過去一個鐘受災嘅電腦

1001 回覆
74 Like 1 Dislike
我部腦用左都成五年 其實都諗住換機 其實扔得 只係有幾廿個重要document

洗機就可以用返部機
啲文件如果真係好重要你就「contact Us」睇下對方有冇回應先
因為如果佢冇回應可能你畀咗錢都冇人收

都可以唔理部機十年八載
話唔定遲啲有解密程式
認真
仆街 我部腦奶撚左閪
唔係講笑 前日打完LOL到啱啱都冇熄
彈左隔嚟post ching 啲野 依家應該點做
依家電話用緊data上

出左事就神仙難救

部腦咁就收左皮

洗機就冇事
另外 電話係唔會中
用wifi上網啦

好 即刻開番wifi先 謝巴打

點解wifii會冇事lan有事
這款勒索軟體由自稱「影子掮客」(Shadow Brokers)的團體外洩,該團體去年開始在網上公開從美國國安局竊取的駭客工具,微軟今年3月推出修補程式防範勒索軟體,但不少機構特別是醫院尚未更新系統,成為容易下手的目標,這款惡意軟體透過電郵散播,寄送壓縮加密檔案,一旦下載,就能讓勒索軟體滲入目標電腦,將電腦鎖住並將電腦上的檔案加密,藉此要求贖金以解鎖電腦。

咁唔開EMAIL咪無事?

有巴打話有部份毒係經smb入侵
即係家用網絡/共享網絡嗰啲
所以唔開email都可能中

中毒嘅機會掃描其他機嘅SMB port攻擊
仆街 瞓左冇閂機 中左就GG
認真
仆街 我部腦奶撚左閪
唔係講笑 前日打完LOL到啱啱都冇熄
彈左隔嚟post ching 啲野 依家應該點做
依家電話用緊data上

出左事就神仙難救

部腦咁就收左皮

洗機就冇事
另外 電話係唔會中
用wifi上網啦

好 即刻開番wifi先 謝巴打

點解wifii會冇事lan有事

係手機冇事
有上網嘅windows有事
可以放心洗機
巴打我16/3 有個 KB4013418 嘅update
跟住2日前11/5有個 KB 4019472嘅 叫安全性更新

啱啱跟你上面講嘅方法熄左果個共享 仲有無d咩可以做?

各位巴打教下我
仆街 瞓左冇閂機 中左就GG

已中 奶左屎揮手區
跟住2日前11/5有個 KB 4019472嘅 叫安全性更新

各位巴打教下我

熄咗就之後唔好亂上18+ 亂開email
裝ad blocker
多啲backup就ok
其實依家係可以開電腦定係唔可以開電腦住?
這款惡意軟體透過電郵散播,寄送壓縮加密檔案,一旦下載,就能讓勒索軟體滲入目標電腦,將電腦鎖住並將電腦上的檔案加密,藉此要求贖金以解鎖電腦。

各位巴打教下我

裝ad blocker
多啲backup就ok

唔該巴打 果個Kb 4019472 無野?2日前先幫我dl
裝linux咪冇事

利申:公司有幾十台server中左,好
彩全部有backup

windows server2012同2016免疫主動攻擊

windows server2003某程度上係免疫唔比人主動攻擊encrypt,但係食唔到d attack既request最後會出tcpip.sys blue screen

主要災情係windows server2008/08r2

好多server都有開rdp,主要係開防火牆block曬d port用teamviewer代替rdp就防到主動攻擊
這款惡意軟體透過電郵散播,寄送壓縮加密檔案,一旦下載,就能讓勒索軟體滲入目標電腦,將電腦鎖住並將電腦上的檔案加密,藉此要求贖金以解鎖電腦。

中毒嘅電腦會掃描其他機嘅SMB port攻擊

各位巴打教下我

裝ad blocker
多啲backup就ok

而家唔係等你開email 係就咁開着部機唔做野都奶野

中毒嘅電腦會掃描其他機嘅SMB port攻擊

災情形勢地圖
https://intel.malwaretech.com/WannaCrypt.html
痴撚線個地圖係咁閃

各位巴打教下我

裝ad blocker
多啲backup就ok

熄咗共享+更新就唔會掛機都奶嘢
不過更咗新都會主動中毒
簡單啲講,未中毒既win7/8可以清除 [SMB 1.0/CIFS 檔案共用支援] 核取方塊 呢舊野 同裝update去防毒?

各位巴打教下我

裝ad blocker
多啲backup就ok

熄咗共享+更新就唔會掛機都奶嘢
不過更咗新都會主動中毒

明白晒!唔該晒兩位巴打
btw , 微軟唔係 已經停左 win7 既更新啦咩?

主流支援完咗
安全性更新未完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞