『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
thx 巴打
因為睇doc 話身份證首次簽發係06/97前可能係關IC CI事,所以先問問
出世紙寫有'Established'就唔可能出CI

我咁大個仔都未見過CI
放心啦身份證大法中晒,無邊個甩過拖!就算sar 話你無,可能因為included child啫。咁咪報lost等有ref no去做囉,一係就當首次申請,俾齊晒正本文件,尤其父母出世紙之類,俾佢哋查返兩老本舊證內容,實搵到你嘅。
RIP

God save the Queen !
rip
仲諗住等百歲慶祝
差兩個月就100歲
要封的話,點會預先通知你,俾時間你準備走?

你有無玩過音樂椅? 音樂一停,大家搶櫈仔。 走難係一窩蜂走,香港三面環海,除非你自己有遊艇或者大飛。否則一窩蜂搶機票,你肯定你有本事搶到?
簡單啲:

問題一:若果你聽阿媽講年尾走。但今年7月1宣布即時禁止出境。 咁你走唔到啦,你會唔會後悔點解唔早啲走?

問題二:若果政府宣布幾日後禁止出境,咁你認為你有無本事幾日內可以離開香港?
依家啲節奏快到你無機會 plan ahead
Plan 完到過左幾日又變左玩隨機應變
可以即走就要走,情況唔許可嘅,都無辦法,希望到時候仲有走得甩嘅機會吧。
 各位巴打,想問下而家續領 BNO 需時大約幾耐? 2023 年到期,心大心細好唔好續左先。

利申,一年內會閃
本嘢依家有效嘅,一個月就搞得掂。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞