我係死神,專門審判自殺嘅人(2)

1001 回覆
414 Like 6 Dislike
冇人識你喎
相信很多人都估不到吧
真係估你唔到
出文啦唔好講咁多
大家好,因為一些原因我要提前公佈身份,我就是墨說 相信很多人都估不到吧?

其實係《十四天》書展之前便會出書,希望大家會支持吧

感謝各位支持

分身reported
難過連登嘅IQ題
大家好,因為一些原因我要提前公佈身份,我就是墨說 相信很多人都估不到吧?

感謝各位支持

真係好難估囉

感謝各位支持

感謝各位支持

其實下次唔洗扮,mk妹個次又係咁

感謝各位支持

同一原因?
其實樓主仲有咩作品? 想睇下

感謝各位支持

同一原因?

想試下唔用墨說個名仲吸唔吸引到人 當係每年嘅小測驗
其實樓主仲有咩作品? 想睇下

https://www.shikoto.com/author/2208/%E5%A2%A8%E8%AA%AA.html

好似幾正 考完final追下先 樓主快d出文
墨巴 所以哩篇文係唔係女童軍
墨巴 所以哩篇文係唔係女童軍

不是,是劉偉敏女童軍故事的前傳 不算是女童軍系列之一
「你哋有腳可以行可以走‧‧‧我有乜可以俾你哋嫉妒。」詹士有啲頹氣。

阿敏好快就背番佢到輪椅上,望住詹士:「係唔係經常都好多人關心你?」

「關心‧‧‧?佢哋只不過懶係善心咁渣?」可以睇得出,詹士係一個憤世嫉俗嘅人:「成日走過嚟想幫個樣、幫呢樣,啲事咪又係雞毛蒜皮,所謂識到嘅朋友同你出街一、兩次就已經覺得煩,已經唔想搵你啦。」

「咩意思‧‧‧」

詹士苦笑:「我坐輪椅,無論想入鋪頭食餐飯、入戲院睇套戲、搭巴士同地鐵都要麻煩一堆職員,佢哋又要俾其他人望住哂,依種目光佢哋唔覺得難受‧‧‧我自己都覺得難受。」

「咁你雙腳有事,都係迫於無奈‧‧‧」

「迫於無奈?係啊,個天想迫我死呀──!」詹士對住個海大叫。

「你又唔好諗到咁絕‧‧‧」阿敏繼續說:「世上總有啲嘢‧‧‧會令你有動力架嘛?」
好多文啊墨巴
「有‧‧‧係有,我鐘意嘅一個女仔‧‧‧不過都係因為我依雙無用嘅腳‧‧‧‧‧‧!都係佢累事‧‧‧!」詹士用力敲打隻腳,十分憎恨自己、不斷自殘打自己雙腳:「我只不過係想做個正常人‧‧‧!」

「詹士,冷靜啲啦,你要打就打我。」阿敏捉佢隻手。

詹士望住阿敏,慢慢咗道消氣:「我好白痴啊可?哈‧‧‧居然憎自己喎‧‧‧‧‧‧」

「我明‧‧‧我明你依種感受啊。」

「你明?你明啲咩~?」詹士又苦笑,雙眼已經失去咗生存嘅意志:「好多人都講明我感受,得個講。」

「我明‧‧‧‧‧‧係因為我細個都同你一樣,身體有事‧‧‧」阿敏望實詹士,聚精會神咁望住佢深處靈魂:「而我個陣莫講朋友,連親人對我嘅‧‧‧‧‧‧都只係偽善。」

「‧‧‧」詹士冇答。

「個陣我阿媽‧‧‧其實好想我死。」阿敏捉住詹士隻手:「不過好彩有個人,走入我嘅世界,拯救咗我。」

詹士沉默咗數十秒之後,問:「‧‧‧個陣你咩事」

「個陣‧‧‧細個俾車撞,搞到受重傷有醫院,個心就快衰竭,我好悶咁喺醫院過每一日,直到佢出現。」

「我同你唔同‧‧‧‧‧‧」詹士又再咬牙望住自己對腳。

「你試下唔好淨係識低頭望自己對腳,」阿敏托高佢下巴,逼詹士望住自己:「望下人對眼。」
好難估啊
個心有事
諗起糖果女孩個故
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞