『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
Place of Birth
廣東
爭簽發日期,重點係有冇其他具體方法可以check先?
SAR你自己,
SAR你父母(問埋有冇included child)
幾時簽發
佢正常封電郵可以reply 問
簽發日97打後就可以慳返,因為你基本上因特衰或11歲而簽發,與bno 無關!
included child都會出身份證
唔會over06-97
但佢之前啲電郵都係話don’t reply to this email?
個個回覆之前都係咁問,結果大多數都有正面回覆!你試咗先,真係唔得先twister DM佢哋。
好呀唔該晒你先

process咗啱啱好三個月喺1月26 號話 we've sent you a letter, 然後尋晚收到DHL msg 話喺英國收咗件返緊嚟。。 個letter係咪會係平郵然後DHL係我啲申請文件?其實係咪可以正式死心打定輸數

屋企人話96年有去大排長龍拎咗紙但最後無申請到BNO ,所以我直接課金報失搏下運 (冇reference no. 佢叫我直接重新申請過新passport)

佢哋當時誤聽流言話申請咗bno唔會有得申請特衰 (果陣好似話300萬人有資格但最後有100萬人都係無申請BNO)
散播流言嘅人仆街死全家啦
危!你上網問返封信講咩會快啲知咩事,封信佢哋寄空郵會遲啲先到。當年係有三百幾萬人成功登記bno就真。

你身份證大法有無中晒?

排長龍係申請歸化,正常香港出世嘅永久居民係唔需要咁麻煩!我當年郵寄申請之嘛,去入境攞籌都費事!之後親身攞護照,個申請程序直到今日申請特衰都無乜大改動過。
我係香港出世,出世紙有established 不過ID簽發日期係99年
(但我媽又話我94年已經有身份證嚟要出入返大陸俾人湊,可能係回鄉證唔同掛)

上網可以點問返封信內容? 或者我等佢哋開門先call
Help
You can call the Passport Adviceline on:

Telephone: 0300 330 0901
Textphone: 0300 330 0808
From overseas: +44 (0) 300 330 0901

Monday to Friday, 9:00am to 5:30pm
Weekends and public holidays, 9:00am to 5:30pm
ID初發日期係99年=完

唔好浪費英國政府時間
佢地幫緊班BNO VISA申請人
身份證首次簽發日期,即括號內係99年?咁你應該無登記過Bno 了!11歲以下兒童返大陸唔需要身份證,只需要回港證,出回港證係唔需要出身份證。
firstID:99年
=完
入紙申請當時未上連登,太遲搵到呢度。。不過都好感激各位嘅分享

其實都預咗無嘅,係估唔到咁唔好彩我哋屋企真係係呢70萬入面其中 話咩排長龍排過夜有bno資格但最後都係乜都冇 (我爸係香港人我媽8X年先嚟)

340-270 = 70『截至1997年12月31日,大約340多萬名英國屬土公民登記英國國民(海外)國籍,有效英國國民(海外)護照大約有270萬本。』
你同你父母個 status 又唔同。
你係出生就已經係 BDTC 而你父母就連 BDTC 都冇(未歸化)。
最大問題都係佢哋冇幫你登記 BN(O)。
『申請咗bno會冇得申請特衰』都可以比人傳出嚟
老母又真係上當 貪佢 特衰 平啲同埋多d免簽證國家。。講真好多呢啲國家你一世人都唔會去
仆街FC下原來老母都信錯晒架喎 BNO:185 特衰:170

2.免簽待遇
據資料稱,最新亨氏護照指數Henley Passport Index指,香港特區護照免簽國家(包括免簽證及落地簽證)共有170個,而BNO聲稱具有185個,相比起香港特區護照多,相信是因為獲得較多小國的免簽待遇:緬甸、吉爾吉斯、岡比亞、巴拉圭、哥斯達黎加、洪都拉斯、玻利維亞等等。不過,現持香港特區護照前往玻利維亞,都可獲得落地簽證待遇。

相反持香港特區護照獲得較多「大國家」免簽證待遇,例如近期新興的旅遊地:俄羅斯、蒙古及伊朗等等!所以最好就是同時持有兩本護照。而BNO不能獲得英國護照相同待遇,入境台灣或越南時,依舊要申請簽證才能入境。
如果呢位巴打有上連登兼重有睇呢個post 嘅話,可唔可以應下機有嘢想問

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞