過去一個鐘受災嘅電腦

1001 回覆
74 Like 1 Dislike
好刺激
非洲突尼斯首殺
部機無熄過
以家先返緊去
電腦都唔夠膽開
有無巴打可以解釋下呢個咩黎
係咪有咩大事發生左?
係咪有咩大事發生左?

發生緊
Lm
唔敢開機
電話有無影響
係咪有咩大事發生左?

http://www.appledaily.com.tw/realtimenews/article/new/20170513/1117676/
勒索軟體病毒全球肆虐99國
還在用Windows 7或Windows XP的用戶,或是很久沒開機的Windows 10電腦,不要打開你的電腦,先拔掉網路線!一個兇猛的勒索病毒正在全球肆虐,連上網路就可能中標。英國多家醫院因此癱瘓,俄國、西班牙、日本、台灣等地也正遭受猛烈攻擊,已蔓延全球至少99國。要先確認電腦有沒有進行3月份的微軟重大更新,如果沒更新,可能就會中標。
⋯⋯
電話有無影響

只係影響到windows
如果係windows亦只需要抆lan線
再搵windows更新檔去修復個bug
電話有無影響

即係更新到最新又冇事?

只要你真係未中毒咪係囉
最好就即刻check下windows係咪最新先
如果唔係 特別係用梗win7,8嘅巴絲
就抆咗lan線再爬下文啦
電話有無影響

即係更新到最新又冇事?

只要你真係未中毒咪係囉
最好就即刻check下windows係咪最新先
如果唔係 特別係用梗win7,8嘅巴絲
就抆咗lan線再爬下文啦

特別要提嘅係今次個毒
係自動波 即係你乜都冇開乜都冇上
只係掛機都會中
邊度搵到個更新檔
邊度搵到個更新檔

win10真係好垃圾
https://lihkg.com/thread/240907/page/1?ref=ios
咁癲
香港係咪中國
好似已經有巴打中左招
電腦平時熄機會有個更新符號load完先熄機係唔係會冇事
屌開咗機但唔係屋企
香港係咪中國

香港係Hong Kong
台灣係Taiwan
這款勒索軟體由自稱「影子掮客」(Shadow Brokers)的團體外洩,該團體去年開始在網上公開從美國國安局竊取的駭客工具,微軟今年3月推出修補程式防範勒索軟體,但不少機構特別是醫院尚未更新系統,成為容易下手的目標,這款惡意軟體透過電郵散播,寄送壓縮加密檔案,一旦下載,就能讓勒索軟體滲入目標電腦,將電腦鎖住並將電腦上的檔案加密,藉此要求贖金以解鎖電腦。

咁唔開EMAIL咪無事?
這款勒索軟體由自稱「影子掮客」(Shadow Brokers)的團體外洩,該團體去年開始在網上公開從美國國安局竊取的駭客工具,微軟今年3月推出修補程式防範勒索軟體,但不少機構特別是醫院尚未更新系統,成為容易下手的目標,這款惡意軟體透過電郵散播,寄送壓縮加密檔案,一旦下載,就能讓勒索軟體滲入目標電腦,將電腦鎖住並將電腦上的檔案加密,藉此要求贖金以解鎖電腦。

咁唔開EMAIL咪無事?

有巴打話有部份毒係經smb入侵
即係家用網絡/共享網絡嗰啲
所以唔開email都可能中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞