『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
想問副簽人 係咪搵區議員 或者搵有BNO既FRD都得?
我表哥做中學老師, 但寫話BY Birth既人唔簽得, 表哥算唔算By Birth?
議員本身識你2年以上咪得
所有親戚都唔得,而朋友定義並唔止相熟嘅,同學師長同事上司下屬,長輩嘅朋友,朋友嘅家人等,識得你認得你,肯幫你簽就得。最近香港人可以online 副署,有效英國護照會方便啲。如用paper form持有效英/愛護照唔使交護照資料頁,其他指定外國護照就要交資料頁。曾經有區議員副署因關係寫client而rejected ,而經驗上「朋友」一詞係百搭嘅,總之自己醒水啦。
但除左英國護照,仲要係指定專業人士好難搵
如果你喺香港續,根據往績,副署人求其有份工都批!家庭主婦學生就唔係工作嚟,之前亦有人填商人都唔批,除此之外,都無乜聽過唔得,有人講話做地盤都批咗!唔好因為張list話要專業人士而嚇親,不過英國當地續就肯肯定嚴格跟list
如果你話要執正嚟做, 呢度有個 list (現職或退咗休都得) :
https://www.gov.uk/countersigning-passport-applications/accepted-occupations-for-countersignatories
最容易搵應該係: 中小學老師, 區議員, 社工, 牧師, 保險經紀, 旅遊代理, 配眼鏡既視光師

Who cannot be your countersignatory (邊啲人唔簽得, 以我理解)
related to them by birth or marriage (父母, 子女, 夫妻)
in a relationship with or live at the same address as them (「同居」或住在同一個地址)
十年前我問英國駐美領事館, officer 話 relative (親戚) 唔簽得, 但係現在這個網頁沒有講

有個題外話: countersign 點解可以係 nurse, 唔可以係 doctor?
我唯有睇吓留下個區議員肯唔肯
可能驚係家庭醫生?
本來副簽呢樣野啲條件咁嚴已經反智啦
Who cannot be your countersignatory
You cannot ask someone to countersign your passport if you’re:

related to them by birth or marriage
in a relationship with or live at the same address as them

個網係有講,簡單講就係叫得做你嘅親戚都唔可以做副署人。
留意返,區議員本身唔識你超過兩年嘅話,佢一樣不符合副署人資格
最後再解答醫生點解唔做得,係因為當地醫生組織投訴副署需求太大量。

但我認為,如果你同嗰位醫生唔係病人與醫生關係,而係真係朋友關係,咁依然可以簽,不過就最後位醫生另外加多封信解釋返,費事又叫你搵過個
最後再解答醫生點解唔做得,係因為當地醫生組織投訴副署需求太大量。

但我認為,如果你同嗰位醫生唔係病人與醫生關係,而係真係朋友關係,咁依然可以簽,不過就最後位醫生另外加多封信解釋返,費事又叫你搵過個

be a doctor, unless they state that they know you well (for example they’re a good friend) and that they recognise you easily from your photo

唔係我認為,本來就係咁嘅意思,我刪返先
唔係嚴唔嚴嘅問題,而係你唔正常到期就續,況且依家你唔係親身交,郵遞去係有冒充嘅風險,所有要搵佢哋信得過嘅人副署,至於搵咩人,你睇睇doc啦,doc係集合薪火post多年經驗大成,首選當然跟足,但次選一向國籍行先,職業一向次要。你可以搵區議員,但個關係唔好寫到俾佢哋覺得有利益關係就得。

去ig、fb開post,利用廣播,話俾你ws、tg啲聯絡人,俾佢哋知你要幫手!唔搵唔知揸外國護照朋友多,唔出聲啲朋友點知要幫你手!呢度曾經有報告,有人話自己極毒,但竟然搵到個打機朋友肯簽!
想問下仲有冇skip副簽既歌仔唱?17年幫自己整佢要我副簽但我冇比佢照比我過

最近想幫兩老整,係咪一定要搵人簽/寫信解釋?

Thx
千祈唔好唔搵副署,依家大部分會彈,正正因為之前你哋玩爛咗,結果真係搵唔到人嘅就俾你哋用晒啲quota,而正正係自己搏到,但到兩老續就受晒出晒事大有人在。呢樣除咗玩爛咗,上年紀嘅hmpo 可能認為,無理由做咗咁多年人,朋友中無指定on list嘅?而且持外國護照嘅人,喺香港起碼過百萬人,點會咁難?問題在於懶或難開口最多。呢度甚至有爸打肯幫朋友兩老副署而成功嘅報告添。

至於寫信解釋,留到真係搵唔到先用,但都唔係萬能,有人都係唔得。而最大問題係,pe 佢哋發現你班香港人要你哋補,絕大部分都補到返嚟,佢哋又何必動用人情,將申請人嘅責任孭上身?副署要求係保障申請人,而唔係用嚟by pass嘅,你盡力幫佢哋搵啦,留返啲人情quota 俾有需要嘅香港人仲好啦,仲有兩百萬幾人未續㗎。
剛收到本 BNO
冇做英國人廿年
又做返英國人
成個過程好快
網上報失、網上副簽搞掂
但幫我副簽係美帝公民
要寄張美帝護照相畀英國
下個月去學車攞個車牌先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞