我係死神,專門審判自殺嘅人(2)

1001 回覆
414 Like 6 Dislike
幸運兒我諗起:從未怕我會失禮 為我勞苦都不計~~

還在說我如上天賞給你的奬勵

知音人

呢首同小傷口都好正

細個好中意呢首

我係同同學去唱K先聽過幸運兒
吐司定多士啊
吐司定多士啊

AGGER
lm呢本出書 個故真心正
吐司定多士啊

AGGER

x2
百元商店?係咪

咁都仲記得

好好睇,嗰時追到不停live
Diu 又live左
百元商店?係咪

咁都仲記得

百元商店有人開咗post喎
一陣出文,琴日抖咗一日
一陣出文,琴日抖咗一日

係就快啦
一陣出文,琴日抖咗一日

百元商店?係咪

咁都仲記得

百元商店有人開咗post喎

所以先有回錯post呢個問題出現
依一日咁好嘅天氣,估唔到阿敏會選擇留喺屋企休息。

所以我就選擇咗去睇詹士到底做緊咩,結果‧‧‧‧‧‧完全出乎我意料之外。

佢喺某間商場嘅柏斯琴行出面,望咗玻璃櫃嘅結他一陣,就立即俾錢買咗枝最平嘅木結他。

同佢原本自殺之前會做嘅事完全唔同。我立即上天界問命運女神借咗本「命運冊」一睇,先發現詹士佢嘅命運完全喺一日之內改變‧‧‧‧‧‧

由原本將所有積蓄飲酒,到變拎所有錢買結他。佢好不容易咁帶住結他返到屋企,然後打開枝結他深深咁聞一聞佢陣木味。

我自己身手上本「生死冊」之中,死亡記錄上面詹士佢個名亦都越嚟越淺色‧‧‧

一切,正正係阿敏見完佢個一日。

「唔‧‧‧」詹士點點頭,然後就上網睇彈結他教學。

同應有嘅劇情,完全唔同。

莫非‧‧‧阿敏真係改變咗依個本應順天自殺嘅人?

就喺我思考緊期間,無法被世人看見嘅「裡空間」即係我身處嘅位置,只係一般人類見唔到嘅空間,係只有神與神之間見到對方嘅空間。一陣強烈嘅幻光綻出,一頭金髮、戴住眼鏡,著住普通女性白領衣著嘅命運女神出現到我面前。

「死神,還返般「命運冊」嚟啦~睇夠喇~?」原來係命運女神。

「俾返你。」我將本記錄冊俾返佢。

「又會咁突然搵我借本嘢嚟睇~」命運女神望一望周圍嘅環境。

「嗯,調查緊啲事。」
點解咁friend
「居然會親自上嚟人間查事,好緊要~?」佢扮到唔經意咁問起。

「少事。」我答。

「Ya!!!!我識彈C chord啦!!!」學緊彈結他嘅詹士突然大叫。

「咦‧‧‧」命運女神有啲疑惑,行過去詹士隔離:「依條友‧‧‧‧‧‧」

之後,佢轉頭用疑慮嘅眼神望住我。

「如你所見。」我說。

「點解會咁?」

「自己查。」

「‧‧‧」命運女神表情有啲認真咁望住我:「你知道「自然律」被破壞會有咩下場?逆天嘅話,世界好可能會大亂,成個自然系統會崩潰。根據蝴蝶效應,事情只會越發越大,未完全影響到之前,早啲解決。」

「‧‧‧?」

「死神,幾日之後攞佢命。」命運女神望住我:「依個先係佢原本應有嘅命運。」

「我有分數。」眼前依個女人真係煩。
「係咁就好。」佢撥一撥自己長長嘅金髮,說:「喺我姐妹未發現之前好完成,佢兩個冇我咁心軟,做嘢好認真。」

「快啲返去。」我不屑佢一眼。

「多謝你關心。」佢微微一笑,瞬移離開返到天界。

‧‧‧叫你快啲返去只係因為你真係好樣衰。

望住眼前嘅詹士,我已經有咗答案。

就係逆天嘅阿敏,的確係可以改變順天之人嘅命運。

就咁睇,似乎只係好少事,只係關於一個人嘅生死。

但係長遠嚟講,阿敏喺人間越生活得落,佢接觸嘅人就越多,咁不知不覺間俾佢逆天改命嘅人亦會越多‧‧‧‧‧‧到時就真係一發不可收拾。

根源上,阿敏係有問題。

只不過,其實問題來源係喺當年救阿敏個一嗰人身上。

佢嘅存在‧‧‧

到底係啲乜?點解會令到阿敏條命變成逆天。
返去阿敏屋企個陣,大概已經黃昏,對我嚟講,人類嘅一日真係好快,但地獄嚟講可能又唔知已經過咗幾多年。

「諸神的黃昏‧‧‧‧‧‧」我望住窗外嘅黃昏。

「死神,」阿敏突然從後拍拍我膊頭,俾部手機我睇:「你睇!詹士佢彈咗結仔俾我睇啊!」

出乎意料‧‧‧詹士只係學玩咗一日,已經可以彈到簡單嘅生日歌。

「佢真係聽你講彈結他。」

「其實我冇啊,我只係講咗句:『彈結他的男生特別帥』佢就買咗囉。」

「咁拎鐮刀嘅死神?」我退後一步,憑空召喚把鐮刀指向阿敏。

或者我直接刪除身位逆天根源嘅阿敏?就唔洗大費周章、時間去周圍調查個啲事情,以防「自然律」被破壞‧‧‧

「特別恐怖‧‧‧‧‧‧」阿敏都俾我舉動嚇一嚇。

我凝望住佢,眼神之間有一絲微妙嘅波光掠過‧‧‧‧‧‧

最後,我收番把鐮刀。

我抱番雙手、雙眼合上,背靠牆壁:「我都覺得別恐怖。」而且不附合我處事原則。
Live左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞