買電視機 / 換電視機 集中討論區 (44)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
九個月已要換Panel
去完avlife望
覺得48cx ,49x9500H 最順眼arm budget
*** 好多都好貴
見咁多人短期oled rip有D驚
因為Samsung出新款實貴
之前豐澤sales同我講x9500h同低楷x8000h質素差唔多,佢又真係set到部9500h個畫質超差,之後不斷游說我買LG OLED... LG肯定好好佣。
X9500H同X8000H係完全兩個世界,天與地既分別

因為LG高佣金又高上架費,公司政策指定要推LG

Sales唔推LG Nanocell比你已經係有良心,LG OLED畫質係冇問題,頂班水平
巴打係壞panel定燒印
用幾多個鐘就壞panel
新panel應該改良咗,不過都係睇你信唔信佢
上年出嘅Cx/A8h好似仲未有大問題,過多2年就見真章
燒印~我九個月果時已換左一次~跟住一到三年再燒
韋利安巴打每日都用10小時以上,同埋佢嗰代個panel係有事的,特別熱
唔會再買LG,佢地After Sales Service堅閪
9個月燒印,洗唔洗俾錢整?
3年再燒,係燒印定壞panel?
我最近有去門市偷偷地摸過啲cx同a9g,都冇話特別熱
係中間超熱~所以每次都死中間一個大方格~

我用緊Q95T!有Oled 画面8到9成~問題係唔怕佢燒印…我而家都有後遺症…成日型住要熄電視
9個月唔想整~屌到行先唔洗錢換Panel ~大規模燒印同壞Panel其實無乜分别
果時中間係辣手~用測温槍測過51度
開到最大都係咁
點搞
唔睇就熄咗佢係好習慣嚟,咩電器都係
創傷後遺症…開個令鐘就想熄電視
其實我當年係Avlife試機我都覺所以先買Q95T…莫非我地有寫輪眼?
motionflow - 平滑
影片模式 - 高

另外有冇片睇下
Rtings係試C7,5年前機種出事
三年前C9好似未有獲氣
(1)電視台, (2) 影片APP(例如NETFLIX, YOUTUBE), (3)APP, (4)HDMI 1,2,3,4 既畫面設定要獨立SET, 全部有獨立PROFILE

例如睇電視台果陣開畫面設定黎SET, SET好左都唔會影響到 影片APP(例如NETFLIX, YOUTUBE), 要係NETFLIX, YOUTUBE睇緊果陣再開畫面設定黎SET, HDMI 1,2,3,4 既畫面設定都係要獨立SET

會唔會你睇電視台果陣SET好, 睇YOUTUBE果陣冇SET, 令到MOTIONFLOW係睇緊YOUTUBE果陣關閉左

我2017年舊機係分開哂PROFILE, 唔知2020年係咪一樣
我試機戈陣無睇youtube, 淨係睇左電視
我睇財經台見到唔順
而加motionflow 得自訂
平滑度set 到最大
影片模式得自動

睇下點upload 段片先

thanks 巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞