買電視機 / 換電視機 集中討論區 (44)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
最好唔好,因為低音喇叭係會震,如果震得勁會震到你櫃上面啲擺設同埋電器
而家好似得AVLIFE 凶宅百老匯有得訂,仲有無?
定是我等埋23日黎到香港先至再買好D?
SPEP兄, 如果打PS5 睇YOUTUBE, NETFLIX , 4K NOW

LG 65NANO95CNA
VS
3星 65q95t

呢2部邊部好d? 定係同價有更好選擇, under 20k
1000% SAMSUNG 65Q95T
上面有巴打問43Tu8500 邊度有,我喺深水埗其中一間門市問 不過佢都係得返一隻定兩隻 我都考慮中所以唔直接開名啦
反而頭先去沙田蘇寧問,佢係直接有貨但係就需要喺佢網店度買,做埋會員仲有得減60蚊 4520$ 包送貨安裝
不過問咗佢網店反而唔收ae 我個迎新一定要用ae 哭撚咗
淨係收visa master你有興趣可以買,但係頭先返咗個apps睇好似咁淘寶嘅

LG 個8K 咁差咩? 呢部粒U 唔得?
1. LG佢係個IPS PANEL唔得, 黑位漏光, 對比度得500:1, 係暗少少既環境黑位會灰哂
2. Q95T用VA PANEL, 黑位好好多, 對比度有10000:1, 正常有少少燈光下黑位已經好黑
3. 8K現階段冇用, 冇SOURCES, 旗艦4K仲好~
多謝師兄意見, 8K 應該係倒錢落海
Ching 如果部電視睇主要Netflix Amazon prime YouTube 同 打PS5, 想要55吋, 20k 以下 有咩推介?

幾個月前考慮緊Sony X9000H, 但又話就岀X90J, 你覺得邊部好?定係有其他更好?

上面啱啱答咗
我推薦以下, 規格SAMSUNG比較好

Sony XR-55X90J
$17990
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 32分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
9. 光度780nits
10. 日本制

Samsung 55Q95T
$13980
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(10000:1), 黑位更黑, 可視角好, 畫面順暢
2. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 直下式背光, 120分區控制LED光暗, 令黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. 有4.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
10. 有one connect box
11. 支援Q-SYMPHONY
觀賞距離1.6-1.9m
會睇youtube, netflix同玩ps5 (每日3-4個鐘)
Budget $13000左右
暫時睇中sumsung Q95t 55” 同 LG Oled 48CX,我個case邊部會好啲?
因為都打算長用(最少5年),但聽講oled好快玩完
另外55”會唔會太大?因為我鑽石廳擺部電視坐某啲位睇都幾近
我推薦以下, 登記後保養有4年, 又唔會燒印, 尺寸又大D

Samsung 55Q95T
$13980
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(10000:1), 黑位更黑, 可視角好, 畫面順暢
2. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 直下式背光, 120分區控制LED光暗, 令黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. 有4.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
10. 有one connect box
11. 支援Q-SYMPHONY
我同巴打差不多要求,因為samsung冇dolby vision,所以西走咗。
我個case係星期一至五都要返工又比較少開新聞台,所以覺得burn in未必真係咁大影響,最後揀咗LG 55” OLED GX, 而家尾水買上一代機真係好抵玩

PS: Sony 2020款冇hdmi 2.1 (所以都西走埋)
少睇電視台, 用OLED係好好~
畫質一定唔會失望~
Dolby vision 有同冇差好遠?
我覺得分別不大,當然你可以話有好過冇
咩叫one connect box?
samsung 機
將電視本身內置既主板抽出黎,放入獨立盒內,再用專用光纖線接駁電視,可以令更少線材外露,更美觀,另外都更方便插線,尤其是電視掛左牆,用no gap wall mount

可以試下搵49X9500H,或者55X9500H
有冇人試過蘇寧網店買機佢個apps完全係淘寶嚟
會唔會中伏
多謝解答 再補問如果我係會成日睇睇下電視訓著,唔熄電視,真係80% Netflix Amazon, 20% PS5, 又唔會常睇新聞,OLED係咪唔適合我?最怕有印🙏🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞