買電視機 / 換電視機 集中討論區 (47)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
主要分別
1. X90J有2個高音喇叭, 2個全音域喇叭, X95J另外再加多個低音單元
2. X95J有廣視角
3. 75X95J, 85X95J有防反光
4. X95J光度更高
5. X95J分區控光更多分區
我想知係咪x95h>x90j 係嘅話比貴啲買部廢啲嘅好撚不爽
4k 超短焦會貴啲2-3萬 optoma p1 epson ehls500 呢啲
1080p 嘅大概一萬 可以去shop.hivihk.com呢間專賣投影機 同 post76 睇睇
不過呢啲同電視唔同 真係買個生活體驗 同埋夜晚無咁傷眼
X9500H>X90J
1. X9500H有廣視角
2. X9500H光度更高, 800nits VS 1100nits
3. X9500H分區控光更多分區, 48區 VS 32區
https://youtu.be/8druFPWCEb8
不爽就直接上55A90J OLED, 不過光度都係輸X95J
好貴

等我有大啲既房或屋先

Thanks巴打
step巴,請問美國買嘅電視秀麗係唔係用唔到?

用唔到我指收唔到viu tv個d台
美國買嘅電視秀麗???
咩黎
打多左,我指美國嘅電視
美國電視返HK收唔到電視台, 只可以用VIU TV APP果D黎睇
真唔明sony呢部會跳左55
可能怕影響X90J銷量
本身我自已都等緊今年部x95,不過65起跳真係有d卻步,以家希望pan記今年d led 夠sony鬥
以家希望pan記今年d led 夠sony鬥

應該唔會了, 暫時睇P記LED旗艦都係用IPS PANEL
頭先睇完部x90j,真係差過同場部x95h
可能設定問題呢~
用緊32吋LG , 想換43吋,邊部好介紹?
BUDGET
5k左右
Samsung 43AU8000
$5050
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 色域高D, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY
係豐澤買咗55x9500h
而家睇緊soundbar
Sony HTX8500/ Denon DHTS216好似都唔錯
Step 巴 如果計埋oled panel $30000-$50000內65邊部會好啲?
頭先去av 生活 sales 話咁嘅budget LG 65GXPCA 同65WXPCA 最好 連埋soundbar
有無好過呢2部?thx
OLED畫質係無敵, 只係光度唔及LCD TV, 不過OLED使用習慣上要注意多D野, 如果唔需要高光度可以去馬, SALES最喜歡客人買LG

以下2部機分別係GX喇叭好D, GX機身薄D, 其餘沒有分別

LG 65" OLED TV GX OLED65GXPCA
$31600

LG 65" OLED TV CX OLED65CXPCA
$26500
1. 對比度極高(無限:1), 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1*4, 支援4K120, VRR, ALLM
7. α9 GEN3 影像處理器
最後入咗65 Q800T
哇頂 咁平
佢sale 我2部都4萬幾講到呢部無敵市面最靚
step巴3-5萬你有無推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞