過去一個鐘受災嘅電腦

1001 回覆
74 Like 1 Dislike
簡單啲講,未中毒既win7/8可以清除 [SMB 1.0/CIFS 檔案共用支援] 核取方塊 呢舊野 同裝update去防毒?

我岩先跟住咁搵
但搵唔到呢個選項

我都搵唔到個選項

大約係咁
我win10可能有啲唔同

全部item都開晒黎睇都係冇
我係咪已經到左 本來無一物 何處惹塵埃既level

有冇第二部機?
用第部機down個更新試下

得一部腦
但個安全更新 3月個陣已經裝左
咁係咪姐係冇事
如果而家冇開電腦 但一開電腦就會自動連wifi
應該可以點樣處理部notebook

利申 it白痴
咁disable左port 445得唔得

利申 it白痴

熄埋個wifi
簡單啲講,未中毒既win7/8可以清除 [SMB 1.0/CIFS 檔案共用支援] 核取方塊 呢舊野 同裝update去防毒?

我岩先跟住咁搵
但搵唔到呢個選項

我都搵唔到個選項

大約係咁

用緊win 7但點解無smb依個選項既喂

X2 係囉我都無 。。。

有冇win7嘅IT巴打?
留名跟進

我sleep左部電腦
咁technically算唔算仲開緊部腦?
家下唔係屋企
希望部腦冇事

我岩先跟住咁搵
但搵唔到呢個選項

我都搵唔到個選項

大約係咁

用緊win 7但點解無smb依個選項既喂

X2 係囉我都無 。。。

有冇win7嘅IT巴打?

沒呢個選項是咪唔會中招
咁disable左port 445得唔得

IT巴打 更新實際啲
今次個入侵方法好似係美國政府俾人偷嘅漏洞之一

利申 it白痴

熄埋個wifi

熄咗 去緊閂SMB
有無win7 解決方法
更新檔唔得
而家唔敢開wifi

我sleep左部電腦
咁technically算唔算仲開緊部腦?
家下唔係屋企
希望部腦冇事

...
其實.唔係話關左就唔會中
正確黎講,只要插左網線,電源線 都會有機率中

只係佢要你開左機,個毒先可以正式run到
開始加密你既野
開左電腦上連登先知有依回事
無腦發問,router再用lan線駁電腦係咪都有機會出事
但用得上連登應該都未中毒掛

連到上wan 既windows電腦都有機會出事
話之你wifi / lan線

最好就即睇下自己有冇做到個更新先
冇就立即更新左佢

有上網就有
未中晒毒都仲用到 毒有潛伏期
好似好大單野
返緊工冇得返去搞
返去拿拿聲入安全模式更新先
邊度搵到個更新檔

win10真係好垃圾
https://lihkg.com/thread/240907/page/1?ref=ios

404 - File or directory not found.
好驚
巴哈更新檔個post 話win 10唔會中
如果win10無update 又點計...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞