買電視機 / 換電視機 集中討論區 (44)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
Samsung 55Q7AT 水機
5XXX + 150送貨上門連裝機 (盛澤影音)
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
今日條bar 突然冇聲
好彩按返第一版設定搞掂左
So9sad
咁我都係考慮買番舊版算
現在行貨已經接近最平
Yes
格下邊間價錢
下星期再去買就算
我推薦AVLIFE, 記得問折實價
Thanks巴打
邊樣順啲咪用邊樣囉
謝謝支持
哩個budget連soundbar打ps5要唔開hdr
要呀
https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/q70-q70t-qled
無local dimming同唔太夠光, 開HDR d對比度會核突到你想關左佢
哩個budget同尺寸. soundbar同開HDR只可以揀其中一樣
樓主都介紹samsung
睇黎samsung應該唔錯
我仲停留緊佢d顏色好重味精既階段
唔太自然
樓主同巴打都介紹samsung
睇黎samsung應該唔錯
我仲停留緊佢d顏色好重味精既階段
唔太自然
用電影mode, 跟我設定就唔會味精

5千蚊算交足功課了
收到
出去鋪頭睇睇先
唔該晒
行貨55Q70T賣緊9.5K
我係睇番stepmic巴打個部嘅spec俾你睇 (兩個型號係一樣spec), 我覺得哩部機好一般(當然對比水貨價錢黎講係好)
建議你唔買soundbar住, 電視買貴d就做到HDR靚d, soundbar可以遲D先買
電視一步到位好過買完睇到唔太掂嘅HDR畫質遲d又想換機
有錢我一向建議買行貨Q95T,或者X9500H,最好上埋QN90A,我認同HDR需要高光度,所以今年新款光度都有提升到,最後都係睇用途,如果成日睇HDR片建議買光度高既機,如果睇電視多就冇所謂

我都係跟Budget同要求推薦
佢話主要打ps5我覺得HDR重要
就係親身試過ps4 pro hdr用平電視, 個d假hdr畫面差到我懷疑部電視壞壞地
一般黎講我覺得遊戲HDR效果靚過電影同電視劇
所以打機我覺得電視要有local dimming同起碼700nit
所以Q80T其實都係勉強夠光
不過我自己用緊X9000E平均得5XXcd/m², PEAK有8XXcd/m², 睇YOUTUBE HDR其實都OK, 顏色OK可以接受, 不過如果有大範圍高光場景就可能表現唔夠真實

不過如果計光度, OLED電視其實都係唔夠, 如果用黎打PS4 PRO出HDR又唔知效果會點?
收到呀
咁sound bar個到唔睇住啦
去睇睇電視實物先~
我講700nit都係講peak, OLED都只係做到哩個光度
當然最好有1000, 但我覺得700都夠
最大問題無係local dimming的話HDR出到黎會一pat灰色咁, 因為ps4 pro可以開關HDR, 以前舊電視一關左HDR反而仲靚左
上年買左x9500h, 一開隻spiderman見到太陽真係嘩一聲咁靚
OLED缺點係如果全瑩幕都光(可能火場之類)就會自動較暗, 但無計, 相反佢黑位靚
我無親身睇過OLED打機, 但我估peak brightness 700nit都應該做到我講個種太陽特別光同條街對比嘅畫面
所以我都話X9500H同Q95T係真材實料, 雖然Q95T相比Q90R係COSTDOWN左

但係local dimming我又覺得影響唔太大, 前題係部電視用VA PANEL, 如果係IPS PANEL咁就非常依賴local dimming演算法同分區控光數量. 如果IPS PANEL+冇local dimming = 垃圾, LG好多都係EDGE LED DIMMING + IPS, 又係垃圾黎

OLED就睇你畫面光既範圍有幾大, ABL限制愈大愈暗, LED背光電視光度就相對平穩D
即係望電視果面237cm?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞