買電視機 / 換電視機 集中討論區 (44)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
可能係8k panel未成熟,對比度差過4k一節
我推薦以下, 要買請即刻, 因為新款呢排上市, 舊款可能斷貨下架, 新款價錢都幾貴, 需要幾個月至半年時間回落, SONY 43" 電視唔推薦

Samsung 43TU8500
$4590
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(6500:1), 黑位更黑, 色域高D, 可視角普通
2. DUAL LED 背光, 增強對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. HDMI 2.0*3, 支援4K60
冇HDMI 2.1 又真係硬傷
2.0 同2.1 望落差少少但個spec 分別可以叫HDMI 2.5 or 3.0 都得

新屋又冇奶油冇電視
香港A80J, A90J 幾時會出
Sony image processor 係咪真係好過LG CX 好多
依家A8h抵玩啦,仲平過x90j
可能6月先有,希望5月有水貨啦
8K PANEL密度太高, 光度比4K QN90A低一大截
8K PANEL對比度又唔夠
要全面可以買LG CX, LG影像處理器係差少少, 不過規格同畫面都數一數二
香港A90J 應該5月尾6月初
香港A80J 應該6月初至中
不過我怕你現在未必買到LG CX, 因為C1已經出左
SONY水貨你知道有咩缺點就OK, 有覺悟就可以去馬
我揀左扣晒啲贈品,咁soundbar我應唔應該買返?同買咩款有無介紹啊?
我仲等緊 希望月尾有啦講真 我月尾就入伙
巴打最後買左55Q95T?
SOUNDBAR可以買SAMSUNG HW-Q70T $3800左右行貨
可以配合SAMSUNG電視用埋Q-SYMPHONY功能
冇"4K120, VRR, ALLM" 用嚟打J不了

始終唔係年年換, 電視個spec 唔可以太差
諗住再下一次換已經係>70" 8k 普及先換
咁你入LG CX啦~

LG 55" OLED TV CX OLED55CXPCA
$16210 細鋪行貨冇贈品
$12480 水機
1. 對比度極高(無限:1), 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
6. 有HDMI 2.1*4, 支援4K120, VRR, ALLM
7. α9 GEN3 影像處理器
睇咁你講咁耐,真係學唔少野
自己都追唔少post又睇YouTube
買行貨不如買水貨,實在差太多了
水貨得Samsung同LG買,如果要一樣function

以65吋黎計
Sony 9500h行貨個價夠買LG CX水貨
Samsung今年出新野水貨都貴
買得落手只有上年Q80T

性價比黎計一定係
水LG CX同水Q80T

9500h始終少個hdmi2.1
X95J初出一定唔便
所以等埋佢出再決定買LG定Sony
係呀,唉屌已經out bud左幾千
定係用返佢送既T450就算呢
巴打心水清
不如唔好買Soundbar住啦

儲夠錢再買

Q95T個喇叭都唔差

HW-T450你單買細鋪都係值$830
Av life買x90j平$500

+$999換的HT-X8500 值唔值

唔好意思,唔熟電視
追咗少少post,如果40吋43吋到budget 四千零到有咩推介?
暫時睇啱咗p記 HX700H 見佢有一個hdmi2.1
遲啲有可能買部ps5,定係呢個size呢個價錢嘅電視唔需要2.1 反而係睇其他嘢?
請問lg 32 lm6300係咪無辦法down到藍viu買咗先知
P記HX700H個HDMI 2.1插口只係有ALLM,唔支援4K120,VRR
ALLM只係降低打機時輸入延遲

我推薦以下,系統比較好用,不過未必有貨了,因為轉款,見到就快買

Samsung 43TU8500
$4590
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(6500:1), 黑位更黑, 色域高D, 可視角普通
2. DUAL LED 背光, 增強對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. HDMI 2.0*3, 支援4K60
LG content store入面應該有
LG 係澳洲回收1批oled電視,有過熱問題
如果大陸都回收的話,唔知啊澤有無service呢?

https://www.channelnews.com.au/exclusive-lg-moves-to-fix-oled-tvs-that-overheat-have-the-potential-to-burn-a-house-down/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞