買電視機 / 換電視機 集中討論區 (44)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
用lan 線反而慢d
諗住買x9000h打機
但係又想等埋x90j個價
1516唔知點算好
巴打想買50"定55" X90J?
50"預$10990
55"預$14990

X90J個HDMI 2.1比較完善, X9000H用4K120會有少許模糊問題, 不過價錢就平好多

終於電視同soundbar 都到齊
唔該晒step巴介紹同阿澤
太太都讚師父超有禮貌同細心

另外想請教下
而家用Q70t 電視同HW Q70t soundbar 跟左頭post setting睇埋YouTube 步驟都係出唔到Netflix 個Dolby atmos
試F1同鬼影特攻都係唔得
去到音效格式淨係可以揀pcm, 自動同直通(灰左揀唔到)
明明我見教學有得揀Dolby atmos
設定>>一般>>外置裝置管理員>>輸入訊號加強>>HDMI 1,2,3,4>>開
設定>>一般>>外置裝置管理員>>Anynet+ (HDMI-CEC)>>開
設定>>音效>>專家設定>>HDMI-eARC 模式>>開
設定>>音效>>專家設定>>數碼輸出音頻格式>>自動
設定>>音效>>專家設定>>Dolby Atmos 兼容性>>開

如果使用SAMSUNG電視 + SAMSUNG SOUNDBAR, 請完成以上設定後關掉電視+SOUNDBAR, 再開機, 之後NETLFIX既DOLBY ATMOS片就會點燈成功, 會有ATMOS標誌, 播片時SOUNDBAR個MON仔都會出DOLBY ATMOS
另外可以試下開埋Q-SYMPHONY~
我推薦以下, 唔好買LG LCD電視, 用IPS面板, 黑位差, 對比度低, LG佣金多, 又多上架費, 所以SALES先力推
Sony KD-55X9000H 行貨
$9300
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
7. 直下式背光, 32分區控制LED光暗, 令黑位更黑
8. X1™ 影像處理器

如果想用少錢, 可以考慮以下水機, 比行貨平一半
Samsung 55Q7AT 水機
5XXX + 150送貨上門連裝機 (盛澤影音)
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
另外推薦去大鋪AVLIFE買行貨
水機就推薦盛澤影音
有冇啲support hdmi 2.1嘅線推介?
會攞嚟插apple tv上電視

另外,齋計畫面
65q80t
65x90j
邊部會好啲
(有apple tv, 所以sony水貨都ok)
1. Q80T水貨冇供應
2. X90J會好少少

HDMI 2.1線可以買VERBATIM
Step巴你真係覆得好快
謝謝支持~
YES
55Q80T更好啦
巴打到時先再問啦, 到時可能有其他更好呢~
好想幫襯阿澤
比佢入
黎間屋裝電視
買左水貨sony,我本身有隻fire tv4k
仲有無需再買多隻chromecast with google tv
功能上有無咩分別?
應該唔需要
SONY 舊機係咪都係連唔到WIFI ?
49吋 9000e
點會連唔到,我都用緊
唔該哂神一般既stepmic巴
試左好多次都唔得
我拎部舊ROUTER 再試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞