我係死神,專門審判自殺嘅人(2)

1001 回覆
414 Like 6 Dislike
留明睇死神進化

墮天地獄獸
文呢
文啊
搞到我今個sem 爛grade
個日之後,阿敏心理陰影面積就好似擴大咗咁,一諗到自己滿心歡喜咁俾個漢堡人,點知人哋一手就擲到去垃圾桶到。

我睇見第一眼、再望望阿敏個可憐樣又真係會即刻想笑,但再睇真啲,成件事又真係會幾令人心碎。

阿敏返到屋企就伏喺張床上,用張被蓋過自己成個人:「哎~唉~」

「覺得好羞家?」我望住窗外嘅夜幕景色,月亮就好似阿敏咁收埋自己喺黑雲之後。

「係啊‧‧‧不過更重要嘅係‧‧‧‧‧‧」阿敏掀開張被,一副充滿能量嘅樣:「我已經諗到點樣接觸詹士!」

同剛才頹住咁返屋企‧‧‧‧‧‧

真係幾大分別下。

「沖涼先!」身材修長嘅阿敏伸一伸懶腰,就出咗去。

而我獨自喺間房低頭望住張被:「唔通‧‧‧人類伏喺入面焗自己一陣就會開心番,拎番啲正能量?」講完,我就掀起張被蓋住自己成個人,試下到底係咪蘊藏咗乜嘢奧秘。

一秒、

兩秒、

三秒,

我果斷拎走張被,因為根本乜都冇變過。
文啊

我好似令到好多書都讀唔到咁
文啊

我好似令到好多書都讀唔到咁
阿敏沖完涼之後就同屋企人喺廳食飯,食食下飯,佢阿媽就突然問佢:

「敏‧‧‧點解最近仲係聽到你喊死神死神?你間房根本一個人都冇。」佢阿媽好似好在意依件事咁:「你到底同緊邊個講嘢?」

「都‧‧‧‧‧‧話做緊話劇囉。」阿敏答。

「但係我聽你有問有答咁喎,仲有你喺學校都唔係話劇社。」

「唉‧‧‧阿媽,你理得我姐?總之我唔係信咗邪教啦~~」阿敏講到好灰心。

「我只係‧‧‧只係!唔想個女出到街‧‧‧俾人笑信咗撒旦邪教個啲啊。」佢阿媽望實佢,眼神睇落真係好在意。

「得啦,我知爺爺婆婆都係基督徒,你自細都浸聖經書大嘅‧‧‧咁又點啊?人有宗教自由嫁。」阿敏可能今日心情都唔太好,所以反駁。

「你知就好啦?好信唔信,去信埋啲邪教,害人嫁!」

「害人‧‧‧?你見過死神未?」阿敏同阿媽互相直視,各不相讓:「你又知死神一定係衰人?」
個日之後,阿敏心理陰影面積就好似擴大咗咁,一諗到自己滿心歡喜咁俾個漢堡人,點知人哋一手就擲到去垃圾桶到。

我睇見第一眼、再望望阿敏個可憐樣又真係會即刻想笑,但再睇真啲,成件事又真係會幾令人心碎。

阿敏返到屋企就伏喺張床上,用張被蓋過自己成個人:「哎~唉~」

「覺得好羞家?」我望住窗外嘅夜幕景色,月亮就好似阿敏咁收埋自己喺黑雲之後。

「係啊‧‧‧不過更重要嘅係‧‧‧‧‧‧」阿敏掀開張被,一副充滿能量嘅樣:「我已經諗到點樣接觸詹士!」

真係幾大分別下。

而我獨自喺間房低頭望住張被:「唔通‧‧‧人類伏喺入面焗自己一陣就會開心番,拎番啲正能量?」講完,我就掀起張被蓋住自己成個人,試下到底係咪蘊藏咗乜嘢奧秘。

一秒、

兩秒、

三秒,

死神好可愛
快d救我

真係幾大分別下。

一秒、

兩秒、

三秒,

死神好可愛

真係幾大分別下。

一秒、

兩秒、

三秒,

我都好頹 等我又試下先
「總‧‧‧總之一定係唔好嘅嘢!」

「因為佢拎走你條命,佢就唔好?我奉行天職渣,好過你偽善呀!」阿敏望實佢阿媽,個種憎恨嘅眼神就好似回憶起啲乜,但好快就從眼波中逝去。

唔易察覺。

「你兩個嘈乜啊~?」佢老豆喺間房出嚟,用住和氣嘅聲線。

「個女啊‧‧‧冇睇一陣,依家就好似入咗邪教咁!」阿敏母親說。

「係啊,我係入咗啊!吹呀。」阿敏都幾硬淨:「仲唔快啲掉低我?叫你個主保護你嘛!」

「你個衰女真係‧‧‧‧‧‧!」

「我唔同啦,我有死神保護。」阿敏抱住雙手,翹腿咁坐。

「老公你睇下佢點對我‧‧‧‧‧‧」阿敏母親好勞氣咁指住。

「你兩母女一人少句,我就係無神論者嚟嘅‧‧‧有咩大家平心靜氣講ok?」阿敏父親安慰佢兩個。

「我就真係唔信世界上有死神啊!」阿敏母親用力拍一拍檯。

You know what?

我向來對待每一位世人都係平等。

不過有人喺我面前質疑我嘅存在時,多少我都會覺得佢哋有啲唔尊敬‧‧‧

所以,我對佢哋廳上個嗰鐘,施咗少少魔法落去。

「咔‧‧‧咔‧‧‧‧‧‧咔咔‧‧‧‧‧‧咔‧‧‧」掛喺牆上嘅大鐘,時針、分針、秒針都扭向緊同一個數字到──「6」。

望到阿敏父母都目瞪口呆‧‧‧‧‧‧
「總‧‧‧總之一定係唔好嘅嘢!」

「因為佢拎走你條命,佢就唔好?奉行天職渣,好過你偽善呀!」阿敏望實佢阿媽,個種憎恨嘅眼神就好似回憶起啲乜,但好快就從眼波中逝去。

唔易察覺。

「你兩個嘈乜啊~?」佢老豆喺間房出嚟,用住和氣嘅聲線。

「個女啊‧‧‧冇睇一陣,依家就好似入咗邪教咁!」阿敏母親說。

「係啊,我係入咗啊!吹呀。」阿敏都幾硬淨:「仲唔快啲掉低我?叫你個主保護你嘛!」

「你個衰女真係‧‧‧‧‧‧!」

「我唔同啦,我有死神保護。」阿敏抱住雙手,翹腿咁坐。

「老公你睇下佢點對我‧‧‧‧‧‧」阿敏母親好勞氣咁指住。

「你兩母女一人少句,我就係無神論者嚟嘅‧‧‧有咩大家平心靜氣講ok?」阿敏父親安慰佢兩個。

「我就真係唔信世界上有死神啊!」阿敏母親用力拍一拍檯。

You know what?

我向來對待每一位世人都係平等。

不過有人喺我面前質疑我嘅存在時,多少我都會覺得佢哋有啲唔尊敬‧‧‧

「咔‧‧‧咔‧‧‧‧‧‧咔咔‧‧‧‧‧‧咔‧‧‧」掛喺牆上嘅大鐘,時針、分針、秒針都扭向緊同一個數字到──「6」。

望到阿敏父母都目瞪口呆‧‧‧‧‧‧
死神
我想問時針 分針同秒針點同時指向6 除非死神做手腳啦
我想問時針 分針同秒針點同時指向6 除非死神做手腳啦

死神係咪拎住把鐮刀周圍行
死神嘅心智停留喺小朋友階段

駛乜鐮刀,佢赤手空拳你都走唔甩啦

啪一下手指你都可以即刻投降翻屋企睇老豆啦

啪一下手指你都可以即刻投降翻屋企睇老豆啦

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞