『薪火post』BNO 續期資訊(109) 睇頂置 –– 遲黎先上岸,護照我攞先

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
唔係9填,英國人會認真地記錄出生地點,之前有巴絲因為出世紙有醫院名,pe 就同佢update有關地區做出生地。不過似乎好多人要求改正,近期佢哋又多一事不如少一事了。基本上只係出入台灣有機會要解釋,否則都無咩國家會留意出生地點
唔好意思,小弟才疏學淺。
想請教一下護照號碼5字頭有咩特別?
求指教
想問下各位巴打
我睇返我呀媽本bno,included child 係0,但係其中一頁有add 到我個名落去

然後我send email 問過,佢就話我有申請過,但無passport number

咁我係唔係都可以用included child 申請返bno

thx
得啊
睇DOC
因為同Doc 啲相有啲唔同,所以想問下
唔該

要寄你老母本BNO
你張出世紙
身份證副本
你呢隻係後加,人手寫,同正常included child 咁方法申請,無需要擔心啲乜。如果伯友都想一齊續,可以一次過寄文件,補封信話邊啲文件共用,由於你係首次申請,正本文件缺不可少,如有需要可申領核證副本,以防HMPO整唔見你啲皇冠頭正本。
thx
好呀,唔該
咁啱佢都順便續埋
入落同一封信寄,唔好將兩份太過分開,例如唔好獨立file,因為一般家人申請應該同一pe批,有前人因為兩份太獨立,結果分咗兩個pe做,就出晒事,要再同兩個pe分別解畫先搞得掂。
DHL真係好L快琴日朝早收件,依家已經到咗英國離開左East Midlands Airport去緊Liverpool
正常吖,佢收得你咁貴

不過其他大型國際速遞,咪一樣做到差唔多速度,佢哋去英國都一樣差唔多咁快穩妥,之前話網上開新戶價錢仲抵添
請問用乜野 快遞好,香港郵政 ok 嗎?
睇頂置
依家唔敢推郵政,始終無機位,可能好慢,郵局勝在平,以前幾十蚊空郵掛號,四個工作天就到步

另外,政府嘢,依家仲信唔信呢……
一早睇左,但想 update 下近排邊間會好D姐
蘋果都收皮
用香港郵政寄BNO
原來而家住香港都可以online confirm identity 唔洗再print份嘢出嚟簽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞