『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike

不過你一向都係英國人,只不過護照過期啫,唔等於國籍身份失去咗。除非主動申請脫籍,否則國籍永遠唔會走咗去。

咪同嗰啲撕爛護照當脫籍嘅物體一般見識
我意思係話我廿年冇行使我權利啫
其實有一年菲律賓有港人死亡
英領事館下半旗
我都想續返本BNO
不過嗰時又轉咗申請手續去英國
後來我又懶得去搞冇咗件事
而家計劃下年或後年要走囉
唉,一有visa,真係為幾多bno加持返個動力去續。

其實依家日日變,後年先走會唔會太遲?記得去隔離歸家post,睇吓最新歸家資訊,祝你一切順利,早日到步啦。

睇咗doc未?
你plan左幾時走?
未有打算
續咗呢次又過咗英國嘅,下次再攞都應該係BC。一有BC,又唔會再續BNO。 我本仲有4年半先到期,到時我會繼續續期,不過唔會再要48頁(無記錯的話32同48頁價錢只係相差 10鎊左右)。睇情況都無乜機會再用到,都係放係屋企擺。除非去山旮旯地方,英國護照免簽,芬蘭護照要簽證。不過暫時好似都無幾多度地方係咁情況。
我知道是BC、BNO在神根區是免簽。
我的意思是,既然芬蘭比英國護照更好用,日後BNO只會留為紀念,實質用途不大。 在英國BNO港人六、七年後登記成為BC,到時BNO邁向式微了。
5+1後申請BC嗰時,Observation好似會加句The holder is also a British National (Overseas)
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/118595/british-national-dep-citizens.pdf
你咁樂觀,三分之二會走? 確實好難估,我識嘅人只有小貓兩三動身走咗。
我係好樂意就算唔用都繼續換BNO,畢竟國籍陪我長大,但國籍設計上有好多灰色地帶,間中使用唔太方便。印象中,西方國家全部國籍都無條件附帶公民權,唯獨英國,有國籍但無公民權。全世界咁大,唔係個個坐移民局都識香港歷史,唔係間間航空公司地勤知香港兩本護照係乜嘢。莫講話外國人分唔清,香港人自己都未必攪得清楚國籍、居留、公民權嘅分別。用者心態好簡單:既然有美加澳紐歐盟公民權,又唔需要解釋咁多自己身份嘅護照, why not? 有BC嘅都唔想再用本BNO。我再用BNO的時候,應該係我要用到英國領事服務。
呢一刻估住咁多,今日唔知聽日事,要走嘅依家走咗了,剩低嘅起碼一半人行動中,佢哋未必俾人知安排走佬中,其餘嘅應該諗緊,當然仲有啲死硬派留喺度,他朝煲底見。

你啱呀,當啲人變晒做bc 點會仲續bno 。之前有啲巴打申請咗visa,見唔使續都無續到,之後等攞bc囉,因為續咗得6年用唔抵嘛

不過依家就算留低,只揸bno第時都未必咁容易出境,我當出到登機證,但機場保安應該唔俾過,變相被逼出本特衰去對應
應該適用於所有BNO登記成為BC,無論是否5+1 。

我反而覺得奇怪:

A British Citizen passport and a BN(O) passport cannot be held
at the same time.
點解唔得?
咪就係咁先要第三本護照。
日後啲花臣肯定層出不窮。

唔簽發廁板
無打針
唔用安心出行
唔准單憑身份證出入境

你都吹佢唔脹。
呢份嘢都好耐歷史下,依家都幾明顯做法唔係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞