過去一個鐘受災嘅電腦

1001 回覆
74 Like 1 Dislike
有無話幾時會完 定係一定要更新win10
睇左陣你個LIVE 網,發覺拉丁語系國家(西班牙,南美)同埋澳洲仔都無咩點中過。點解?
裝安全360卫士就會無事
除左開控制台 tick走個個SMB之外 仲有冇啲咩預防方法?
部機無裝防毒 淨係用windows defender

Window defender即係win10啦 即係唔撚洗驚

我知 但除左呢次之外 都想保護部機多啲 除左window defender之外 其實仲需唔需要其他防毒?

對新毒嚟講 防毒冇乜用
最重要都係多啲更新同上網習慣

所以windows defender就足夠? 上網習慣姐係唔好上咁多咸網?

出名咸網可以上
不過唔好亂撳廣告 亂down嘢
如果你習慣唔好就買防毒安全啲
裝安全360卫士就會無事

中到啪啪聲喎
sorry咁多位大佬,小弟趕緊工,一定要用私人電腦上網處理,又無時間爬晒文,只係追左幾頁

電腦A
1. win7 64bit已最update
2. 上埋http://roger6.blogspot.hk/2017/05/wanacrypt0r-20-eternalblue-ms-17-010.html,根據教學,係lanmanserver加左個dword(32)既SMB1設定為0,係parameters同時都做左一次
(因為佢話係\parameters,但教學圖只係o係lanmanserver,我都唔知邊度)

電腦B
1. win10幾個月無update,已抆lan
2. 通常係用黎幫電腦A交換資料用,家下唔敢開

想問問
電腦A既設定岩唔岩?使唔使先reboot一野先會啟動個設定?
電腦B如果先做同樣設定,再上返網,搵windows update係咪最直接既方法?
等我之前仲成日屌鳩microsoft幫我部垃圾notebook自己更新
睇左陣你個LIVE 網,發覺拉丁語系國家(西班牙,南美)同埋澳洲仔都無咩點中過。點解?

其實南美唔少(越白越多)
https://intel.malwaretech.com/botnet/wcrypt/?t=24h&bid=all
除左開控制台 tick走個個SMB之外 仲有冇啲咩預防方法?

Window defender即係win10啦 即係唔撚洗驚

我知 但除左呢次之外 都想保護部機多啲 除左window defender之外 其實仲需唔需要其他防毒?

對新毒嚟講 防毒冇乜用

所以windows defender就足夠? 上網習慣姐係唔好上咁多咸網?

出名咸網可以上
不過唔好亂撳廣告 亂down嘢
如果你習慣唔好就買防毒安全啲

有ad block 但有時都會彈啲新分頁廣告出黎 係咪冇得避?

彈咗唔撳多數冇嘢

對新毒嚟講 防毒冇乜用

係唔好入未知網域
等我之前仲成日屌鳩microsoft幫我部垃圾notebook自己更新

馬上send email道歉

其實南美唔少(越白越多)
https://intel.malwaretech.com/botnet/wcrypt/?t=24h&bid=all

澳洲可能因為地多人少 所以少人中
電腦淨係用嚟打機,無嘢俾你block。功課係deadline fighter,係google doc做,同埋一早交哂。溫書用開ipad,垃圾hacker食撚屎
Btw, 360好似出左個NSA檢測工具,唔怕可以用下,佢好似會幫你封port445 封左就唔會有事
Win10有冇事?

爬文ok?
一樣野講十鳩幾次口都臭啦
定係唔識繁體要打殘體俾你?

答就答,唔答就算,咁撚惡做乜春

十尻幾頁,啲人一時又話會中,一時又話唔會中,Confirm下都唔得?
想請問下如果裝左BC又真係中左招,佢淨係encrypt C drive定連我mac個drive都會encrypt埋 ? 出左去等考試,部電腦係hall
電腦淨係用嚟打機,無嘢俾你block。功課係deadline fighter,係google doc做,同埋一早交哂。溫書用開ipad,垃圾hacker食撚屎

你老母,hacker唔代表壞人 ,呢班人叫cracker,屌你亂咁屌

今次仲唔比你威到盡?

宣布勝利
Win10有冇事?

爬文ok?
一樣野講十鳩幾次口都臭啦
定係唔識繁體要打殘體俾你?

答就答,唔答就算,咁撚惡做乜春

十尻幾頁,啲人一時又話會中,一時又話唔會中,Confirm下都唔得?

win10太耐無自動更新就會中(3月)
不過只要你最近有開機俾佢自動更新就冇事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞