我係死神,專門審判自殺嘅人(2)

1001 回覆
414 Like 6 Dislike
等你啊
「係啊‧‧‧咁佢哋會唔會真係聽到我哋講嘢?」

「可能。」我答。

「吓?」

「如果你係有心,」我望住墓碑:「咁總會傳達到。」

「唉‧‧‧死神,你會去點審判一個自殺死咗嘅人?」阿敏突然問我。

「睇佢做過嘅事。」

「即係‧‧‧善有善報?惡有惡報?」

「你覺得呢?」

「唔知啊‧‧‧不過地獄好似好恐怖咁。」

「恐怖?」

「係啊‧‧‧你講過啦,熔岩啊嘛,又熱又荒涼又冇風、得啲熱熱地嘅岩石‧‧‧‧‧‧」

「咁應該係點?」我又問。

「如果他朝有日我真係走咗嘅話‧‧‧我希望‧‧‧‧‧‧我去嘅地方係一個舒服嘅地方。」

「太抽象。」

「呃‧‧‧又花又草好似天堂咁?唔知喎,到底記得好好招待我。」阿敏對我打個眼色,搭住我膊頭。
「係啊‧‧‧咁佢哋會唔會真係聽到我哋講嘢?」

「可能。」我答。

「吓?」

「如果你係有心,」我望住墓碑:「咁總會傳達到。」

「唉‧‧‧死神,你會去點審判一個自殺死咗嘅人?」阿敏突然問我。

「睇佢做過嘅事。」

「即係‧‧‧善有善報?惡有惡報?」

「你覺得呢?」

「唔知啊‧‧‧不過地獄好似好恐怖咁。」

「恐怖?」

「係啊‧‧‧你講過啦,熔岩啊嘛,又熱又荒涼又冇風、得啲熱熱地嘅岩石‧‧‧‧‧‧」

「咁應該係點?」我又問。

「如果他朝有日我真係走咗嘅話‧‧‧我希望‧‧‧‧‧‧我去嘅地方係一個舒服嘅地方。」

「太抽象。」

「呃‧‧‧又花又草好似天堂咁?唔知喎,到記得好好招待我。」阿敏對我打個眼色,搭住我膊頭。
有文了
「啊‧‧‧詹士約咗我,問下阿媽今晚幾點走先~」阿敏走過去佢阿媽到,問:「媽,今晚個教會飯聚一定要去?」

「係啊,你當順你媽媽一次啦。」佢老豆拍拍阿敏膊頭。

「一定要。」佢阿媽睇落似嚴母:「姨姨叔叔佢哋都未見過你,佢係你爺爺以前教會啲朋友,大家好似一家人咁。」

「唉~明明唔關我事,死都要迫埋我去。」阿敏嘆咗聲。

另一邊,我用通天眼觀察住詹士,只發覺佢正喺一條大街上跑步,好似越跑越開心。

不過佢嘅心情,只會隨住時間而變得沉重。

出發去教會個陣,阿敏喺搭巴士嘅路程上不禁一問:

「其實點解阿媽仲要返去教會見啲教友‧‧‧‧‧‧」阿敏望住我:「聽爸爸講‧‧‧當年佢哋都好似冇挺身而出去坦護佢。」

「人,就係咁奇怪。」我望住窗外嘅眾生。
一定要趕得切見詹士呀
希望係死神想收返詹士個靈魂果時比阿敏見到阻止左
好想睇詹士死咗,阿敏會有咩反應
我係咪好仆街?
「或者‧‧‧佢根本就唔想離開佢哋?」阿敏托住嘴角,深入思考:「阿媽佢‧‧‧‧‧‧依十幾年嚟都好似從來冇朋友咁。」

「佢唯一有嘅,就係你哋。」我說。

「嗯‧‧‧」

「唯一有嘅,就係你。」

「咁你要咁講‧‧‧」阿敏望住巴士外嘅毛毛雨:「都係嘅。」

落車之後,佢哋一家行入教堂裡面,我因為係死神,唔方便行入教堂,所以只企喺外面守侯。

過咗一陣,就見到一堆人有笑有講咁行出嚟,正正係阿敏一家、上次見到兩個位阿嬸信徒、幾個成年人,仲有幾個同阿敏一樣年齡嘅少年。

相較於其他女人,阿敏母親則笑得比較內斂,就算係信教,邊個比較有修養都一目了然。

而阿敏父親則同其餘成年男性傾計,大家有講有笑,比較正常。

最後阿敏個邊,三個一樣讀緊中學大嘅男仔喺佢隔離,不斷同佢傾計,阿敏只得無奈咁逐一回答。

不過識佢都有一段日子,佢嘅笑容一睇就知係扮出嚟。
[url]https://lihkg.com/thread/251296/page/1?ref=android/url]
睇完你篇野 出去又見到呢d news 真係……
但係‧‧‧

佢步出教堂個一刻,晨光就彷彿為佢而誕生一樣。

光與影相互吞噬,令人難以直視。

儘管笑容有幾假‧‧‧

都因為佢內心嘅光芒,令身邊嘅旁人感到溫暖可以依賴。

有住令人難以抗拒嘅魅力,同時能嵌到對方心窩。

「你叫‧‧‧‧‧‧偉敏?個名好好聽啊,我叫Ricko!喺英國讀書,都有喺個邊番教會。」其中一個頭髮偏啡,留有一大片前陰:「見阿媽喺香港都有返囉,放假咪嚟陪下佢囉。」

「喔‧‧‧孝順仔。」阿敏好生硬咁對佢點點頭。

「我呢‧‧‧‧‧‧叫Marco!有喺網絡上寫過書嫁,出埋書添,你鐘唔鐘意睇小說嫁?」另一個打扮文青嘅青年答。

「認真呢?咁有文彩。」阿敏對住佢笑一笑。

「Hi,阿敏,我叫嘉豪。」最後一個,似係有做運動嘅後生仔:「喺拔萃讀,入面嘅男徑校隊,你係屬咩嫁阿敏?」

「我?呃‧‧‧‧‧‧我屬虎。」阿敏答。

「你知唔知我屬咩啊?」嘉豪微微一笑,展現暖男般嘅笑容:「我屬於你。」

我同阿敏都不其然,內心打咗個打冷震。
[url]https://lihkg.com/thread/251296/page/1?ref=android/url]
睇完你篇野 出去又見到呢d news 真係……

所以家家有本難唸的經,有好多嘢好多時表面睇唔出
緊接,佢哋一齊喺教會進行一啲不明禱告儀式、唱聖詩、分享心事同內心嘅畏懼。

成程阿敏同佢老豆臉上都冇帶半點笑容,而係覺得好悶就快要訓著嘅樣。

唯獨得佢母親係發自內心咁覺得開心而笑,從來喺佢屋企咁耐,都未見過佢阿媽笑得咁真。

上帝,你就係有依種能力令人歡笑同安全感‧‧‧

而我,就係為世人帶嚟悲傷同憎恨?

「憶悅‧‧‧有啲嘢,我想同你講。」上次俾我嚇個位阿嬸之一,有個想同阿敏母親單獨對話。

阿敏母親一開始有啲唔知點反應,不過都跟咗佢去教堂後方密談。

「咩事‧‧‧?」阿敏母親問。

「憶悅‧‧‧‧‧‧好耐冇見。」個位阿嬸感慨咁拍拍佢手臂。

「嗯‧‧‧的確好耐。」相比起阿嬸,阿敏母親已經算係保養得宜。

「你都有個女,我都已經有個仔‧‧‧」阿嬸好似有口難言:「其實,關於以前嘅事‧‧‧‧‧‧」

「‧‧‧」

「希望你唔好介意‧‧‧」

阿敏母親呆咗一陣,先答:「唔緊要,已經咁多年,已經咪又係咁過‧‧‧。」
幾時先見占士啊
lived
最憎偽善耶撚
偉敏
屌高質左咁多
甜故同佢都係幾正

同岩岩寫十少年時比
成熟左勁多

寫咗四年幾 點都會進步嘅

好好睇
文呀 我要文呀
好好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞