『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
你之前有無SAR過?定直接報lost?
SAR 報lost 做過哂 得出嚟結果係報lost話做唔到 SAR係只能確認有入紙申請加名做included child

所以去到寄個刻都係博有 唔肯定自己一定有
其實中晒三項都肯定你有bno 身份咁濟,而既然佢哋搵得出你親人bno 資料,應該都已經入埋機,你交足正本文件,批證就可以好快,因為最嘥時間嗰part,要搵舊資料已經完成咗。
too long有冇人幫到我

唔改名得唔得?
既然同緊果面有email 溝通
點解唔直接問埋佢地
你呢個係正常程序嚟
因為佢地覆得好撚慢所以想上黎問下大家意見先
email sent左㗎啦唔該巴打先
依家香港郵政寄英國係咪停左?用邊間寄好?
細個有攞bno 但自己整唔見
先報失再申請本新
3號收到文件
尋日approve 今朝就passport is on its way
一日航空業未正常郵政局就唔會有足夠機位!所以空郵服務唔會穩定,影響包括空郵掛號/e-express/speed post,當然speed post會優先上機,至於平郵係時間耐要兩個月,寄到去前會成日疑神疑鬼怕寄失,幸佢算穩定,不過由於續證只有90日期,開唔切信會麻煩,不過依家積存應該清晒咁濟,最近批核時間只需兩星期。郵局服務情況請留意官網不時嘅更新。

速遞咪DHL>fedex >ups,排名跟價錢,基本上去HMPO 時間同穩妥分別唔大,網上新開fedex/ups戶口可以再平啲,另外黃店LHK價錢相宜,但時間要預比國際速遞公司慢少少。

豐儉由人 風險自決
Thanks
藉此提提大家,到埗之後記得登記埋做選民,如果有能力嘅話就直頭約埋當區MP傾下計,要令英國政府有反應去捍衞BN(O)護照嘅認受性,而家香港政府係干涉別國內政,企圖令其他國家唔承認第三國護照,要係英國同呢啲被遊說國家之間從中作梗,一個中國殖民地有咩權利去要求其他國家唔承認另一個國家嘅護照?打算將中國國籍法改埋做宇宙國籍法?強制外國要用中國國籍法解釋英國國籍?
唔好咩
設計對白:就快唔駛再開 post。
因為續BNO post 已經完成佐佢既歷史使命

大家番灑祖國交流post(s)

不過好撚多吹水佬 同 移民打手囉

小強老母:小強企番埋嚟,唔好阻住人地搵食。

搵食啫,犯法呀。
你家人有冇攞返BC
幾年,有感情!

正如Octopus on Apple Pay百屌成材一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞