過去一個鐘受災嘅電腦

1001 回覆
74 Like 1 Dislike
電話有無影響

只係影響到windows
如果係windows亦只需要抆lan線
再搵windows更新檔去修復個bug

即係更新到最新又冇事?

只要你真係未中毒咪係囉
最好就即刻check下windows係咪最新先
如果唔係 特別係用梗win7,8嘅巴絲
就抆咗lan線再爬下文啦

冇lan線又點上網?
好彩用mac機
電腦白痴呢個post講啲野睇唔明 咁電腦window10係咪會冇事

巴打密碼係咩
電腦白痴呢個post講啲野睇唔明 咁電腦window10係咪會冇事

只要WINDOWS版本在中毒之前係最新就冇事
仲用緊xp 會唔會有更新

有呀

巴打密碼係咩

wanmp

巴打密碼係咩

wanmp

大概要行幾奈
有無巴打可以解釋下呢個咩黎
係咪有咩大事發生左?

http://www.appledaily.com.tw/realtimenews/article/new/20170513/1117676/
勒索軟體病毒全球肆虐99國
還在用Windows 7或Windows XP的用戶,或是很久沒開機的Windows 10電腦,不要打開你的電腦,先拔掉網路線!一個兇猛的勒索病毒正在全球肆虐,連上網路就可能中標。英國多家醫院因此癱瘓,俄國、西班牙、日本、台灣等地也正遭受猛烈攻擊,已蔓延全球至少99國。要先確認電腦有沒有進行3月份的微軟重大更新,如果沒更新,可能就會中標。
⋯⋯

驚成咁???
物理上打開得唔得先
邊到有毒link 下載?
認真
仆街 我部腦奶撚左閪
唔係講笑 前日打完LOL到啱啱都冇熄
彈左隔嚟post ching 啲野 依家應該點做
依家電話用緊data上

出左事就神仙難救

部腦咁就收左皮

RIP
這款惡意軟體透過電郵散播,寄送壓縮加密檔案,一旦下載,就能讓勒索軟體滲入目標電腦,將電腦鎖住並將電腦上的檔案加密,藉此要求贖金以解鎖電腦。

鎖咗入櫃

巴打密碼係咩

wanmp

我隻開心版win7 裝左53個更新 係ssd 度,唔多於一小時

大概要行幾奈
[quote][quote]

巴打密碼係咩

wanmp

我隻開心版win7 裝左53個更新 係ssd 度,唔多於一小時
唔好意思 冇爬晒文 想問好耐冇開嘅notebook (win10) 用wifi上網 係咪應該冇事 我而家應唔應該開機
唔好意思 冇爬晒文 想問好耐冇開嘅notebook (win10) 用wifi上網 係咪應該冇事 我而家應唔應該開機

家用上網基本上唔會有事,本身網絡供應商都幫你阻擋左
除非你部機係出面惹左野,返到屋企傳染左比屋企電腦

巴打密碼係咩

wanmp
http://roger6.blogspot.hk/2017/05/wanacrypt0r-20-eternalblue-ms-17-010.html

自己睇 入面介紹晒所有手動方法

.執行regedit,到 HKLM\System\CurrentControlSet\Services\LanmanServer\Parameters

開左 regedit 都搵唔到

搵埋LanmanWorkstation睇下有冇
應該係Windows Service嚟

家用上網基本上唔會有事,本身網絡供應商都幫你阻擋左
除非你部機係出面惹左野,返到屋企傳染左比屋企電腦

多謝解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞