我係死神,專門審判自殺嘅人(2)

1001 回覆
414 Like 6 Dislike
pishhhh
詹士
文呢文呢

阿敏嘅故事同我有啲相似
我都係一個意外 一個唔應該出現嘅人
我幾年前知道咗依件事之後 曾經嬲過 喊過 絕望過
到咗今日 我雖然對嗰日嘅嘢仲係歷歷在目
但已經冇再難過 反而睇通咗好多野
親情都可以係假 都可以有結束嘅一日
所以凡事都唔使太執著 拎得起 放得底
對得住自己就已經好足夠
文呢文呢

一陣出 岩岩返屋企 沖埋涼食個野先
文呢

阿敏嘅故事同我有啲相似
我都係一個意外 一個唔應該出現嘅人
我幾年前知道咗依件事之後 曾經嬲過 喊過 絕望過
到咗今日 我雖然對嗰日嘅嘢仲係歷歷在目
但已經冇再難過 反而睇通咗好多野
親情都可以係假 都可以有結束嘅一日
所以凡事都唔使太執著 拎得起 放得底
對得住自己就已經好足夠

same with me
識得個幾日一個星期有咁重要咩

即刻諗起我左眼見到鬼句對白
「車!有幾愛丫,識果七日!愛咪愛佢d錢!」
其實識幾耐有咩關係 最重要係投入咗幾多感情 將對方放喺咩位置
有d人即使只係有一面之緣都可以牽腸掛肚好耐架

啱呀
打後嘅日子,我只以隱形嘅狀態喺阿敏身邊出現。

佢嘅生活,亦都回復到正常。日復一日咁落街食早餐、中午就行如常嘅路去補習、夜晚就獨自經過海濱行返屋企。

早上陽光晨媚,我跟住喺佢背後陪佢行過公園。

中午大雨瀝瀝,我獨自撐傘跟喺佢背後。

晚上夜幕低垂,我默默跟喺佢影子之下。

而佢母親亦都開始半強制性迫阿敏每星期五、六或者日去教會,透過讀心術我得知佢母親認為,咁做阿敏先會學乖。

而喺依段時間,我總係感覺到除咗我之外,仲有一個人會不斷喺背後跟蹤住阿敏。

嗰一個人,就係陳文輝。

即係當初不斷拎相機搵機會影阿敏嘅男仔。

而個一種「死亡預測」嘅感覺,亦都終於再次喺阿敏身上出現。

上一次阿敏本應該會死亡嘅時間,係初次我喺天台見佢個陣。

如今,依一種感覺再一次出現。

今個月內,阿敏會死。

文輝殺敏!?
龍友先姦後殺
或者就再觀察埋今個月,就可以收工。

逆天少女,終於再次面臨死亡。

而死因係,被殺。

兇手正正係不斷偷拍佢嘅陳文輝。

估唔到我一消失,阿敏嘅「死亡預測」就再一次出現,或者...呢幾個星期以嚟令到佢冇死嘅,就係因為我?

點都好,遲到好過冇到。

「阿敏~醒啦,衰女。」一大清早,佢老豆就入房叫醒佢。

「唔...咩啊老豆......未訓夠啊...」阿敏模糊咁答。

「今日你生日啊傻女。」

「生日就冇人權咩......」阿敏始終合住雙眼,顯得睡意極重。

「咁...算喇,你訓多陣啦。」阿敏父親失望咁行返出去。

「喂...」阿敏一開一合眼睛,望住自己父親嘅背影:「講笑渣老豆,今日去塔門啊嘛?準備好啦~」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞