我係死神,專門審判自殺嘅人(2)

1001 回覆
414 Like 6 Dislike
lm
「其實‧‧‧你想點?」佢終於停低咗部輪椅,問阿敏。

「‧‧‧」

「唔好再扮嘢好唔好?」佢講完之後,就繼續開輪椅走。

剛才收咗阿敏嘅漢堡包,佢一手舉起就大力擲過去垃圾桶到,浪費咗阿敏一番心機。

「砰!」個包佢擲唔入垃圾桶裡面,只係打中咗外邊嘅蓋,睇嚟隻手都係殘疾。

而阿敏就愣住咗喺原地,完全唔識反應。

「睇嚟,你完全唔識開解即將自殺者。」我走過去同佢講。

「我‧‧‧已經盡力,想識下佢。」阿敏答。

「識佢?定係俾假希望佢?」我反問。

「我真係想幫佢‧‧‧‧‧‧」

「因為你覺得佢好可憐?定係覺得佢好慘?」我望住阿敏,講:「你依家關心佢,咁你真係打消咗佢自殺念頭之後仲會唔會理佢?會唔會每星期至少約佢一次出嚟傾下計、見下面咁?世界可悲嘅人好多,你又幫得幾多。」

「‧‧‧」

剛才收咗阿敏嘅漢堡包,佢一手舉起就大力擲過去垃圾桶到,浪費咗阿敏一番心機。

「砰!」個包佢擲唔入垃圾桶裡面,只係打中咗外邊嘅蓋,睇嚟隻手都係殘疾。

「因為你覺得佢好可憐?定係覺得佢好慘?」我望住阿敏,講:「你依家關心佢,咁你真係打消咗佢自殺念頭之後仲會唔會理佢?會唔會每星期至少約佢一次出嚟傾下計、見下面咁?世界可悲嘅人好多,你又幫得幾多。」

好仆街

「‧‧‧」

講緊好多偽善者做緊既野
「咁我‧‧‧眼前見到嘅‧‧‧‧‧‧只係想幫得幾多得幾多姐‧‧‧」阿敏好似有啲洩氣。

咁又係,苦心買番嚟嘅包,以為人哋接收咗佢一番好意,點知下一秒係無情地擲佢街邊垃圾桶到。

「幫。你想幫就幫?人哋唔想你幫。」我說。

「死神‧‧‧」

「都話咗你阻止唔到佢自殺。」我淡然地說。

「我覺得如果放棄做一個人‧‧‧係一件好蠢嘅事。」阿敏有心無力咁摸一摸赤熱嘅額頭:「傷心嘅仲會係自己屋企人。」

「死亡唔好?返正所有人遲早都會死,佢哋只不過快啲咁解。」

「死神啊!我真係好想救到一個人‧‧‧真係好想好想‧‧‧‧‧‧」

「你想嘅就成真,世界會大亂。」

「你不如諗下,當初救你個嗰男仔,佢點樣拯救你。」

「佢‧‧‧唔係單純捐心嘅拯救‧‧‧」

我望住阿敏。

「而係‧‧‧徹底咁拯救咗我個心。」

比生理上的支援,有些人更需要內心的快慰。
作者有冇研究near death experience ?
拯救咗我個心
好好睇 加油!
New post lm
Live左 呀屌
Live
點解我要咁快㩒入黎睇

「‧‧‧」

好仆街

笑左出聲
其實阿敏係咪認得死神 做咁多野救咁多人 每次想自殺都係為左想見死神 而死神因為要變人所以無晒做人類時既記憶
墨巴個朋友加油
其實阿敏係咪認得死神 做咁多野救咁多人 每次想自殺都係為左想見死神 想佢記起醫院佢地一齊既日子? 而死神因為要變做神所以無晒做人類時既記憶
墨巴個朋友加油
求文
又live
墨巴老毒者留名
新post留名
留明睇死神進化
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞