手機版孖寶賽車《Mario Kart Tour》(12) 1.5周年活動 但鋪頭出唔返UR券

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
唔係分數增加券(分數提升票券,point-boost券,即係平時橙色嗰張)
point-cap券即係分數解鎖票券,即係有個鎖嘅券,當基本分數去到最盡嘅時候,用嚟提升分數上限嘅券

點解最好唔好喺lv1 /低lv嘅時候用point-cap券
係涉及你要理解mkt嘅計分方法,詳情要睇頂post講分數個part

簡單嚟講,每個動作分 =
(1) 本身動作底分 x (2) 車本身倍率 x (3) 車喺賽道嘅倍率
+ (4) 車技能bonus分 + (5) 翼技能bonus分 + (6) combo bonus + (7) 角車翼各自嘅 lv bonus

(7)係好重要嘅
佢個等級bonus個計法係需要lv2或以上先開始有
(你角車翼用晒lv1/非top-tier,最後計分都有行字話:當你角車翼係非常擅長賽道,又lv2或以上,就有等級獎勵)
有幾多bonus分就好睇你個隻角車翼有幾多底分(頂post就有個簡表可以對下,邊樣高分d就用嗰隻(前題係要top-tier))
而point-cap券就係比你隻角車翼有多d底分上限
換言之,角/車/翼嘅底分同lv愈高,而又top-tier嘅話,每個動作嘅bonus就愈多

(6) 嘅combo bonus都好重要,當你玩150cc
top tier翼每個combo+3分,即係第1下連到combo +3;第2下+6;第3下+9……最盡+45分
次級翼每次combo+2分,最盡+30分
最低級翼每次combo+1分,最盡+15分

冇最頂翼係好撚大鑊!!

參考:
https://lih.kg/gLHyxT

btw,lv1冇話唔用得point-boost嘅,如果你都諗住升lv嘅話
不過值唔值自己衡量,雖然point-boost券唔係貴,有時仲會免費派下,但都係會唔夠用
我嘅做法係,如果得lv1嘅角車翼,例如我隻忍者shy guy,就會用比賽嚟升底分
point-cap就真係唔好喺lv1就用啦

唔夠金幣 揀庫巴定係架車?
架車就算啦
Bowser你買咗都lv7唔到
本身你鋪頭識出UR券(即係一隻鋪頭UR lv7+有一格所有嘢lv7)嘅話可以唔洗
如果未有鋪頭UR lv7就可以考慮
如果rank cup又得佢一隻top tier都可以考慮升下嘅

買邊個好
exact7ly係上面嗰兩樣嚟嘅

不過你個case我反而覺得兩樣都唔好買會比較好

下個tour有10000 coins

咁嘅預告洗唔洗分三次講呀
今個tour得10日login禮物
平時都得10日啦
14日都有禮物係大時大節/有活動/有特別(例如開始變lv7嘅snow tour)

3淨箱,1箱fever + 炸彈fever + 蕉皮fever

唔覺意原來ACR都只係差2k就1.2m
應該仲top100到掛

本身見好多關嘅角車關都麻撚麻
以為未必得
講到尾
ACR都係萬變不離其宗
Coin box
暫時有97萬幾千分 應該攞硬top1000

目前排第六 但係同第三嘅距離<1k
唔甘心就咁降rank

想問問各位意見
如果不停刷 邊條賽道有最有升分potential?

另外,長遠嚟講,又值唔值得用券呢?
我有1張UR角券
9張UR車券(如果用嘅話,我應該會將架orange streamliner升到Lv6)
2張UR翼卷(升blooper wingtip/treasure map)
如果值得,又應該升乜呢?

感謝大家
我用我個分比一比較
悉尼6-3-1 你嗰個分應該都冇得升㗎啦
CCL都係 兩圈夾埋得4個item box

今次你輸喺RIW冇翼
與其用$318買Ice-Mario pack
不如買兩次$158新翼pack咪仲好

悉尼我7-3-3,個7有double cap,34k
所以同意上面31k應該盡盡地
升咗翼未必有返咁嘅運

應該可以升多1k
我210 acts,仲要有個單箱食得好差
btw,grind acr/rank cup 最好用動作次數做單位
可以易啲知道咩場有升分潛力,就咁睇個分數好難比較
我就34k嗰個係得174act
另一個盃同一條X得30k

悉尼N/R都一樣
兩條同一條賽道都一樣相差成4-5k

所以一定有空間升
升架orange streamliner到Lv6又點睇呢
點解睇中嗰架
架車都叫仲好新就好難講
但暫時已經有7關非城市派錢關(升到lv6嘅話)

對我嚟講嗰7關都有晒代替品所以就不了

https://www.mariowiki.com/List_of_favored_and_favorite_courses_in_Mario_Kart_Tour

可以逐關對下係咪非嗰架不可

但要留意嗰度d料唔係最update
中咗泳衣Rosetta但都係推唔郁雪梨衝刺X上五星
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞