買電視機 / 換電視機 集中討論區 (44)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
用到5年已經要還神
有啲人用左年幾就有
Samsung 55Q80T
1. Q80T有48分區控制LED光暗, Q95T有120分區控制LED光暗, 黑位光暈現象更少
2. Q80T少2個喇叭
3. Q80T沒有ONE CONNECT BOX
4. Q95T光度高20-30%, 睇HDR片光位更真實
本身諗住買LG CX,睇睇下原來幾年貨仔到
所以我點都等埋X95J出
反正而家都月中,唔爭在等多陣
淘寶京東個d話6月就會有
到時仲有618優惠
如果玩ps5 應該都無咩所謂?
可以咁講~
巴打有冇問過AVLIFE有冇Q95T?
有問過avoutlet 同阿澤果度都無95
都1516緊,問心又唔太睇到分別,價錢相差3千,加上新屋電視牆有個插頭,所以95t可能有小小唔適合。
我應唔應該等多陣,睇下有無新機出?
新機已經出左, 不過唔係15K可以買到既旗艦
盛澤賣水貨, 水貨沒有Q95T
買返舊款Q70T SOUNDBARD粗粗地用如何?
700A好似唔係太大分別 (耳殘撚)
如果你唔在意新款後置喇叭有反射聲道

可以買番Q70T
Led都一樣會壞㗎,有機會死panel/死背光燈
Oled冇背光,死少樣嘢
明白, 謝謝, 咁我買Q70T夠
岩岩問左,扣哂贈品 $18980 65吋
我係琴日話最後間舖俾43Q60T' 5100$個個
呢隻我追post係咪冇水貨,因為落到去佢話買完如果有問題最好聯絡番我哋再同samsung 聯絡約師傅,會快啲喎
同埋佢都話可以登記網上面多一年嗰個oled保養 所以應該都安全冇伏係行貨
Q60T冇水貨

QLED登記完係4年保養
主要睇戲 /netflix /youtube/藍viu
有無推介
Sony 定Samsung
7k筆直

遲啲會加soundbar
尺寸?
Sony KD-49X8500H
$6900
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0*4, 最高支援4K60
7. X1™ 影像處理器
如果三叔呢
兩個牌子有咩缺點

唔該巴打
想問多樣嘢Samsung Q60R 同Q60T
又有啲咩分別
Samsung 50Q60T
$6950
1. 50HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. DUAL LED 背光, 增強對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K Lite 影像處理器
7. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM

分別:
1. SONY果部面板係100HZ, 畫面會更順暢, 配合motionflow功能可以將畫面插值至120FPS, SAMSUNG果部只可以插值到60FPS, 不過以上同打機沒有關係
2. SONY支援DOLBY VISION, SAMSUNG唔支援
3. SONY用ANDROID TV系統, APP比較多, 藍VIU, NETLFIX, YOUTUBE兩者都有
4. SONY果部多1個HDMI插口
Q60R係2019年機, 已經買唔到, 不用理了
唔該巴打

有無建議邊間抵啲?
定係豐澤穩陣啲?
AVLIFE, 記得問折實價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞