11歲乖乖女簽不自殺契約仍輕生 

168 回覆
80 Like 4 Dislike
3年前一宗11歲品學兼優的乖乖女自殺身亡個案,原來箇中另有內情,死者原來事前曾自行完成自殺風險量表,發現自己有自殺傾向後曾向社工求助,更簽下不自殺契約,惟該名小六女生卻在簽約後數日輕生。
有研究青少年自殺及精神健康問題的專家批評,教育局在2015年更新的《學校處理學生自殺問題電子書:及早識別、介入及善後》過於目標為本,只適合有顯性自殺的15至24歲人士,但不適合需長時間溝通及交流的隱性自殺個案,強調輔導者需先與青少年及兒童建立關係,才能了解其內心世界,減低自殺風險。

一直考頭三名 當抑鬱母聆聽者

宣教會學校服務隊駐校督導陳國聯今日在一個兒童自殺趨勢剖析發佈會上透露,大約3年前有一名11歲、品學兼優的小六女生,自小照顧胞弟及嚴重抑鬱母親,由於母親曾需送院治療,她更擔當母親心事的聆聽者,並背負着父親對學業的高要求,一直在全班考首三名。

看似懂性的她,原來自小三開始已有學業壓力,並經常閱讀死後世界的互聯網小說,即使事前曾在網上找到自殺風險量表,完成評估再找學校社工傾訴,雖獲社工與她冷靜理性分析,指離世會令父母傷心,她於是簽下不自殺契約,但不幸的是,簽約數天後卻她跳樓身亡。

一個月8宗 兒童青少年輕生多無徵兆

人本精神健康實務學員始創人葉錦成說,本港近年常有兒童及青少年自殺身亡,單是今年2月至3月1日已有8宗,當中不少屬於隱性自殺,即事前無明顯意圖及徵兆。

https://www.hk01.com/sns/article/92458
簽不自殺契約有咩意思?
唔係以為要自殺既人臨跳果下會心諗「唔得喎,跳左會違約架喎」下話

呢個社會好絕望
告佢違約啦屌
唔係針對幾多十後
但而家啲00後
簽不自殺契約有咩意思?
唔係以為要自殺既人臨跳果下會心諗「唔得喎,跳左會違約架喎」下話

其實我諗真係想佢地諗返自己應承過其他人既野,希望佢可以諗多一野就唔跳

BTW,跳就係跳架啦!果D 喊苦喊忽又界手又性果D 係MK 用來呃LIKE 既啫
就算真係講到明好想自殺果D 多數都係想引人注意等其他人勸佢唔好自己,想感受下其他人對自己好.....
真係好想自殺果D,你知佢想死果陣就係佢死左果陣
好撚慘 咁細個要承受咁多嘢
同社工傾完就去自殺
咁睇似老豆老母迫死佢多
要個小學生承受咁多野
我小學仲係到鳩fingfing緊炸
香港越來越瘋狂
3年前一宗11歲品學兼優的乖乖女自殺身亡個案,原來箇中另有內情,死者原來事前曾自行完成自殺風險量表,發現自己有自殺傾向後曾向社工求助,更簽下不自殺契約,惟該名小六女生卻在簽約後數日輕生。
有研究青少年自殺及精神健康問題的專家批評,教育局在2015年更新的《學校處理學生自殺問題電子書:及早識別、介入及善後》過於目標為本,只適合有顯性自殺的15至24歲人士,但不適合需長時間溝通及交流的隱性自殺個案,強調輔導者需先與青少年及兒童建立關係,才能了解其內心世界,減低自殺風險。

一直考頭三名 當抑鬱母聆聽者

宣教會學校服務隊駐校督導陳國聯今日在一個兒童自殺趨勢剖析發佈會上透露,大約3年前有一名11歲、品學兼優的小六女生,自小照顧胞弟及嚴重抑鬱母親,由於母親曾需送院治療,她更擔當母親心事的聆聽者,並背負着父親對學業的高要求,一直在全班考首三名。

看似懂性的她,原來自小三開始已有學業壓力,並經常閱讀死後世界的互聯網小說,即使事前曾在網上找到自殺風險量表,完成評估再找學校社工傾訴,雖獲社工與她冷靜理性分析,指離世會令父母傷心,她於是簽下不自殺契約,但不幸的是,簽約數天後卻她跳樓身亡。

一個月8宗 兒童青少年輕生多無徵兆

人本精神健康實務學員始創人葉錦成說,本港近年常有兒童及青少年自殺身亡,單是今年2月至3月1日已有8宗,當中不少屬於隱性自殺,即事前無明顯意圖及徵兆。

https://www.hk01.com/sns/article/92458

個社工係咪on9
家下個細路搵你就係父母同屋企令佢造成壓力
但你同佢講你死左父母會唔開心
有無諗過個細路嘅感受
呢啲真係社畜嚟
支那個一帶一路都隨時煲到違約嘅年代
不自殺契約點幫細路捱過困境
諷刺
哈哈哈 人命的野一張紙仔可以搞得掂 腦退化?
就係簽左先會諗到自殺呢個方法
就係簽左先會諗到自殺呢個方法

同社工傾完就去自殺

比個社工煩死
又係垃圾社工
又破壞一個家庭 好波呀
未滿18歲可以簽約?
個約有法律效力?
究竟簽呢d約個意義係邊度?

點解要要向社工簽約不自殺?
簽約後個女仔生命權判俾社工?
垃圾社會
垃圾父母
可憐子女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞