『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
多謝所記希魔巴打一直答我地問題
想問下新passport寄出左之後幾耐倒會到DHL手
都未平權
屋企人有本舊封面嘅Passport,但係內頁寫British National (Overseas)
1989年發出

想問下係咪可以肯定佢有BNO status?而唔係CUKC/BDTC?
你屋企人同我老豆一樣好神心

BNO 一出就去申請

不過我屋企個時唔係做公墓員或專業人士 所以無資格玩90年代頭居英權計劃
佢係咁啱去旅行
依家紅撚到仆街
一撚鳩樣
你呢個封面應該cukc 嚟。不過如你所講,最緊要內頁寫咗係bno,咪就係bno 囉。hmpo 好可能唔會走去特登搵舊料,見本嘢係真,就照幫人續㗎喇。
可能到時喺大英,無理由出入攞特衰咁樣衰,無嘅都要續返,呢度就教人本土續證程序
呢樣先係我最關心嘅
你confim多一次入面係咪寫British National (Overseas)先

因為個封面同護照個年份顯示無可能係BNO
就係啱啱check咗
一開頭見到封面以為係BDTC
但係入面寫British National (Overseas)
咁我估你張護照圖係上網搵你睇下你屋企人嗰本BNO封面底應該係寫The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
可以續
Approved
遲黎先上岸,護照我攞先
1979 都未有 BNO 啦 。
你最好就影內頁印住 Nationality 係咩

咩叫 BNO , 咩叫 CUKC / BDTC .

睇下圖 。

無嘢啦,搞錯咗
佢係右邊個封面
Nationality係British National (Overseas)
自膠

即係應該有BNO身份
叫咗好多次唔好睇封面淨係睇內頁㗎啦
其實份doc 有教點分本嘢係咩黎
睇準時機,見個post開始慢,份doc 無乜人睇,就續啦

加埋本身我本嘢仲有效,唔係過期十幾年唔使行額外嘅檢定程序。

所以各位十年後記得準時續證。(如果十年內各位仲未係BC嘅話)
好耐冇見
依樓主,我仲以為你上張開炮gif 賀吓佢添!

嗱,我開盤兩星期,真係中!LIFO
有幾多人真係移左民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞