『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
啱啱搞緊報失續領
睇渾回信都冇寫要寄出世紙
可能已簡化程序
可能你兩老唔想作走
想你陪伴佢哋終老
你一定冇話過會帶埋佢兩老一齊走佬
一向都唔使
咁點解有人話要寄正本過去嘅?
最很貴

睇置頂打熱線問
睇doc

一向FTA要交好很多文件,但唔見護照就肯定唔係FTA,變相當返續證咁做。
貴都冇辦法
郵局停咗UK快遞
咁多間速遞!寄bno嚟講,UPS/fedex/TNT都一樣快夾妥,價錢就自己開戶叫佢哋上門收,分分鐘個價仲有驚喜。市場上亦有中介,用佢戶口代理各大速遞,比正價平啲。仲有間黃店LHK,平不過慢啲啲。自己去了解一下啦同格價啦。
Thanks!
事頭婆95歲生日快樂
https://lih.kg/haesES

#hb2me
幫緊屋企老人家問有冇bno status
佢sd email黎問咗我幾個問題 有冇巴打知係咩
1. Has the applicant registered as a British National Overseas Citizen?
2. Have either of the applicant’s parents registered as a British National Overseas Citizen?
3. Was the applicant named on either parents BNO passport prior to 01/07/1997?

british national over citizen姐係咩野?
第3條係咪指佢個名有冇落佢父母既bno?

你再睇清楚第1條問題嘅所有生字啦
2&3 combine埋就係included children
我就係唔肯british national oversea citizen係唔係姐係bno咁解
但係我係問hmpo個老人家有冇bno身份
佢又問返我轉頭 我知就唔洗sd email問佢啦
你去邊度問咗邊個?
你要查係正式入紙申請SAR
唔係就咁send email問HMPO
佢好明顯對sar一知半解,佢應該睇多次doc好啲。
我屋企老人家話自己唔肯定有冇bno 但97前一定有去過旅行
咁我就去幫佢補領做lost case
hmpo有sd confirmation email話已經cancel咗本舊passport
有埋ref number
但我唔肯定呢封email係system gen出黎定係代表佢真係有bno
所以就sd email去enquiry問
姐係唔係SAR問
有埋ref number可以比得錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞