買電視機 / 換電視機 集中討論區 (47)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
唔該晒step巴, 而家要BID個部 GRADE B 既48吋A9S, 淨係花個STAND, 預即買價去買
我係度諗緊有D缺憾係唔係我可以接受得到姐
Sony KD-55X9000H
$9250
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
7. 直下式背光, 32分區控制LED光暗, 令黑位更黑
8. X1™ 影像處理器

Sony KD-65X9000H
$15680
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
7. 直下式背光, 32分區控制LED光暗, 令黑位更黑
8. X1™ 影像處理器
Samsung 43Q60A
$6950
1. 50HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
7. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度470nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
想問下有冇曾經討論過Sony 48吋 Master Series OLED KD-48A9S
對佢有咩評價, 同埋而家行貨邊到買算係最平同商鋪信譽比較好?
完美畫質, 無限對比度, 黑位純黑
缺點1: 只有HDMI 2.0, 最高支持4K60
缺點2: 有燒印風險, 視乎使用者使用習慣

推薦AVLIFE買
大鋪AVLIFE賣$14500左右, 有官方$1500超市卷
有燒印風險 係指好似電視台個LOGO 個位有個虹?
係呢隻MODEL先有既問題定係本身OLED通病?
本身OLED通病
長時間有固定物件顯示係同一位置就會有機會, 愈光愈易燒
呢個問題就算以前D大牛龜一樣有咁既情況...
而家問題係有冇方法可以改善到 除左唔開電視機之外
本身電視已經有技術減少燒印風險, 包括屏幕保護、像素移位、台徽/圖案檢測、靜止圖像區域檢測、閑置狀態檢測、屏幕較正及屏幕更新七大功能,有效預防「燒印」帶嚟嘅困擾

不過最重要都係要睇使用者使用習慣, 如果成日睇電視台, 財經台, 長期打機, 同一隻GAME 9-10小時, 就唔建議買OLED電視

電視台 - 台徽
財經台 - 報價條
打機 - HP棒, SP棒, 地圖

8500h
巴打知唔知實價係多小?
43X8500H? 冇辦法啦唔係49X8500H
43X8500H用IPS, 黑位冇細節可言, 愈光愈漏光
因為55” 已經清貨
你係咪分開熄機? 如果插EARC 嘅話,平時睇完直接用電視REMOTE 熄電視,soundbar 會自己熄,之後再開就咁開電視,d setting 應該跟返之前。
想問吓點解
三叔話晒2021年,本身已經for ps5
索尼要更新firmware先有VRR果類功能,仲要好似話好多問題,會矇?
rtings果度又無索尼VRR review,話唔work
如果俾多啲上一級會唔會好啲
55Q70A都OK, 不過規格唔及X9000H
你怕X9000H有問題可以試下搵55Q80T
Q80T=X9000H>Q70A
2021年機唔代表規格一定好, 只係價格一定貴
55Q70A送既SOUNDBAR算垃圾, 最好同SALES講唔要, 減機價
另外55Q70A係送$1500超市同垃圾soundbar
我睇錯左, 當我冇講過~
唔該晒你先step巴
咁可能係,我平時都兩樣關埋,試下先,唔該你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞