手機版孖寶賽車《Mario Kart Tour》(12) 1.5周年活動 但鋪頭出唔返UR券

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
聯賽(Tier)/Rank Cup

Rank Cup係指每星期同全世界玩家鬥高分嘅盃賽。
揀賽道畫面,盃賽icon上一行有個長方形框,click落去就知今次係邊個盃計分。

RANK CUP一般特點係:

A. 有當季巡迴賽嘅新賽道(一般week1係新賽道的N版、week2係新賽道的X版 [偶爾R / RX])

B. 3條賽道最頂級(Top Tier)嘅人車翼,幾乎集齊當季巡迴賽課金元素
即係:
(1) 訂咗黃金pass先攞到嘅角車翼(但不代表所有禮物都對rank cup有用
(2) 買45石pack/90石pack攞到嘅角車翼 (試過有課金PACK對rank cup無用)
(3) 抽中兩條水管精選角車翼
(4) 抽中部分特別水管嘅角車翼

至於點知第2個禮拜45石/90石pack係賣咩就要睇流出(https://twitter.com/kart_tour
冇攞嚟做水管精選/第1個禮拜紅寶石pack嘅新人新車新翼多數都係第2個禮拜紅寶石pack。

Q:咁實際係邊個盃?幾時公佈?
A:睇流動置頂

Q:咩係Tier/聯賽?
A:巡迴賽每星期結算就會升Tier,最高Tier 60,21級以上先會降級

Q:老任會唔會將唔同tier嘅人合埋一組?
A:會例如你tier 55,你對手可以係tier 60

Q:好友總分係點計?
A:你嘅好友list喺rank cup加埋嘅分數,達到150k分可以喺rank cup完派彩得到1000金幣

Q: 聯賽幾時截數?
A: 星期三1pm,1pm後開game會派彩

每日商店

每位玩家嘅每日商店都賣唔同嘢。
每日商店會賣「今日陣容候補」list內嘅嘢,詳情list喺「選單」-->「通知」-->「XXX巡迴賽開始!」

價格為:
N角/車/翼:800/500/500
R角/車/翼:3000/2000/2000
UR角/車/翼:12000/10000/10000
分數提升票券:各款100
道具票券:50

所有「貴價」商品均已下調至上述價格水平。

鋪頭出券條件
已知角車翼開放等級上限至LV7,對出券條件並無改變

簡單嚟講,你升爆任何一格內所有ITEM,鋪頭就會出現該稀有度或以下嘅角車翼升級券
即例如,你升爆Premium嘅UR波琳至LV7,鋪頭有機會出現UR、R、N嘅角車翼升級券

聯賽商店
聯賽(tier)愈高先會愈齊,總共有12款商品
逢星期三更新一次

第1行係指定角車翼各1款(與該星期RANK CUP相關),每個人都一樣,價格賣返一般商店嘅一般價,可以各自買1次。

建議:出UR而你無嘅話,或者你本來用佢打RANK CUP而未升爆,都應該盡量&盡快入手。R嘅話視乎需要,但唔係必須;N嘅話就可以直接無視

第2行係N角車翼升級券,每個人都一樣,價格比每日商店貴,可以各自買3次。

建議:可以直接無視

第3行係升級券:一格R/UR翼券、一格R/UR車券、一格R/UR角券,至於係R/UR純粹運氣問題,價格比一般價格貴,R券可以買2張(兩張價格會不一);UR券就只可買1張

建議:R券可以直接無視;UR券就視乎需要,有多餘錢可以考慮,可以留返tier shop完前先買(尤其你平時都係等鋪頭出UR券嘅話)

第4行係分數解鎖券:一格N角/車/翼解鎖券;一格R角/車/翼解鎖券;一格UR角/車/翼解鎖券,每個人都唔一樣,價格好_貴,可以各自買1張。

建議:N/R嘅解鎖券可以無視;UR解鎖券有極多多餘錢可以考慮入手。再提一次,解鎖券應該用喺高lv角車翼上!!
上面聯賽上限錯咗,上個tour開始改咗做tier70係上限

黃金通行證(Gold Pass)

Q:GP有咩著數?
A:
(1) 每日獲得金幣上限增至600金幣
(2) 每日角車翼經驗上限增至900XP
(3) GP限定禮物(只有GP玩家先有嘅UR/R角車翼、每個tour更有UR/R角車翼券各一張)
(4) 多人對戰可以玩黃金對戰

Q: 黃金證免費用唔用好?可以拎返之前的獎品?
A: 黃金證有限定挑戰,有好多GP限定禮物送。
頭兩星期免費,期間可以取消唔收錢,你諗你。
佢個定義係2個星期後自動續費,如果你中途取消咗佢2個禮拜後會自動冇咗,亦唔會收錢。
可以拎返今期未拎的獎品。
買gold pass最好係cycle完前一日買,可以橫跨3個cycle,不過要預時間打晒黃金挑戰

每日挑戰相關
由白雪巡迴賽開始,「每日挑戰」已經取消。
由「總分挑戰」、需要課金嘅「尊享挑戰」等等取代。

尊享挑戰

取自白雪巡迴賽嘅尊享挑戰,每個TOUR嘅禮物都唔同
課HK$38.38就有一張挑戰卡
完成上面任務就有卡上嘅禮物(BINGO有100粒coin)
買咗嘅挑戰卡係冇期限嘅,但只能keep 15張未完成挑戰卡
亦無法買2張以上相同嘅挑戰卡/過期嘅挑戰卡

總分挑戰

整個tour所有盃賽分數合計超過某個分數,就會獲得相應禮物

唔見咗細地圖?熄 省電模式!!

開啟省電模式後,電量消耗會減少,並產生以下變化。
(1) 比賽的地圖顯示將會關閉
(2) 關卡獨有的特效將會關閉
(3) 勁敵的特效將會簡化
等等

省電模式可以在「選單」>「設定」>「系統」中進行切換

自動模式
比賽開始時揀「auto」,可以悠遊觀賞組成陣型行駛嘅角色,仲可以調較角度、pause等CAP圖等。
用AUTO MODE玩,可以獲得崇高之星、金幣,而唔會影響賽車手級別(但唔計達成「挑戰」嘅條件)。

一般操作

得單向操作?支援橫向操作!!
https://www.youtube.com/watch?v=FGUwAB-7FSE&feature=youtu.be

其實橫向冇直向咁好用

1. 綠龜/紅龜/炸彈:平時放係向前射,如果用手指向後拉就係向後放
2. 蕉皮,平時係向後放,如果用手指向前拉就係向前掉蕉皮
3. 炸彈強烈建議向後放
4. 綠龜,想安全就向後放啦
5. 飛天中
(a) 向前拉,架車會向地面衝,會縮短落地所需時間
(b) 向後拉,架車會微微向天空飄起,可以延長空中時間,但架車會慢咗
(c) 睇戰術同賽道,有D要食氣流或者落地位係高處就要向後拉,有D要盡快落地就向前拉
(d) 飛緊唔好亂拉前拉後,唔好心急錯手向前拉,好多位都會飛唔到對岸,跌落街
6. 【攻略】探討飄移-你無法接到combo的原因之一
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=33735&snA=603&tnum=1&bPage=5
7. 「滑流」(Slipstream)指跟住人地車尾食氣流

用錯第2個地方app store課金!?

#471 星風花太陽 • 2019年10月23日 20:52:17
我自己係因為係日本app store down game
Hk app store 課金...
所以彈左呢個畫面出黎..
Del game 然後hk app store down 返log in 解決左[/quote]

Q:紅寶石挑戰有冇1-6/2-6?
A:冇,最盡1-5/2-5

Q:想問下十抽/單抽,點樣先會出金水管?
A:運氣。金水管只代表必有UR。但綠水管都偶爾會出UR。

Q:點先知邊條賽道屬於「SFC」/「3DS」…?
A:揀賽道,左上角會顯示條賽道屬於邊代作品。

以下係作品代號:
超級任天堂:《Super Mario Kart》—SFC(日版)/SNES(美版)
N64:《Mario Kart 64》—N64
GBA:《Mario Kart: Super Circuit》—GBA
Nintendo GameCube:《Mario Kart: Double Dash!!》—GC(日版)/GCN(美版)
NDS:《Mario Kart DS》—DS
Wii:《Mario Kart Wii》—Wii
3DS:《Mario Kart 7》—3DS
Wii U:《Mario Kart 8》—(未知)
重製《Super Mario Kart》賽道—RMX,不過主頁已經有顯示
等級提升 相關
https://lih.kg/aFHoFaV

分數系統 與 如何揀選最佳角車翼參賽
因為成套分數系統都好長,所以有心機可以入去研究下
https://lih.kg/aFHoERV

重點:
1. 下面比較咗唔同底分喺唔同lv,每個動作所產生嘅bonus分:

2. 確保第1名衝線!!
第2名開始個衝終點等級獎勵都打個85折,第4名差唔多得返一半!!

3. 動作次數要多!
儘可能做盡所有動作:食盡可以食嘅金幣,跳盡每個跳台,同一個彎盡量甩多幾次尾,fever撞多d水管吞食花。
不過如果遠路會多d動作(例如多d coins),就要平衡下電腦會唔會追上

4. 揀人/車/翼,揀個top tier & (等級 - 1) × 基本分數 最高嘅(參考上圖)
(a) 如冇最頂角色,中間嗰層若有派錢角就用派錢角,都冇嘅話,應該用特技容易產生多動作嘅技,例如幸運7。
(b) 車要考慮埋車本身嘅倍率
(c) 冇最頂翼,每個動作會最少會冇咗15分,所以頂翼盡量要得到手,得lv1都唔緊要,要點唔斷COMBO可以再慢慢諗

5. 斷combo即係少咗最少360分(45+42+39+36+33+...)

6. 你隻角係咩技能 同高唔高分有好大關係!!原因係唔同技能所產生動作次數差好遠!!可以參考:
角色特殊技能比較—上中品篇
https://lih.kg/rxOvuiX
角色特殊技能比較—下品篇
https://lih.kg/rxOvujX
(鎚子有補充:就算敵人背脊有防護道具,鎚子都可以打中,但前題係距離唔可以太遠,太遠敵人會打唔中係鎚子最大缺點)

7. 技能比較 — 車輛篇
https://lih.kg/rxOvukX
補充:
(a) 其實個排名只係好廣泛咁講,有d賽道可能「滑流強化」會比「跳躍動作強化」更好(例如乜跳台都冇嘅SFC Mario Circuit 1N之類),要清楚賽道有d乜先可以揀個最優質技能。
(b) 車本身lv同底分係重要過技能。

8. 技能比較 — 滑翔翼篇
https://lih.kg/rxOvvrX

基本分數 與 分數解鎖券 相關

1. 當角車翼達滿EXP(計量表),基本分數就會上升。
2. 每日的人/車/翼 EXP(計量表)總共上限係450 (有gold pass上限會Double),唔再細分,兼且用max lv unit唔會好似初版咁扣exp。就算最後limit係1,都可以最後一場用齊3款未升到max lv的人車翼各拎10exp爆上限。
第1名可獲10exp,第2名獲9exp,依名次再遞減1exp,第8名獲3exp
人:UR上限分(500->800) ,R上限分(450->675),N上限分(400->600)
車/翼:UR上限分(250->400),R上限分(220->330),N上限分(200->300)

3. 一張分數強化票券可增加50exp(計量表)

4. 分數解鎖票券
TIER 25或以上,RANK CUP排於前幾位可以獲得「分數解鎖票券」作為聯賽禮物(代替分數提升票券)
另外新增限定商店都有得換「分數解鎖票券」

由於人車翼基本分數會影響「等級獎勵」。簡單嚟講,人車翼只要係TOP TIER,高於LV1,基本分數同LV愈高,每個動作同衝終點時獲得嘅額外等級獎勵就會愈多。

實際用法如下:

https://www.mariowiki.com/Points-cap_ticket
每一隻人車翼都可以升3次底分
第一次要用1張相關point-cap,
第二次要用5張相關point-cap,
第三次要用10張相關point-cap

解鎖前要先將個底分升爆咗先可以用

以下由原先最高底分,每解鎖一次,底分最高會去到:
UR角色:800 → 980 → 1190 → 1400
UR車/翼:400 → 490 → 595 → 700

R角色:675 → 765 → 870 → 975
R車/翼:330 → 366 → 408 → 450

N角色:600 → 648 → 704 → 760
N車/翼:300 → 324 → 352 → 380

個人建議:
1. 由於每解鎖一次都需要大量XP(計量表)先升到分,需要用到一定數量point-boost券,就算要解鎖N級角車翼,都冇必要用point-boost券嚟升底分,應該玩盡每日450XP上限嚟升
2. 得lv1用point-cap券=浪費
3. UR角嘅point-cap券推介用喺好高lv嘅派錢角
MAR10 TOUR
時間:MAR10, 2021(三)14:00 ~ 2021年3月24日(三)13:59

https://www.youtube.com/watch?v=Qo_G_PFlpJE

--------------------------------------------------------------------------
1.5週年挑戰第1回

提示:
1. 在名字帶有「耀西」的賽道⋯⋯
個挑戰橫跨今個tour同下個tour。
今個tour冇任何Yoshi賽道,所以係唔會解到
已知下個tour係Yoshi Tour,可以喺下個tour嘅Yoshi賽道解

2. 在「東京」賽道中……
城市賽道一般理解係tour限定賽道
下個Tour極可能唔會出現返
所以三項東京賽道挑戰必須喺今個Tour完之前完成。

巡迴賽挑戰&黃金挑戰
1. 打倒栗寶寶合計3次。
3DS 奇諾比奧賽道 系列、RMX 瑪利歐賽道1RX

2. 在聯賽商店中進行交易
上半場推介買PGP翼(尤其冇嘅話)、飛鏢Toad則視乎需要

3. 使用分數解鎖票券
重點係唔好point-cap lv1嘅角車翼,咁只會得入場多咗分
point-cap券作用,詳情睇頂樓

4. 擊飛賽道內的水管合計3次。
SFC瑪利歐賽道1系列、RMX瑪利歐賽道1系列等有水管。可以喺fever時、食巨大蘑菇期間撞。

下個、下下個tour消息

今個tour仲有個活動:

可能比人無視咗
2人合作,對慢慢龜集團,合作攞token
更可能會玩到有單人冇得玩嘅「東京賽道1」
--------------------------------------------------------------
留fd code提醒:
1. 直接擺低fd code,唔好貼圖
2. 直接擺低fd code,唔好留格
留個靚名
下半場又係有維修todd出場嘅時候,電腦有金幣箱角色真係好容易創新紀錄
留名先
Lm
強帖留名

今個pipe 20中5
lm先
下個tour升tier有角送
點解咁講
冇嘢啦
不過要下個tour先知係咩嚟
話唔定係tier shop有多d角咋
幅圖嘅Yoshi Tour話:

"Drivers are now offered as a reward for moving up to a higher tier!"
今次條管係就係有12UR
但係啲UR真係唔太吸引
SFC Mario好似好多人博佢下個tour有用
佢有用因為佢有Yoshi Circuit咋
普通Yoshi、紅Yoshi、黑Yoshi應該都完勝啦
我諗緊老任有冇咁好
我驚佢唔buff 普通Yoshi同紅Yoshi
我得黑Yoshi 但係冇復活蛋Yoshi
佢仲有可能會出新Yoshi
期待派錢金Yoshi
都可以肯定
老任逼你pay to win
仲點會buff紅綠Yoshi
係都黑Yoshi
復活節嗰隻我都冇 今次應該會翻出

升邊架好?
你左下用紅B?
左下用6lv白b
如果rainbow road係用派錢角,紅B都可以升嘅
唔係就留返升
彩虹路我用金蛋車,諗緊升唔升 lv3-4
角有rosa lv6
金傘 lv7
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞