我係死神,專門審判自殺嘅人(2)

1001 回覆
414 Like 6 Dislike
可唔可以唔好sad ending
文文文文文
我都想有個死神係我身邊日日聽我9up

之後就隊冧你

會唔會比龍友姦左
死神救番 之後先變淫底敏

邊個故講佢變淫底

郭宗一

之後就隊冧你

會唔會比龍友姦左
死神救番 之後先變淫底敏

邊個故講佢變淫底

郭宗一

我比一個變態佬監視住
推推推
今晚會唔會出多啲
Live
追咗兩日 LIVED
加速呀
文呢

我啲故結局向來好開心

之後就隊冧你

然後一齊係地獄幸福地生活
或者,阿敏同好多自殺者一樣,都只係想有個人明白佢哋諗咩,可以冇嘢做就同佢傾下。

不過,我唔可以再以死神嘅身份喺你面前出現了。

「‧‧‧嗄」半夜時份,阿敏母親又喺睡房中醒來。

佢好似之前有一晚咁,行出大廳播起CD機首《情人的眼淚》顯得格外詭異。佢放空嘅眼神之中,好似回憶緊一啲久遠嘅事情。

事關佢母親都可能係令阿敏自殺嘅其中一個因素,所以我就讀一讀佢個心,睇下佢母親諗緊咩。

然後,我入到去阿敏母親腦內嘅回憶之中。

喺個到,係一間大教堂。

而教堂裡頭,唯獨只有年輕時嘅阿敏母親喺入面禱告,十分虔誠。或者,因為佢係出自於教徒家庭?佢個心‧‧‧好似好著緊住某啲事情。

漸漸地,教堂走入佢嘅父母同朋友,全部人對住劉憶悅嘅眼神都係充滿關愛和藹,我感覺到‧‧‧佢都因此感到溫暖。

劉憶悅,佢喺依段回憶之中得到安全感。
出奇地,我留意到教堂暗角有人個男人。佢其貌不揚,喺暗角之中注視住劉憶悅,夢境中年輕嘅劉憶悅亦慢慢發覺佢嘅存在‧‧‧本來平和嘅神情慢慢變得緊張、焦慮、慌惶。

夢境,就喺佢一聲尖叫下結束。

番到現實嘅劉憶悅顯得心帶餘悸,些少喘氣,就好似正常人發惡夢一樣。另一邊,我冇諗到房入面嘅阿敏已經一早醒咗。

只不過佢繼續躺喺床上,一直默默咁聽住佢母親喺廳出面做緊啲乜。

第二日一大早,阿敏陪老豆落街去街檔食早餐個陣,就提起依件事。

「嚟,兩碗鮑魚雞粥到!」伙記放低兩碗粥食,喺兩父女面前。

「少見啊你,陪老豆食早餐。」佢父親笑一笑,飲一飲檯上杯水。

「係啊‧‧‧好耐冇陪你啊嘛。」阿敏好似有啲嘢想講,但唔知點開口:「啊‧‧‧‧‧‧老豆,你覺唔覺阿媽‧‧‧成日半夜出廳啊?」

「吓?唔覺喎。」

「佢成日聽埋個首老歌呢‧‧‧搞到好恐怖咁,我半夜都嚇醒‧‧‧‧‧‧」

「你阿媽成日都神經繃緊,俾佢放鬆下啦,阿敏。」佢父親搭住阿敏膊頭食粥。

「我覺得‧‧‧」

「唔好講喇,粥都凍。」佢父親依一句喺人類嘅角度嚟講,係溫馨嘅提醒:「快啲食啦小敏。」

對死神嚟講,係一種隱瞞。

「‧‧‧」阿敏半將半就地食粥。
「係啦阿敏,不如你講第二個生日願望俾老豆聽?」佢父親望住佢側臉:「既然你第一個願望我幫唔到你實現。」

「咁啊‧‧‧好簡單。」阿敏隨便諗一諗,笑一笑:「送紮花俾我。」

「我寶貝女心願竟然咁簡單!?」

「太簡單啊?咁種囉‧‧‧‧‧‧?」阿敏又笑住答。

「咁就要付出下老豆啲心血同時間,識玩啊。」佢父親舉起姆指讚佢。

「講笑姐~知你咁忙,你買又好種又好~有你心意咪得,Know?」

「Ok。」佢父親抿嘴一笑。

兩父女早餐過後就各自分離,阿敏佢騎住屋企帶落嚟嘅一部單車沿住單車徑踩到去附近自己補開嘅補習社,睇嚟佢每日都好努力學習。

前去途中,我預視到踩單車嘅佢即將會喺前面單車徑轉角位遇上一架迎面而來嘅單車,並且相撞。

老實講,我唔希望我調查緊嘅目標會發生啲乜意外。

因為我已經唔單單止係想搵出阿敏逆天不死原因,更想嘅,係捐心俾阿敏令佢逆天不死嘅人。

佢到底係何方神聖,有咁嘅能力,死後又冇被記錄喺「生死冊」入面。

基於上述種種原因,我就控制咁啱喺隔離行人路跑緊步嘅一個四眼少年,要佢跑去嗰個轉角位。

「哎吔‧‧‧!!!!!」個男仔一聲呼叫,同個架原本會撞上阿敏嘅單車撼到應一應。
被撞車嘅男仔戴住宅男眼鏡,但髮型爽朗、整體嚟講普通斯文仔一個,唯獨如今臉上留有一條不太明顯嘅小血痕。

「喂,阿哥‧‧‧‧‧‧你搞咩啊‧‧‧」撞倒佢嘅男人反而冇乜事,講完就繼續踩單車離開:「下次睇路啦!」

「啊‧‧‧好痛‧‧‧」個男仔坐喺地下,撳住自己有條少血痕嘅臉。

「點啊你?」阿敏踩到一半就停低,上前慰問。

「洗唔洗叫白車?」阿敏半跪望住佢。

「唔洗‧‧‧‧‧‧少事‧‧‧」對方答。

阿敏望一望前面個轉角位:「啱啱好彩你幫我頂一頂‧‧‧如果唔係撞車就係我,點都好,俾塊膠布你先。」

嗰個男仔終於抬頭,直到佢望到阿敏個刻先呆咗,幾秒之後先出聲:「你‧‧‧你咪係‧‧‧‧‧‧」

「識你嫁?」阿敏喺銀包拎塊膠布出嚟。

「好似‧‧‧係同校。」

「喔?咁有緣啊,點稱呼啊你?」阿敏望住佢。

「可以叫我‧‧‧阿一。」對方表情真係啞咗咁。

「知我咩名可?」阿敏抿嘴淡笑。

「偉敏啊嘛‧‧‧」呆咗嘅佢,被阿敏細心地貼上膠布喺臉上。

「唔,叫我阿敏。」阿敏會心一笑,拍拍佢塊臉等膠布痴得更實。

「啊‧‧‧!」個男仔好弱咁叫咗叫。

「哈哈哈‧‧‧」阿敏笑住搖一搖頭,收番銀包入環保袋:「戰鬥力有冇咁低啊。」

「就係因為低‧‧‧‧‧‧先出嚟跑步,想練大隻啲。」阿一佢傻傻地笑。
加油
郭宗一出現了
完全想像唔到依個故既阿敏經歷左d乜先會變到咁淫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞