『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
https://www.passport.service.gov.uk/help/multiple-documents-guidance

一家人一次過寄,裡面唔需要獨立分開各自包裝,一本bno 夾住各自文件就可以了,文件mark好晒pex no,如有共用文件請另有check list,話俾pe 知道邊啲共用嘅,咁樣你一封信去,就全部交同一pe一次過批!而且會慳返郵費。

另外你哋係正常到期續證,文件要求唔會好多,跟佢俾你哋嘅 list 去寄就得,而且一般嚟講,好快批出新證,放心。

速遞dhl最貴,fedex/ups平啲,網上開戶口上門收,新客最抵。
輕輕一推
想問下如果副簽比人彈左, 身邊又冇人有bno又係專業人士,咁可以搵咩人做副簽?
本身副簽係咩人 合唔合資格先
如果本身合資格既建議email問下點解彈 好多時係果面搞錯

因為再副簽過往既經驗係更嚴格
幾時都係,問清楚個pe 你副署人衰邊瓣,先有下一步,呢度有唔少人經溝通後無事,部份人係關係寫得唔啱,而基本上只要係bno 有效,求其有份工已經得,衰咗嘅包括學生主婦仲有商人!
因為check courier 文件March 8 received by DOWE, 請問application history 會幾耐先update到?
睇頂置
其實英國和澳洲傾緊UK-Australia free movement

姐係話2021年下半年到, 英國同澳洲 就會同 澳洲新西蘭 一樣, 兩邊國民可以自由流動讀書工作移居

姐係BNO 變BC, 一個英國國籍 等於順手攞埋 澳洲國籍﹑新西國籍
係england layover 唔超過24hours 但會出境 之後先去NI
依個情況要買covid19 test package嗎?
想問下佢話我張相唔合規格,之後叫我係平時Track application個度Submit返
但我登入左完全搵唔到可以Submit相既位
定其實我睇漏左?
覆佢email 問佢搵唔到個制,睇佢點答
想問吓如果副簽人唔係住喺英國
但用咗網上辦理確認申請人嘅身份
而家個申請手續係去到叫我寄文件去英國
咁我應該照寄定點做好?

有無巴絲一樣情況?
感謝🙏🏻
如果你係網上填咗佢又順利畀你過嘅話嘅話,咁就照寄。
依家續BNO要等幾耐?
睇頂置
好快
果陣我等左半年
等到個人日日食唔安瞓唔落
快過無covid
唔算,我自己當時係日批,嗰陣時咪有1:17呢個記錄囉。
其實仲有無巴絲仲等緊?依家新申請,兩星期左右完成已成新標準了。不過複雜case如用大法嘅,應該都係耐。
一月份時新證用大法申請 齊文件 相無彈鐘 都係用咗兩星期就批 依家申請正常返同快咗好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞