我係死神,專門審判自殺嘅人(2)

1001 回覆
414 Like 6 Dislike
奇怪‧‧‧

點解乜都讀唔到?

相反,阿敏莫名地佢會心一笑,就好似因為諗起啲咩,而笑著。

之後佢就吹熄蠟燭,獨自捧住個蛋糕看海,過咗一陣就拎咗枝叉喺到食蛋糕。除咗海浪聲之外,就再無其他雜音。

係個令人靜落嚟嘅好地方。

「阿敏,你許咗個咩願?」阿敏父親問。

「實現咗再同你講。」阿敏視線始終放前。

「你唔講,又點實現呢?」佢父親和和一笑。

「咁老豆,我想‧‧‧我想見番,我嘅救命恩人。」

「救命恩人?」

「你唔記得咗細個?」

「喔‧‧‧你講‧‧‧‧‧‧嗰個捐心俾你嘅‧‧‧細路?」
LM
唔通老豆知道內情
「係啊‧‧‧」

「阿敏原來你咁耐都仲記得,仲以為你一早已經忘記咗‧‧‧」佢父親一副估佢唔到嘅樣。

「我點會唔記得。」阿敏望實老豆,一面若然。

佢父親咬一咬唇,點點頭:「好‧‧‧阿敏,老豆儘量幫你實現下依個願望。」

「‧‧‧」阿敏愣住。

人死,又怎能復生?

「你‧‧‧真係幫到我?老豆,你講笑渣‧‧‧‧‧‧」阿敏有啲深信不疑。

「我講真。」佢父親點一點頭,淡淡一笑:「本來仲諗住依一段訓醫院嘅經歷你會唔想記起添‧‧‧‧‧‧」

「我點都‧‧‧唔會忘記。」
F5有文

好緊張 要揭曉啦
入正題啦
「又係嘅‧‧‧‧‧‧」佢父親企喺身,望住天上嘅白雲:「你都係時候要知道,嗰個幫你嘅人。」

「老豆,你有方法‧‧‧?」

「嗯,不過要一步一步嚟。」

阿敏都企咗起身,同自己父親一齊並肩望住藍空,雙手放喺臉頰兩邊大喊:「聽唔聽到啊!我嚟搵你啦!」

原來佢父親‧‧‧知道點樣搵嗰一個逆天之人。

咁睇嚟,事情好快就會水落石出。

本來一直只係跟喺阿敏身後嘅我,亦都因為咁轉為跟住阿敏父親活動。佢父親喺阿敏生日之後嘅第三日,佢去咗醫院詢問當年嘅捐贈者嘅資料,可惜有常識都知院方會以私隱為由拒絕發放資料。

捐贈者資料‧‧‧我自己都搵過,不過喺地獄入面就係冇記載救阿敏嗰個人嘅死亡。

而生死冊係絕對唔會出錯。
Speed up pls
i want more
LM
又live
我亦正正,卡死喺依個瓶頸位上。

「你哋真係唔俾得?就連個位捐贈者嘅家屬資料都唔講得?我哋一家只係想同佢講聲多謝‧‧‧‧‧‧」阿敏父親說。

「真係唔得呢,先生‧‧‧」

家屬‧‧‧?

冇錯‧‧‧‧‧‧我可以嘗試搵下嗰個令阿敏逆天嘅人嘅族譜,睇下佢哋當中係咪有人擁有神脈,係眾神嘅之一先可以違反自然律,令阿敏逆天咁生存落去。

於是,我用咗人間幾秒時間落番地獄查一查,到上番嚟人間個陣只係過咗幾十秒,但我已經喺地獄查明哂。

嗰個捐心嘅人,佢成家都係普通人。

根本就冇特別。

睇嚟今次又係空手而回‧‧‧
老漢推
又追到啦
文啊文
突然諗起,依班真神見到V14自稱為神會點
加速啦好嗎?
捐心者佢兩位父母都喺個場車禍中死去,過咗咁耐都無可能召喚佢兩位親人上嚟作證。

完全無從入手,到底當中嘅真相係點‧‧‧‧‧‧

「阿敏,唔好意思啊‧‧‧」喺食飯晚個陣,佢父親同佢講:「老豆我儘咗最大努力,都搵唔返當年救你嗰個人。」

「‧‧‧」含住啖飯嘅阿敏頓一頓,答:「唔緊要,都冇諗過會搵得番,我會喺個心一直尊敬佢。」

「咁就啱啦。」佢父親拍佢個頭,笑一笑。

「阿敏,今個星期點解你冇返教會?」佢阿媽問。

「我朋友介紹我參加咗義工啲嘢啊嘛~同埋呢,我真係唔想再返啦媽,好攰啊。」阿敏答。

「攰?有乜咁攰‧‧‧個到不知幾好,總之今個星期你一定要返。」

阿敏食完飯就無奈咁嘆咗啖氣返入房,呆坐喺床上,望住個窗及咗陣呆:「死神‧‧‧」

我仲以為自己聽錯。

佢叫緊我?

「你係就係仆街咗啲,不過‧‧‧」阿敏講到依到又嘆一口氣,阿敏望住空空嘅房間:「雖然唔知你聽唔聽到,但係我都想同你講一件事,或者你唔出現喺我眼前,我會更加容易講出口‧‧‧又或者,我依家可能只係對住空氣講嘢啦‧‧‧‧‧‧?點都好,其實有件事一直喺我個心入面,唔知講唔講出嚟好。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞