『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
講得出親戚個關係就唔得啦,表親都係吖

呢度咁多年嚟,一向國籍行先,職業次之,係最近先有啲人話嚴咗,但又無講話有幾嚴!根據經驗呢,問都係抽本下,另外有啲係個PE低能唔熟例,溝通完又得咗。但寫咗識唔夠兩年,關係寫client呢啲低能嘢就要搵過個了。而英國本土續同香港我哋續係有分別嘅,英國一向跟足,香港人海外續,幾乎有份工返就得,你能夠搵到專業人士當然好,搵唔到嘅,指定國籍就可以了,依家香港人仲可以網上副署添,方便好多啦

揸外國護照嘅香港人,bno都幾十萬啦,其他有外國護照夾埋都有成百萬人有,你當十個都有一個中,而且你唔發散去問,又點知原來佢有?你倒不如花時間問咗先,好過喺度

我教人咁耐,超過一半返嚟報告,先知道原來自己唔係無揸外國護照朋友嘅!
其實如果你肯分享多啲,或者早啲出聲,相信中間唔會咁多波折,有啲嘢可能前人中過晒,我哋會講返俾你知唔會踩落去,其實跟doc就應該九成人啱用㗎喇

外國護照方面,英/愛佢哋會直接認到,但其他指定國就要印資料頁俾佢哋。其實佢套系統唔簡單嘅,相信唔係單用我哋俾嘅資料就得,會比對佢系統內有關人士資料嘅。抽查嘅,多為直接抽查副署人,佢會用唔同方法抽問,但唔覆呢又會彈,所以彈副署人一定要問清楚咩事彈。上嚟報告分享經驗,咁我哋就可以更新資訊

從嚴呢個係趨勢,但希望唔好咁快,依家剩低未續嘅,有啲唔係簡單case,知佢哋最近做法,有助應對,數字上,仲有接近兩百萬人合資格未續…..唉
想問搵左人副簽 之家status係application received 無叫我用紙再簽 叫我可以寄野
係咪即係副簽pass左?
等通知
寄文件去啦,唔得會叫你補,補亦有唔同方法,假如副署轉paper form,你可以send俾副署人,佢簽完scan俾你,再電郵返俾PE,唔需要再嘥錢寄單份副署表

以往香港人唔可以online副署時代,我哋都係印副署表俾朋友簽,然後連文件一次過寄返去,有問題PE會要求補,到時視乎需要咩文件而決定寄定電郵過去
即係網簽完 通常要等多幾日會叫我轉紙簽?
Online副署我估你朋友都多數係英國護照持有人,咁要PE睇咗唔得先,你唔寄文件去,佢唔會話你知得唔得

BTW,副署人做咩職業?參考吓睇吓之後會唔會有問題,有問題到時再上嚟睇吓點解拆
另外,online簽完,如果有技術上問題簽唔到會即時知,簽得到就應該到你交埋文件pe 先至睇得唔得
你識幾多個朋友?一百個咪問盡佢囉,你聯絡人名單既然加得入去,都算係朋友吖,咪廣播訊息發出去囉,怕無臉就無㗎喇,呢度報告上嚟嘅,好多都話係之前估唔到嘅朋友幫到佢,你跳出comfort zone啦

加拿大係指定國籍梗係得,但要轉paper form俾佢簽同影印佢護照資料頁俾你,至於退休呢,印象中少人有咁做,係有少量成功嘅,但因始終無工作中有危機,你不妨研究吓

又諗吓自己點解要續bno?想搵著數?定覺得生命安全受到威脅?如果係後者,你會唔會用盡一口氣,去搵個人同你副署?假設你交晒文件pe睇完爭副署叫你補,補咗一定批,會唔會多一份勇氣,死返份副署交俾人?

掙扎呀!

事頭婆無放棄任何國民,只有自動放棄嘅申請人!
依家從嚴,寫信解釋係最後一步棋,唔保證得

再問啦,上ig/fb 出post問吓囉

公司呢?有啲老細仲特登問同事有無需要,都係啲巴絲之前報上嚟嘅,其實仲有前人搵區議員,不過依家遲晒職啦
我諗你教會機會高啲

記住,朋友一詞係百搭嘅

祝你好運
Accepted occupations for countersignatories
Your countersignatory must either:

work in (or be retired from) a recognised profession
be ‘a person of good standing in their community’
Recognised professions
Examples of recognised professions include:

accountant
airline pilot
articled clerk of a limited company
assurance agent of recognised company
bank or building society official
barrister
chairman or director of a limited company
chiropodist
commissioner for oaths
councillor, for example local or county
civil servant (permanent)
dentist
director, manager or personnel officer of a VAT-registered company
engineer with professional qualifications
financial services intermediary, for example a stockbroker or insurance broker
fire service official
funeral director
insurance agent (full time) of a recognised company
journalist
Justice of the Peace
legal secretary (fellow or associate member of the Institute of Legal Secretaries and PAs)
licensee of a public house
local government officer
manager or personnel officer of a limited company
member, associate or fellow of a professional body
Member of Parliament
Merchant Navy officer
minister of a recognised religion (including Christian Science)
nurse (RGN or RMN)
officer of the armed services
optician
paralegal (certified paralegal, qualified paralegal or associate member of the Institute of Paralegals)
person with honours, for example an OBE or MBE
pharmacist
photographer (professional)
police officer
Post Office official
president or secretary of a recognised organisation
Salvation Army officer
social worker
solicitor
surveyor
teacher or lecturer
trade union officer
travel agent (qualified)
valuer or auctioneer (fellow or associate members of the incorporated society)
Warrant Officers and Chief Petty Officers
想問而家拎有效BNO係咪可以幫手做online副簽?
當然認識2年,非親屬,on list 專業人士

無錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞