 仲廉價過一般IPS 雖則睇落靚過之前啲LG 49” IPS
今年係間間廠都貴 好似話啲原材料成本上漲(塑膠同金屬)
我估50X85J開$10990定價
好多嘢唔好盲目睇規格 電視機睇數字輸死你 X9000H係FALD X85J唔係已經係無得打…
細5"又無埋local dimming都仲敢開11K我真係祝佢好運
始終49-55"呢個range唔似40-43"咁少選擇
所以我今次點都會去睇一睇先決定買唔買,信自己對眼好過
兩年前就係信罪大咁好死終於肯出返中階43"睇都唔睇就狗衝就中撚左佢伏
50X90J開$14990

減$4000抽走LD,再抽走XR處理器,再抽走兩個喇叭,差不多了
43X8500G?

明明日本個邊既MIC 43X8500G係用新SoC有齊AirPlay 2, Dolby Vision
係賣黎香港既馬拉機就閹走左
仲未講個背光表現離撚晒譜
個背光表現點?
咪同Rtings review果個差唔多囉
不過佢地好似係拎49"黎試
壞電視
岩岩入左 x8500H
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞