買電視機 / 換電視機 集中討論區 (44)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
Sharp C50BK1X 點睇
C兄

55'' LG OLED TV C1
你有咩評價
表現同LG CX一樣, 高畫質之選, 小心使用就沒有問題.
應該有送~
咁我再搵搵 可能我放得太亂 唔見左
今日問阿澤仲未有q80T 65吋消息
Step巴
我打算買支 JBL 9.1 Dolby Atmos Sound Bar, 有冇電視夾到 Support Dolby 推介?
TV 49-55吋, budget唔想買過8k

其實冇Dolby但有eArc 既電視都出到Sound Bar 既5.1架?
小心使用
見到呢4個字真係好驚

LG 有冇設定可以自然d?
跟頭post
有eARC通常就可以了

Sony KD-49X8500H
$6900
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0*4, 最高支援4K60
7. X1™ 影像處理器

Samsung 55Q60T
$7780
1. 50HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. DUAL LED 背光, 增強對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K Lite 影像處理器
7. HDMI 2.0*3, 支援4K60
收到
唔該
本身有用開幾隻sennheiser耳機
見佢有出soundbar 其實想捧場
但地方細買左部49" X9500H
諗落買條Ambeo個價係部電視double好反智
巴打覺得值唔值? 你買果陣有無平? 見price都係萬九到無減

原來miss左
quote from post 43:

我只用過Samsung q950t同ambeo
如果環境唔係好四正,q950t有真後置會好過ambeo,而且聲道多d,又有獨立sub仔
如果環境好四方, Ambeo個包圍感好過q950t, 始終有調音咪做calibration
純音樂就ambeo明顯實聲過q950t

利申:木耳

我係carosell 買有保養二手,$13000,覺得都算抵
想問下原本我有個電視架上左牆,咁我買新電視時想照用番原來個架,咁拆左個舊電視再裝新電視上架的收費大約是幾多?
謝step巴
今次應該試下Sony
Step 巴
我想問吓我部G1 送左個掛架
但係我上網睇佢係一定要成部機拍實去牆到
如果唔係會搖搖下
因為我電視機後面會裝燈帶,想問係咪買過掛件會比較好?
step巴

C1同QN90A對打 你會揀邊隻
你唔用原裝架有機會冇原廠保養
我會選QN90A - 因為我家人要睇財經台,我怕燒印
果然燒印都係一個最大考慮因素
即是多睇電視,就唔好買OLED? 甘幾時先至買佢
多睇D冇靜態野既片, NETLFIX, YOUTUBE
OLED最怕長期顯示係同一位置既野, 例如電視台台徽, 財經台報價棒, 打機時既HP棒, SP棒, 地圖等, 唔係話唔可以睇, 係每次睇唔好長時間, 同埋唔好開太光
https://www.youtube.com/watch?v=AHGxsldjSJc
嘩,阿媽唔記得熄電視一晚,即燒印
所以你朋友買85QN90A我覺得沒有錯
如果唔係,佢實炳我。但OLED 85" 都應該超貴!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞