過去一個鐘受災嘅電腦

1001 回覆
74 Like 1 Dislike
冇中毒點先可以安全上網
定係即刻去更新
簡單啲講,未中毒既win7/8可以清除 [SMB 1.0/CIFS 檔案共用支援] 核取方塊 呢舊野 同裝update去防毒?

洗機咪得囉
用wifi上網會唔會有事???
簡單啲講,未中毒既win7/8可以清除 [SMB 1.0/CIFS 檔案共用支援] 核取方塊 呢舊野 同裝update去防毒?

我岩先跟住咁搵
但搵唔到呢個選項
這款惡意軟體透過電郵散播,寄送壓縮加密檔案,一旦下載,就能讓勒索軟體滲入目標電腦,將電腦鎖住並將電腦上的檔案加密,藉此要求贖金以解鎖電腦。

中毒嘅電腦會掃描其他機嘅SMB port攻擊

災情形勢地圖
https://intel.malwaretech.com/WannaCrypt.html

email方式係old news d記者唔知邊度抄番黎,新果個係microsoft出漏洞w7 w8 w2008有開某d port就會比人主動攻擊打你,防都冇得防

完全聽到1999 .上邊講啲令人唔明既方法做乜撚

因為我本來都係嚟食花生
利申:非IT
win xp 點防毒?
win 8 冇更新 會唔會奶野

推一推d應該可以解決及預防方法

係針對SMB漏洞用port 445攻擊,唔係上咩網開咩file先會中,未patch又開住port 445 to public就有機會中
https://technet.microsoft.com/zh-tw/library/security/ms17-010.aspx

開啟 [控制台],按一下 [程式集],然後按一下 [開啟或關閉 Windows 功能]。

在 [Windows 功能] 視窗中,清除 [SMB 1.0/CIFS 檔案共用支援] 核取方塊,然後按一下 [確定] 以關閉視窗。

重新啟動系統。

除左關,裝patch都可以fix

https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=461840&tnum=13
Win7 & Win8.1 手動Update

控制台\系統及安全性\Windows Update\檢視更新記錄可以睇自己Update記錄
最新Update到KB4019264

呢條片話中左嘅可以咁樣清毒
https://youtu.be/wg44hFvsqyE

有巴打話關左smb1.0都會冇事
by 法國光頭佬

仲用緊Xp 買左到而家都無更新過
琴日用左成日都無事
而家已經熄左機加拔線
想問係咪一奶野就會彈出黎 唔會潛伏係機入面?
我怕佢會潛伏 等我一開機就彈出黎
win xp 點防毒?

冇,扔左部電腦啦
卡住左係「正在關機」個畫面成晚,係咪代表中左伏
Microsoft silverlight 更新到KB4017094係咪都得
11/5嘅事

我岩先跟住咁搵
但搵唔到呢個選項

我都搵唔到個選項
如果全家都係用wifi, 係咪無連到就唔會中?
如果全家都係用wifi, 係咪無連到就唔會中?

有上網又係用windows就好自為之
亞洲人起床翻工,黎料

我岩先跟住咁搵
但搵唔到呢個選項

我都搵唔到個選項

大約係咁
我win10可能有啲唔同
亞洲人起床翻工,黎料

星期五先爆
大把時間存殭屍

我岩先跟住咁搵
但搵唔到呢個選項

我都搵唔到個選項

大約係咁

全部item都開晒黎睇都係冇
我係咪已經到左 本來無一物 何處惹塵埃既level

我岩先跟住咁搵
但搵唔到呢個選項

我都搵唔到個選項

大約係咁

有冇第二部機?
用第部機down個更新試下
尋晚噤咗更新並關機

我岩先跟住咁搵
但搵唔到呢個選項

我都搵唔到個選項

大約係咁

我win7都搵唔到這個item
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞