我係死神,專門審判自殺嘅人(2)

1001 回覆
414 Like 6 Dislike
個一朝,詹士原本應該喺屋企燒炭自殺死亡個一日,我好早就離開阿敏間房,去到詹士屋企。

「死神‧‧‧早晨。」阿敏如常起床同我打聲招呼,打個呵欠:「咦,人呢?」

雖然好遺憾,但我會幫你行番正確嘅道路。

本來係應該屬於你嘅道路。

「‧‧‧」沉睡嘅詹士喺我一嚟到後,就好似發到惡夢咁嚇醒咗:「呼‧‧‧‧‧‧好彩只係發夢‧‧‧痴線‧‧‧‧‧‧無啦啦又會發到吊頸夢嘅‧‧‧」

「終於醒咗?」企喺一邊,背靠衣櫃嘅我斜視住佢。

「哇‧‧‧‧‧‧!!你邊個啊!!!」詹士嚇咗一大跳,可惜雙腳殘廢嘅佢唔能夠大跳大跑,只能用上半身爬到床嘅角落。

「唔需要驚,」我望住佢雙眸,內心嘅靈魂:「我嚟只係引領你行番正確嘅道路。」

「你‧‧‧你‧‧‧‧‧‧」

「我係死神。」
「你‧‧‧小偷呀!小偷呀!!」

「我已經落咗結界,你再喊都無用。」我盯實佢。

「救命啊!!!!」詹士繼續大叫。

「或者就係需要一啲戲法,人類先識收聲。」我啪一下手指,死神鐮刀隨即憑空而出:「相信未。」

「‧‧‧你‧‧‧‧‧‧你搵‧‧‧搵我做咩‧‧‧」佢全身震到不得了。

「你原本就應該死,不過你係因為俾一個性命逆天嘅女仔影響,而執番條命。」我望一望手錶:「你本身應該喺今日夜晚嘅九時十六分就會燒炭而死。」

「‧‧‧‧‧‧」

「所以作為死神嘅我,亦都理所當然‧‧‧‧‧‧」我緊握鐮刀,說:「嚟奉行天職。」

「唔‧‧‧唔好‧‧‧‧‧‧唔好呀‧‧‧‧‧‧唔‧‧‧」詹士激動得大叫:「我‧‧‧我冇可能會死架‧‧‧我係就係有過自殺嘅念頭‧‧‧‧‧‧不過已經冇啦‧‧‧我冇可能會自殺嫁‧‧‧!!」

「我話你有,就有。」我拎出生死冊一望:「雖然字深就係淺咗少少,不過我親自填番上去都一樣。」

「我冇可能會自殺嫁!!」

「我都知你可能會接受唔到。」我啪一手下手指,召喚咗一份合約出嚟:「所以,我可以同你嚟場「魔鬼交易」。」

「魔‧‧‧魔鬼‧‧‧‧‧‧交易?」
佢深信不疑咁望住我。

「魔鬼交易」──以某種利益,嚟換取對方嘅靈魂。

原本只有魔鬼會做嘅事,我今次就破例。

「我可以賦予你雙腳自由行走一日。」我凝視住佢,將合約交上:「但代價係,你嘅靈魂。」

「‧‧‧」相比起得知我係死神,詹士佢聽到自己雙腳可以行走個陣表情更為驚訝:「你‧‧‧你話‧‧‧咩話‧‧‧‧‧‧」

「雙腳自由行動,一日。」

詹士難以自信,用手掩住自己個口、雙眼亦漸漸變得通紅‧‧‧‧‧‧
live
推下先
食屎啦
我本來仲覺得死神好可愛
你落返地獄啦!
我本來仲覺得死神好可愛
你落返地獄啦!

殺左詹士就無人彈歌比啊敏就唔洗呷醋
好大男人啊死神
加速
哇唔好啊
唔好呀 比佢逆天啦
禁爛F5啦
Live左好難頂
禁爛F5啦
我本來仲覺得死神好可愛
你落返地獄啦!

最近好似少文左
佢深信不疑咁望住我。

「魔鬼交易」──以某種利益,嚟換取對方嘅靈魂。

原本只有魔鬼會做嘅事,我今次就破例。

「我可以賦予你雙腳自由行走一日。」我凝視住佢,將合約交上:「但代價係,你嘅靈魂。」

「‧‧‧」相比起得知我係死神,詹士佢聽到自己雙腳可以行走個陣表情更為驚訝:「你‧‧‧你話‧‧‧咩話‧‧‧‧‧‧」

「雙腳自由行動,一日。」

詹士難以自信,用手掩住自己個口、雙眼亦漸漸變得通紅‧‧‧‧‧‧

咁有音樂天份無師自通,逆天存在,可能係阿波羅半邊仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞