我係死神,專門審判自殺嘅人(2)

1001 回覆
414 Like 6 Dislike
又live
快點強姦我

好想同阿敏瘋狂食早餐

我鐘意食多士

最愛係多士
我個F5 molamola
好明顯死神的態度隨劇情推進逐漸軟化

生個死仔出黎
live了 睇到佢隻手都殘疾真係笑左出黎
好正呀
「橫風橫雨‧‧‧佢去海濱做乜鬼?」阿敏聚精會神咁諗一諗,就拎起自己今日帶嚟個塊滑板離開茶餐廳:「死神,我哋走啦。」

「你慢慢。」我啪一下手指,就到觀塘海濱。

呢種天沉沉、雨大大嘅日子,的確唔會有人咁好閒情出嚟海旁望海,除咗一個人。

佢披著住一件大雨衣,坐住輪椅,任由雨水打落自己身上咁望海。比較奇怪嘅係,佢特登拉高條褲,等冷冷嘅雨水打落佢殘疾嘅雙腳上,另一邊就開始控制輪椅車移動,十分奇怪。

而我就企喺一旁,咁樣望咗佢幾一、兩個鐘。

阿敏,亦都趕到。

望到此情此景,阿敏頓咗一下,然後就踩住滑板上前跟喺詹士身後,一邊就觀察住佢。

阿敏想點?

久而久之,詹士就發現有人跟住佢尾,就停咗落嚟,然後好似想將輪椅車開得更快咁,擺脫身後嘅阿敏。

阿敏就踩得越快,追住詹士,最終兩個人就玩咗1km左右嘅鬥快比賽,阿敏亦都快過去。

詹士終於停低落嚟,問:「點解要追住我‧‧‧‧‧‧」

「我贏咗。」阿敏回眸,對佢露出勝利者嘅微笑。
詹士呆咗呆,幾秒後苦笑起嚟:「從來啲人永遠只會同我並肩或者喺我身後‧‧‧超越我嘅,你係第一個。」

「因為我當你係正常人。」阿敏收起滑板,輕鬆咁嘆咗口氣:「呼,好耐未試過咁涼爽。」

「嗯。」詹士望住自己對腳。

「點解要俾啲雨水打落隻腳上?」阿敏借由對話,慢慢行近詹士。

「因為咁樣‧‧‧隻腳就好似有凍凍地嘅感覺。」詹士答。

原來係咁,真係估佢唔到。

咁識自我安慰。

「今日個天‧‧‧真係好沉。」阿敏望住海旁出面嘅大海。

詹士望住陰沉嘅天空,冇回答。

「不過咁做好,條街少人啲。」阿敏望住自己腳邊塊滑板,說:「玩滑板都唔洗左閃右避。」
Live
依個就係你接觸詹士嘅方法?阿敏。

「認同‧‧‧。」詹士點頭。

「要唔要再鬥?」阿敏拎起塊滑板,笑對詹士。

「啍‧‧‧」詹士低沉一笑,點頭。

兩個人又再用各自嘅代步工具嚟比賽。

「嗄‧‧‧嗄‧‧‧‧‧‧」阿敏陪詹士踩咗120分鐘,終於覺得攰:「喂‧‧‧唔鬥啦,好攰。」

詹士喺阿敏休息個陣突然講:「琴日‧‧‧對唔住。」

「唔洗,我都知‧‧‧對住偽善嘅人會好燥。」阿敏坐喺滑板上,望海休息。

「嗯‧‧‧」

「接住。」阿敏拋咗包陽光檸檬茶俾詹士。

詹士反應過嚟想立即伸手接住,不過接唔住甩手跌咗落地,唯有彎腰執番。

隻手果然‧‧‧

「‧‧‧你唔驚發燒?話哂落緊雨‧‧‧我就話有雨衣‧‧‧」詹士問。

「風雨總會停嘅。」阿敏咬住飲管,答:「我就唔信佢落足一世。」
「踩滑板嘅感覺係點?」詹士問。

「呃‧‧‧型囉,講真,我追求快就去踩單車啦,真係得個型字,哈哈哈。」阿敏自己講完都笑。

「‧‧‧」

「嫉妒?」阿敏問。

「少少‧‧‧」詹士苦澀咁彎起嘴角。

「你試下坐我塊滑板囉,我坐你部輪椅。」

「‧‧‧」詹士好似意料不到。

「冇人同你咁提出過呢?」

如是者,阿敏真係同佢換咗「坐騎」。佢好小心咁抱起詹士坐到滑板上,自己則坐喺輪椅,成件事都好痴線。

「又真係好似幾型‧‧‧」詹士望一望自己。

「嫁電動輪椅都好嘆啊。」阿敏開住佢亂咁移動。
live
點樣坐塊滑板
隻手果然‧‧‧
點樣坐塊滑板

...
點樣坐塊滑板

同問
隻手果然‧‧‧

笑到仆街 一個人喺茶餐廳食緊飯架嘛
仆街又live左
點樣坐塊滑板

同問

就咁坐,雙腳伸正放前
點樣坐塊滑板

同問

就咁坐,雙腳伸正放前

點樣坐塊滑板

同問

就咁坐,雙腳伸正放前

型條春
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞