過去一個鐘受災嘅電腦

1001 回覆
74 Like 1 Dislike
其實佢點收你錢?
隔離po見有銀行職員話中左
公司啲電腦好大機會中
有冇人可以教教我點做 我真係電腦白痴
我見到前面有巴打話關左 [SMB 1.0/CIFS 檔案共用支援] 我有跟住佢做 但我電腦跟本冇呢個選項! 之後見佢地話更新 我又更住更新 但係更新到最新個個都唔係你地講個個 好無助呀

Win10?

Win 7 點做好

巴哈有更新檔

試下再做多次windows update

印象中 有d update 係會係裝左一d update 之後先有
即係update on an update
利申: 用mac, 純以過去windows 經驗幫下手
router係default冇開dmz係咪唔洗block port
Plague Inc Evolved

睇幅圖真係好似
唔知邊到係網絡界嘅冰島
男朋友掛住打機 我叫佢更新小心中毒 佢屌鳩我咪煩佢 又話中咪中囉
屌 我電腦白癡,但有比錢裝卡巴斯基係咪會無事

睇幅圖真係好似
唔知邊到係網絡界嘅冰島

金仔?

馬達加斯加

防毒好似防唔到
佢係window漏洞嚟
男朋友掛住打機 我叫佢更新小心中毒 佢屌鳩我咪煩佢 又話中咪中囉

施主自求多福
琴日定前日個更新?更新左就唔會中?

睇幅圖真係好似
唔知邊到係網絡界嘅冰島

金仔?

日本?
MS係咪urgent出左強制更新
我一開機佢就無啦啦更新做最update個patch

睇幅圖真係好似
唔知邊到係網絡界嘅冰島

金仔?

金仔幾個鐘之前有一單

防毒好似防唔到
佢係window漏洞嚟

今日大部份防毒都出左新database
detect到呢隻ransomware

不過最安全都係update windows更新

睇幅圖真係好似
唔知邊到係網絡界嘅冰島

金仔?

金仔幾個鐘之前有一單

非洲
有冇巴打想一齊研究破解 我搵到sample infected file of ransomware

咪玩啦CHING
你部超級電腦黎?

所以咪要搵人幫手 Locky 好撚複雜 一個搞唔掂 想幫下大家又無人理我

加油

ransomware多數用業界標準公家encryption做
今次wcrypt係RSA-2048
如果你破到 全世界ebanking即刻唔使用
即刻用google drive backup部腦既野
上年中過呢隻毒 係得google drive既file無事 其他無一幸免
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞