過去一個鐘受災嘅電腦

1001 回覆
74 Like 1 Dislike
用老翻既去淘寶買個code啟動變正版啦,
唔駛crack

仲淘寶,德國oem key好過啦

好彩前日更新左
唔係ge話已經中左伏
我裝左win7 2年都未更新 前兩日打機發d慢 用softwaer 最佳化左部電腦 佢幫我更新埋

好彩前日更新左
唔係ge話已經中左伏

尋日排左成晚機,起身見到POST嚇到即刻熄9左,不過沙膽到再開返DL個更新同個毒鬥快,仲要裝勁耐,而家順利安裝乜事都冇 順手裝返晒以前D更新先
點樣block左port445
電腦白痴求救

直接去更新算啦

用緊開心版
都好廢隻毒

經router 就無事

無知真可怕

如果係透電郵/下載, 一樣可以spread in intranet
btw , 微軟唔係 已經停左 win7 既更新啦咩?

主流支援完咗
安全性更新未完

咁多公司仲用緊,佢唔會Cut 安全支援住,XP 佢都有時出,因為仲有堆工控機
點樣block左port445
電腦白痴求救

直接去更新算啦

用緊開心版

開心版都有得更新

唔敢連線

我一路停係96%

仲係1511…………

我一路停係96%

仲係1511…………

https://www.microsoft.com/zh-tw/software-download/windows10
係到上1703啦
這款惡意軟體透過電郵散播,寄送壓縮加密檔案,一旦下載,就能讓勒索軟體滲入目標電腦,將電腦鎖住並將電腦上的檔案加密,藉此要求贖金以解鎖電腦。

中毒嘅電腦會掃描其他機嘅SMB port攻擊

災情形勢地圖
https://intel.malwaretech.com/WannaCrypt.html

點解日本無事

係唔係佢封左個 port
win10 係咪關左個咩sub 1.0就冇事?
win10 係咪關左個咩smb 1.0就冇事?
都好廢隻毒

經router 就無事

用 router 得?
咁多頁有人中招未?
都好廢隻毒

經router 就無事

用 router 得?

咁攪笑??
用老翻既去淘寶買個code啟動變正版啦,
唔駛crack

仲淘寶,德國oem key好過啦

邊到有
咁多頁有人中招未?

有新聞報香港有人中左

全球約一百個國家和地區收到報告,指有黑客以惡意軟件攻擊、勒索。本港有學校及教會受今次,黑客病毒影響。 

香港電腦保安事故協調中心發出「極度危險」的保安公告,指加密勒索軟件 WannaCry 正透過視窗的 SMB 漏洞快速散播,受害者電腦上的數據將會被加密及無法還原。 

有香港的信息安全研究組織表示,收到本港有學校、教會及志願組織等報告,電腦受到今次的黑客病毒影響,資料被加密勒索。他提醒用戶要更新防毒軟件及視窗,安裝修復程式,並應該備份重要的資料。 
唔敢開機😔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞