我係死神,專門審判自殺嘅人(2)

1001 回覆
414 Like 6 Dislike
ricko
你叫偉敏?
睇來真係女童軍故,重有一年時間,一年間由乖乖女變成口爆妹
你叫偉敏?

比死神搞到咁
你叫偉敏?

比死神搞到咁

偉敏
兩個人行返去教堂大堂,似乎要進入最後一個禱告嘅儀式,阿敏母親就叮囑阿敏閂咗手機。

就係咁,佢閂咗同詹士溝通唯一嘅橋樑。

另一邊廂嘅詹士,佢一直憂心咁望住手機,一直望住個天發呆,得閒‧‧‧又拎起個結他彈幾下。

佢番對腳好開心。

但佢發現‧‧‧

根本就冇人同佢分享到依種喜悅。

開心嘅感覺,亦隨時間慢慢消耗‧‧‧‧‧‧

由一開始詹士跑跑跳跳,到後嚟越行越慢,佢發現自己真係好孤獨、好孤獨。或者一開始殘疾嘅佢,認為自己冇朋友都係正常,就算冇朋友身邊都好多陌生人關心佢。

依種感覺,令佢好難受。
會唔會最尾唔洗死神攞佢命自己已經走去自殺
「從頭到尾‧‧‧越嚟我都係自己一個‧‧‧」詹士喺屋企拎起枝酒嚟飲。

開始做番,佢生命逆天之前會做嘅事。

飲一枝,就有第二枝,詹士佢越飲越多酒。不同嘅係佢喺海旁一路行一路飲,多少都有啲享受腳步虛浮嘅感覺‧‧‧

望住大個海,佢終於明白到。

一直以嚟,並唔係因為自己殘疾而嬲而憤世嫉俗一切。

而係,身邊根本無一個可以隨意咁陪自己出街、有講有笑、傾下計嘅對象。

咁簡單嘅事,對詹士嚟講係一件困難。

諗到依到,佢就忍唔住伏低頭哭泣。

因為佢殘疾嘅身份,佢變得難以接近。

因為咁,佢變得孤獨。
詹士去打NBA啦
阿敏既然成為走入佢內心世界嘅人,但佢依一刻卻好似唔存在咁‧‧‧搵極都搵唔到,距離詹士佢死亡嘅時間又越嚟越近‧‧‧‧‧‧

漸漸地,佢已經覺得一切都唔重要。

詹士,飲住酒麻醉住依一切。

儘管有咗一雙腿,都已經行不動。

我望一望錶,已經傍晚六點幾,係時候返去睇阿敏。佢個一邊似乎被阿媽睇得好實,場面亦都好莊嚴,身邊又坐住幾件不斷想溝嘅男仔,令到佢好難開到手機。

但最終,佢都係決定企喺身。

而所有本來虔誠禱告緊嘅人,都回頭望住佢‧‧‧‧‧‧

「我‧‧‧有啲事,要開一開手機先。」講完,阿敏就暫時離開教堂大堂,走咗出去。

一打開手機,佢就發現詹士搵咗佢好多次‧‧‧‧‧‧

阿敏亦即刻回撥俾佢,始終詹士約咗佢。

不過可惜,「嘟‧‧‧嘟‧‧‧嘟‧‧‧‧‧‧」嘅聲音一直傳播著,詹士佢並無接到電話。可能係太醉,可能係根本聽唔到,又或者係聽到都已經當聽唔到。

佢已經覺得唔重要,所以就開始用搖搖欲墜嘅腳步行番屋企。

一個自殺嘅人,就係會亂諗嘢。

打咗幾十次電話都唔通‧‧‧阿敏只好行返入教堂,繼續沉悶咁聽牧師說話。
live
阿敏一家就係咁,供奉咗全日時間俾教會。雖然睇落只有佢阿媽係開心,但阿敏就正好相反,塊臉又悶又苦澀。

「阿敏,好悶啊?」佢老豆行去佢身邊問。

「老豆‧‧‧‧‧‧我真係覺得浪費咗自己一日時間。」阿敏答。

「但係睇你阿媽,佢幾開心。」佢老豆淺淺一個笑容:「佢好似搵返某樣嘢咁,返到個家咁。」

「唉‧‧‧」

「我哋之後直落去食飯喎。」阿敏老豆說。

「係~」

緊接,阿敏佢哋同教會成員直落去到西貢一間海鮮酒家食飯。沿路上,嗰三個男仔雖然不斷糾纏阿敏,不過都不獲理會。

去到成班人坐埋一檯個陣,班後生仔嘅父母更加想撮合佢自己個仔同阿敏一切。

當然。容貌清秀、身材修長、運動讀書都名列前茅,冇不良嗜好、性格平易近人,又俾到人一種大姐姐嘅感覺,又邊對父母唔想自己個仔有依種女朋友?

一個讚自己個仔英國讀見識有幾廣、一個讚自己個仔網絡寫小說寫到出書有幾威、一個讚自己個仔讀名校入校隊。

令到阿敏父親都唔知點應好,只得隨便笑下回應。

「真係估唔到阿悅你生咗一個咁叻嘅女‧‧‧‧‧‧」一位教友感慨咁講。

「‧‧‧」阿敏母親合嘴微笑,但嘴角有啲隱悔。

「又係睇依啲嘢‧‧‧‧‧‧」低頭寂悶望住自己對腳嘅阿敏,不自覺細聲吐出依句。
咁啱,阿敏手機傳嚟一則訊息,佢望咗一望。

阿宏:「阿敏你都喺西貢?我好似喺間酒家見到你‧‧‧‧‧‧」

「阿宏‧‧‧?」阿敏佢左望右望,發現阿宏一家喺某個位置都咁啱食緊飯。

「係呢,咁大個應該拍咗拖啦?」一位阿姨問。

「未。」阿敏母親答。

「憶悅,阿敏佢係咪同你一樣都信教?」

「佢應該覺得好悶。」劉憶悅搖一搖頭。

「原‧‧‧原來你未拍拖嫁阿敏‧‧‧‧‧‧!?」Ricko聽到呢點,雙眼就幾乎發光:「你‧‧‧你上唔上嚟我屋企玩下貓,佢好可愛架‧‧‧同你一樣。」

「你叫Ricko?」阿敏望住佢。

「係‧‧‧?」

「我有男朋友。」阿敏立即望住我,做個口型:「死神‧‧‧!」

又想我現身?我索性喺佢轉頭望住我個刻,就自己轉身望向另一邊,扮見阿敏唔到。

見到咁,佢逼於無奈下立即覆阿宏訊息:「過一過嚟!」

阿宏見到就放低手上雙筷,慢慢咁行過嚟阿敏個張檯到,阿敏亦都企喺身搭住阿宏膊頭:「喂,又會喺到嘅你‧‧‧」

「吓‧‧‧你叫我‧‧‧‧‧‧」阿宏仲未知情況。

阿敏極速向佢眨眼。

「喔‧‧‧!喔喔‧‧‧‧‧‧喔喔喔!!我明啦。」阿宏望一望張檯嘅人,又望望阿敏,立即好大反應、好誇張咁講:「我嚟食飯渣嘛,阿敏!咁啱嘅?咁啱我住喺附近,你又咁啱上次漏咗一張A4紙喺我屋企未攞返,不如你依家嚟拎返呢?」

佢點頭:「喔‧‧‧好啊。」相比起阿宏,阿敏演技自然得多。

「阿媽阿爸‧‧‧各位,我走先,我份功課漏咗佢屋企,做唔哂升唔到班。」阿敏講完就搭住阿宏膊頭離開酒樓。
咁嘅籍口都講得出。

成功離開酒樓嘅阿敏,喺門口多謝咗阿宏一聲。

「喂‧‧‧唔該哂。」打敏輕輕敲打佢膊頭。

「喔~少事啦,我演技係咪好好先!?」阿宏問。

「好渣。」阿敏搖頭苦笑。

「呃‧‧‧」

「走先啦,下次請你食飯。」

「我送你到巴士站啦,西貢夜晚好危險。」

「你鐘意囉。」阿敏隨和一笑。

喺寂夜嘅路上,阿宏一直同阿敏傾計,好似唔想錯過依個機會咁。阿敏都有個句,答個句。

直到一條比較陰暗嘅路段,果然俾阿宏開口中咗‧‧‧‧‧‧

三個不良少年行咗出嚟,企喺佢哋面前唔俾佢哋過。
阿宏都似乎真係估唔到會遇上,一遇到即刻發咗呆。

「讓路啊!」其中一個不良少年喝佢。

「呃‧‧‧‧‧‧」阿宏呆咗。

「條路你行哂?試下有禮貌啲。」阿敏居然夠膽直視佢哋。

「阿敏‧‧‧不如返去酒家‧‧‧‧‧‧我漏咗啲嘢‧‧‧」阿宏想轉身。

「驚乜啊你又?」阿敏捉住佢隻手,阿宏顯得十分之柒。

阿宏面向返三個不良少年:「唔該借借‧‧‧」

阿敏嘆咗口氣,搖一搖頭。

「讓路啊!廢柴。」不良少年推咗阿宏一下,笑佢:「咁撚廢,俾你拖住條靚女都冇用啦!」

「咩啊!!」阿宏又即刻上前推番對方一下。

點知下一秒,佢就俾人一拳打落地。

「啊呀‧‧‧‧‧‧好痛呀‧‧‧」阿宏佢撳住隻手,訓喺地下似哭非哭咁大叫。

企喺後面嘅我,見到嗰三個不良少年開始心郁郁想行近阿敏:「不如陪下我哋‧‧‧?」然後莫名地,拎咗條電話線出嚟。

「死神‧‧‧」阿敏握住拳頭,稍為退後幾步。

似乎我唔出手,佢就諗住自己反擊?

就喺其中一個不良少年想捉住阿敏隻手個陣,個不良少年從後被用力捉住膊頭。

阿宏:「佢係我要調查嘅關鍵人物,你哋見好就收。」我,入咗阿宏身體。
Live 左啦
詹士
電話線
詹士可唔可以唔死
電話線

Lan線呢
詹士呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞