過去一個鐘受災嘅電腦

1001 回覆
74 Like 1 Dislike
電話有無影響

弱智
幾日無開電腦
依家唔敢開
電話有無影響

弱智

電話都可能會中
不過唔係今次啫
平時會auto update係咪無事
幾日無開電腦
依家唔敢開

抆lan線開
再check下有冇裝到個更新
唔敢開機
平時會auto update係咪無事

正路就係
擔心嘅就check下有冇裝KB4012215嘅更新
正常應該3月個陣會自動裝左個更新
win 8 冇更新 會唔會奶野
Apple...
認真 今朝開左電腦粒幾鐘到依家都無事
win 8 冇更新 會唔會奶野

推一推d應該可以解決及預防方法

係針對SMB漏洞用port 445攻擊,唔係上咩網開咩file先會中,未patch又開住port 445 to public就有機會中
https://technet.microsoft.com/zh-tw/library/security/ms17-010.aspx

開啟 [控制台],按一下 [程式集],然後按一下 [開啟或關閉 Windows 功能]。

在 [Windows 功能] 視窗中,清除 [SMB 1.0/CIFS 檔案共用支援] 核取方塊,然後按一下 [確定] 以關閉視窗。

重新啟動系統。

除左關,裝patch都可以fix

https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=461840&tnum=13
Win7 & Win8.1 手動Update

控制台\系統及安全性\Windows Update\檢視更新記錄可以睇自己Update記錄
最新Update到KB4019264

呢條片話中左嘅可以咁樣清毒
https://youtu.be/wg44hFvsqyE

有巴打話關左smb1.0都會冇事
by 法國光頭佬
wifi無事?
wifi無事?

有上網就有
留名跟進
KB4019264同kb4012215
邊個先岩?
熄左上網再開電腦check得唔得 好驚
有咩病徵
有咩病徵

有咩病徵

有人話未加晒密個時
工作管理員會有powershell開梗
加晒密就有個紅色畫面叫你交錢
雖然我唔知佢有冇命享
返工

返屋企抆lan 再搵standalone
KB4019264同kb4012215
邊個先岩?

215係4月嘅
有包埋264
咁notebook有冇事
認真
仆街 我部腦奶撚左閪
唔係講笑 前日打完LOL到啱啱都冇熄
彈左隔嚟post ching 啲野 依家應該點做
依家電話用緊data上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞