我係死神,專門審判自殺嘅人(2)

1001 回覆
414 Like 6 Dislike
樓豬返到屋企未
樓豬返到屋企未

岩岩返
「哈,又會咁傲嬌嘅‧‧‧」阿敏望住我。

「‧‧‧」傲嬌?咩嚟。

就喺阿敏嘅車程之中,佢突然收到一則訊息,係詹士傳送過嚟。

詹士:「多謝你之前陪我支持我,我準備去加拿大接受腳嘅手術‧‧‧如果有機會嘅,我再返嚟見你。」

「詹士‧‧‧」阿敏望住手機,有啲呆滯。

我再望一望手錶,差唔多時候。

我喺巴士上瞬移到詹士身邊,發現佢已經返到屋企,佢似乎飲得好醉。

緊接,佢行咗入房後放一張椅子喺中間,再企喺上面紮咗一條繩,以後將自己個頭伸入去個圈套入面,想吊頸自殺。

佢望住個鐘,倒數緊自己死亡嘅時間。

只要時間一到,佢雙腳就會失去站立能力‧‧‧‧‧‧自然會跌落嚟然後吊死。
樓豬返到屋企未

岩岩返

more
繼續
More
More
居然係吊頸死
睇嚟,你已經做好死嘅覺悟。

我亦都再次瞬移番去阿敏坐緊嘅巴士之上,一番到嚟就見到阿敏佢不斷撳緊手機打字俾詹士。

「詹士‧‧‧搞乜啊‧‧‧‧‧‧」佢帶點不安、眉宇之間有點憂愁。

撳咗一陣之後,阿敏突然停咗落嚟‧‧‧抬起頭望住隔離嘅我,目光銳利。

「死神‧‧‧」

「有事?」我望住前面。

「詹士‧‧‧‧‧‧佢‧‧‧佢嘅死期‧‧‧係咪今日‧‧‧」

我望一望手錶,再望住巴士正準備進入嘅隧道:「出隧道之後,就一切已成定局。」

阿敏聽到我依一句之後,不斷撥電話俾詹士,可惜已經太遲。

世界上有啲事,就係你幾努力。

都無辦法改變。

巴士如同時間一樣只會不斷向前,到最後我哋要學識嘅並唔係悔疚。

而係,點樣去承受結果。

因為世上冇必然嘅完美。
明明今次就係死神夾硬黎
當阿敏知道詹士係吊頸死咪會覺得可疑, 到時咪知死神啲野
巴士去到隧道一半,阿敏打字越嚟越無力咁,神情亦都由焦慮變得越嚟越頹、灰,直到巴士駛出個隧道個剎那,佢成個人停咗落嚟,就好似石像咁。

個一秒,對普通人嚟講,係冇咩特別嘅一秒。

但對於某啲人嚟講,可能係個令人傷心嘅瞬間。

阿敏望住手機冇回覆嘅對話欄,佢呆滯咗,良久佢望住車窗外嘅漆黑景色,惆悵得一句聲都出唔到。

我都已經感受得到,詹士佢嘅靈魂已經被送往地獄。

「死神‧‧‧」阿敏右手憂愁咁撳住太陽穴,雙眼放空:「我到底,有冇救到過詹士‧‧‧」

「‧‧‧」

「早幾日‧‧‧佢明明仲好地地‧‧‧‧‧‧講過要彈歌俾我聽‧‧‧明明‧‧‧‧‧‧」

「你冇救到任何人。」

「‧‧‧」

今晚,阿敏比平時更夜返屋企。

因為佢冇一落車就返去,而係行咗一大段路。係散心?我唔清楚,佢一直一聲不發。

返到屋企已經凌晨兩點幾,而佢阿媽,正正坐喺大廳等足佢咁耐。

「去咗邊!?咁夜先返?」佢母親眼神凌厲。

阿敏無視佢,直接想行返入房。

因為佢今日真係莫名地,成身好沉重。

「敏!問你去咗邊啊!!」佢母親捉住佢隻手。

「你好煩啊。」阿敏終於出聲。

「你‧‧‧我驚你咁夜有危險啊,我驚你同嗰個男仔去搞三搞四啊!」

「我唔係你啊。」阿敏講完依一句,就行返入房。

而依一句,就好似透徹咁打入佢母親個心入面。
「到底係咪真‧‧‧」阿敏返入房之後,背對住我問。

「‧‧‧」

「‧‧‧詹士係咪真係冇俾我逆天拯救到?」連阿敏佢都深信不疑。

無錯,

我係耍手段。

不過‧‧‧

「我係死神,掌有人間所有人類嘅生死權。」我直視住佢,不留情面咁講:「就算係你救咗,我都有權殺番佢。」

「‧‧‧」阿敏望實我,預料唔到我會講依一句:「所以我只問一句,詹士‧‧‧‧‧‧係咪你殺。」

「佢本來就應該死。」我答。

「答我‧‧‧」

「係。」

空氣喺我依句吐出之後,就好似結咗冰一樣。

窗外除咗雨聲之外,就無第二啲聲音。
然後就嬲豬趕死神走死神就一時衝動喺地獄召喚地獄三頭犬屌啊敏造就左之後嘅佢
F5
未睇夠啊
死神會唔會直接殺埋阿敏算
「你講多次‧‧‧」阿敏聲音有啲咽喉,眼睛急速漸紅。

「聽日,你就會見到新聞有個殘疾人士吊頸自盡。」

「你‧‧‧講過‧‧‧‧‧‧只要我逆到救到人‧‧‧贏到你‧‧‧你都唔會干預‧‧‧‧‧‧你講過嫁!!!死神做咩連你都呃我呀‧‧‧‧‧‧」阿敏衝上前捉住我衣領,框中帶淚。

「我唔想再玩你個遊戲‧‧‧」阿敏不斷拍打我衣膛,有啲眼紅、但已經無淚:「我好後悔識咗你‧‧‧你以後唔好再喺我面前出現。」

「‧‧‧」

「我最憎呃我嘅人,點解我用個心對你,你可以‧‧‧‧‧‧」阿敏講到依到,已經唔想再講落去。

直接叫我走,喺佢眼前消失。

‧ ‧ ‧

‧ ‧

「對唔住。」

我漸漸喺佢眼前消失、隱形,我唔明,我唔明點解一個人嘅死,可以令到阿敏變成咁。

識得個幾日、 一星期,對你嚟講真係有咁重要?

我唔明。

‧‧‧

「死神,睇嚟你有做到嘢。」喺我係冷街路上行路之際,有把討人厭嘅聲音出現:「準時將嗰個逆天被拯救嘅自殺者送番入地獄。」

「‧‧‧」

「只不過‧‧‧‧‧‧啍,好似仲差嗰個女仔你未‧‧‧‧‧‧」

「你即管試下對佢落手。」我以紅得似鮮血嘅雙眸,答:「你同你兩個家姐姊妹,都會死得好慘‧‧‧‧‧‧命運女神。」

「‧‧‧你,你唔好唔記得自己責任‧‧‧!係掌握生死大權嚟保護「自然律」,大自然有生有死係鐵一般嘅法則!」

「但佢係我調查我對象,所以喺我未調查出佢逆天嘅真相之前,佢條命都係屬於我。」我繼續步行向前,繼續依條陰孤冷涼嘅長路。

為咗令你唔受到不必要嘅傷害,

咁係必須。

同時,當初我喺你面前現身、喺天台相遇,就係一個錯誤嘅決定。

所以,請憎恨我,同時希望你原諒我。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞