過去一個鐘受災嘅電腦

1001 回覆
74 Like 1 Dislike
我幾日無開過電腦 幾日前開完關機時佢自動更新左
但我條lan機即時拔左插返落ps4度 咁會唔會有事

今次你仆街 ps4都會賴野
Windows 10 係唔會受到今次事故影響

嚴重懷疑成單野M$自己搞出來 迫人上windows 10

咩唔會呀 3月冇update咪會
留名
windows:等你地班傻閪成日話我更新煩

唔係你系統廢洗鬼成日更新咩
win 10 無做 win update, 可以點關SMB
我驚 win update 完部機會死
問問各位巴打

如果裝左卡巴會唔會幫到我block?

NAS會唔會有影響?

係咪更新完就無野定無咁大機會中?
係嘅依家插返條lan線秒速裝更新
我幾日無開過電腦 幾日前開完關機時佢自動更新左
但我條lan機即時拔左插返落ps4度 咁會唔會有事

今次你仆街 ps4都會賴野

但係咪win10 up左三月個更新就無事? 我好似有set自動更新既
利申電腦白痴
點解我win7但update無KB40開頭嘅檔 得3字頭

係冇嘢 除非你亂上網
開緊機
我蚊左lan線咁點更新
一句講哂 , 我自己係 win7 64 bit, 今朝之前 無裝更新檔, 我今朝做以下既野

1) 唔好連 WIFI / Lan 線, 開 PC , 去 windows update 嗰度 check 下有冇 五月最新更新檔 (編號係 : KB4019264)

2) 無既 or 唔清楚既, 就用 手機上巴哈 論壇個網
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=461840&tnum=13
下載 KB4019264 既更新檔落手機 (自己留意返自己個 windows 係咩 version , 同埋 咩 bit , 你未必同我一樣)

3) 之後用手機插 usb 去電腦, 將頭先下載既檔, 由手機copy and paste 過去電腦, 並喺電腦進行安裝

4) 正常未中過毒既應該就會無事架啦, 如果仲係驚既, 可以做埋以下動作

A) 入 router block 139, 445 port

B) 用 http://roger6.blogspot.hk/2017/05/wanacrypt0r-20-eternalblue-ms-17-010.html 教既方式, 加個 SMB1 既 key

如果開機就已經知道自己中左毒既,
就試下 加左做左 (B) 先

之後用
https://youtu.be/wg44hFvsqyE

方法睇下解唔解到 ? (我自己未試過)

做晒要做嘅嘢
勸大家開自動更新

勸大家用 linux
KB4019264同kb4012215
邊個先岩?

215係4月嘅
有包埋264

sorry 講錯
264係5月最新
215係4月
兩個都防到個毒

都係錯喎, 我部W7係3月17日已經裝咗呢兩個updates!

係冇嘢 除非你亂上網

即係更新完可以淨係連上網打機就無野啦?
一圖睇曬邊個國家中意用破解野
做晒要做嘅嘢
勸大家開自動更新

勸大家用 linux

真心求教…

windows vista揾唔到更新檔
係咪入 router block port 139 同 445 就得?

俄國同支那
有無勇士用360以毒攻毒

係邊啲國家多人唔更新windows先啱
M$表示:大家一齊上win10
真心求教…

windows vista揾唔到更新檔
係咪入 router block port 139 同 445 就得?

係 前題係你識block
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞